casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.724 items

   

Doric
So Far, So Near (10' EP)
Minimal - Synthpop / Electropop
31/10/2015 : Doric - So Far, So Near (10' EP)
Domestica  Domestica
31/10/2015, Dimi Brands

Ik zal meteen maar met de deur in huis vallen, en zeggen dat ik een soort van haat-liefde verhouding heb met de minimal wave revival die de laatste tijd zo hevig de kop opsteekt.

Er zitten heus wel leuke dingen tussen, dat zal ik zeker niet ontkennen, maar het hipster gehalte dat ik erbij ervaar spreekt me stukken minder aan.

Ik ben dan waarschijnlijk ook niet de geknipte persoon om deze So Far, So Near van Doric te bespreken, maar het fijne Domestica-label was zo vriendelijk me deze op te sturen, dus storten we ons plichtsbewust op onze taak.

Doric is de alternatieve persoonlijkheid van de veelzijdige artiest Stathis Leontiadis, vooral bekend als een helft van het Griekse duo Human Puppets.

De titel van de plaat vat het thema van deze mini lp perfect samen, in onze hedendaagse tijden (inderdaad, vergis u niet, alles klinkt zeer eind jaren 70/ begin jaren 80, maar het betreft hier wel degelijk een hedendaagse release -dankzij de retro analoge apparatuur die gebruikt werd uiteraard) zijn we zo dicht bij elkaar, maar tevens zo veraf.

So Far, So Near is een kort verhaal (zes nummers) over vervreemding. Alle zes verwant en verbonden, beschrijven ze een dag van een dagdromer die gedwongen wordt om te gaan met routine en de verachtelijke, onpersoonlijke fase van gezelligheid. Over hoe we gevangen zitten in onszelf en hoe de schuilplaats die we voor ons zelf hebben, onmogelijk te handhaven is, zolang we zijn gebonden aan normen die oppervlakkige relaties reguleren.

Dat klinkt als zware kost in de oren, maar muzikaal valt dit allemaal best wel mee. De weemoedige zang (die, om een bekende naam te noemen, raakvlakken heeft met Andy McCluskey (O.M.D.) ligt soms wat zwaar op de maag, maar de vintage synths weten de balans in evenwicht te houden.

Er is sprake dat de nummers onderling verbonden zijn met elkaar, en dat is heel leuk, maar toch had er wat meer afwisseling in mogen zitten, zowel wat de zang betreft, als muzikaal.

‘Sentiments’ en ‘Intruders’, weten mij het meest te bekoren, laatstgenoemde vooral vanwege de gejaagde synthpatronen en punky drumcomputer wat het een fijn uptempo nummertje maken.

De overige vier nummers overstijgen de middelmaat niet, wegens te weinig variatie, en afgaande op dit plaatje zijn we blij dat het maar een mini-lp betreft.

Al kan een volledig album de kwaliteiten van deze Griek misschien een beetje meer in de verf zetten, al kan de echte minimal wave fan daar wellicht beter op antwoorden. Na hun optreden op het derde Waveteeffestival in april bijvoorbeeld, alwaar Leontiadis ook op het podium zal staan.

Doric

Dimi Brands
31/10/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Gary Numan rekent af met heiligen en leugenaars

Gary Numan heeft een nieuwe plaat in de pijplijn. Op 21 mei komt 'Intruder' uit, een conceptplaat die voortbouwt op 'Savage' uit 2017. Waar 'Savage' handelde over een planeet die heropgebouwd moest worden nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid had afgestuurd, gaat 'Intruder' nog een ...

lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Natuur neemt maatschappij over in laatste video van Enzo Kreft

Het coronavirus is een middel van de natuur om wraak te nemen op de mens. Dat moet zowat de centrale stelling zijn van 'Different World', de laatste plaat van Enzo Kreft. Het is opnieuw een diepzinnige conceptplaat geworden, met deze keer als thema de coronapandemie, maar die ook voortbouwt op vorige werken als 'Turning Point', ...

lees meer...
NIEUWS 12/04/2021 : Gert Kleinpunk weet het: morgen gaat het beter!

Vindt u ook dat er nood is aan perspectief in deze veel te lang aanslepende coronacrisis? Dan raden we u aan om uw oor te luister te leggen bij Gert Kleinpunk. Hij weet immers dat het morgen terug beter zal gaan, en voor dat nummer heeft hij ook een prachtige clip gemaakt, aan de tafel gezeten met zijn companen Ezra (accordeon), Yorick (cajon) ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...