casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Doric
So Far, So Near (10' EP)
Minimal - Synthpop / Electropop
31/10/2015 : Doric - So Far, So Near (10' EP)
Domestica  Domestica
31/10/2015, Dimi Brands

Ik zal meteen maar met de deur in huis vallen, en zeggen dat ik een soort van haat-liefde verhouding heb met de minimal wave revival die de laatste tijd zo hevig de kop opsteekt.

Er zitten heus wel leuke dingen tussen, dat zal ik zeker niet ontkennen, maar het hipster gehalte dat ik erbij ervaar spreekt me stukken minder aan.

Ik ben dan waarschijnlijk ook niet de geknipte persoon om deze So Far, So Near van Doric te bespreken, maar het fijne Domestica-label was zo vriendelijk me deze op te sturen, dus storten we ons plichtsbewust op onze taak.

Doric is de alternatieve persoonlijkheid van de veelzijdige artiest Stathis Leontiadis, vooral bekend als een helft van het Griekse duo Human Puppets.

De titel van de plaat vat het thema van deze mini lp perfect samen, in onze hedendaagse tijden (inderdaad, vergis u niet, alles klinkt zeer eind jaren 70/ begin jaren 80, maar het betreft hier wel degelijk een hedendaagse release -dankzij de retro analoge apparatuur die gebruikt werd uiteraard) zijn we zo dicht bij elkaar, maar tevens zo veraf.

So Far, So Near is een kort verhaal (zes nummers) over vervreemding. Alle zes verwant en verbonden, beschrijven ze een dag van een dagdromer die gedwongen wordt om te gaan met routine en de verachtelijke, onpersoonlijke fase van gezelligheid. Over hoe we gevangen zitten in onszelf en hoe de schuilplaats die we voor ons zelf hebben, onmogelijk te handhaven is, zolang we zijn gebonden aan normen die oppervlakkige relaties reguleren.

Dat klinkt als zware kost in de oren, maar muzikaal valt dit allemaal best wel mee. De weemoedige zang (die, om een bekende naam te noemen, raakvlakken heeft met Andy McCluskey (O.M.D.) ligt soms wat zwaar op de maag, maar de vintage synths weten de balans in evenwicht te houden.

Er is sprake dat de nummers onderling verbonden zijn met elkaar, en dat is heel leuk, maar toch had er wat meer afwisseling in mogen zitten, zowel wat de zang betreft, als muzikaal.

‘Sentiments’ en ‘Intruders’, weten mij het meest te bekoren, laatstgenoemde vooral vanwege de gejaagde synthpatronen en punky drumcomputer wat het een fijn uptempo nummertje maken.

De overige vier nummers overstijgen de middelmaat niet, wegens te weinig variatie, en afgaande op dit plaatje zijn we blij dat het maar een mini-lp betreft.

Al kan een volledig album de kwaliteiten van deze Griek misschien een beetje meer in de verf zetten, al kan de echte minimal wave fan daar wellicht beter op antwoorden. Na hun optreden op het derde Waveteeffestival in april bijvoorbeeld, alwaar Leontiadis ook op het podium zal staan.

Doric

Dimi Brands
31/10/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten