casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.246 items

   

Distel
Wapens
Minimal - Synthpop / Electropop
05/12/2018 : Distel - Wapens
Ant-Zen  Ant-Zen
05/12/2018, Dimi Brands

Wapens, het derde album van het Nederlandse Distel, zou wel eens de plaat van de (al dan niet grote) doorbraak kunnen betekenen.

Belangrijkste reden die hiervoor verantwoordelijk zou kunnen zijn is de verschuiving van angst pop/industriële minimal richting energetische donkere synthpop.

Wapens verschijnt op Ant-Zen maar vooraleer u instinctief naar oordoppen grijpt, voegen we er aan toe dat deze plaat opvallend op clubmaat gesneden is.

Nog steeds voorzien van de nodige weerhaken, zijn deze evenwel voldoende afgevlakt om een breed publiek te kunnen aanspreken. Meer dan eens deed Wapens ons zelfs aan Depeche Mode denken, is het toeval dat een van de nummers ‘Ultra’ heet, wat dat betreft?

Het was dan ook Distels intentie toen ze aan dit album werkten om een directere, massievere en monolitische sound te bekomen dan voorheen het geval was. Door de meeste energie te kanaliseren via een aanhoudende impuls binnen de ritmische en melodische beweging.

Een werkwijze die zijn vruchten afwerpt (om dit doel te bereiken, bedoelen we dan), want qua toegankelijkheid een hemelsbreed verschil met de ziedende Coil cover van ‘Solar Lodge’ die we onlangs tegenkwamen op de split single met Trepaneringsritualen.

Een ander doel was om meer kleur, waarheid en openheid te tonen. Thematisch gezien omvat Wapens vele verwijzingen naar eindtijden, apocalyptische visies en belichaming en authenticiteit ten opzichte van de dood. Terwijl de twee voorgangers eerder de gedempte geluiden van binnenuit lieten horen, opent Distel vanaf nu met toeters en bellen hun doos van Pandora, zodat de gruwel voor iedereen, en dus niet enkel voor de goede verstaander, duidelijk is.

Dat er bij het openen van deze doos de rave synths ons om de oren vliegen moeten we er bij nemen (‘Ultra’, ‘Adem’, 'Maskers'), maar met het oog op de toegankelijkheid lijkt ons dit ook een slimme zet.

Wanneer een act als Goose dit doet, klapt een deel van het wave publiek vol extase in de handjes, hopelijk is dit ook het geval bij een niet door Studio Brussel gehypet groepje zoals Distel. Of verlangen we hier weer te veel van de landelijke clubscene? We vrezen het een beetje, want in België blijft onbekend liever onbemind.

Als ik zo vrij mag zijn om zelf een nummer te tippen, laat het dan alstublieft ‘Anima’ zijn. Zanias (binnenkort te bewonderen op BIM Fest en naast solo ook bekend van Keluar en Linea Aspera) zet mee haar schouders onder dit nummer en samen tilt men het moeiteloos naar duizelingwekkende hoogten.

Wat ik wel vreemd vind is dat telkens er in het Nederlands gezongen wordt, dit met een vrij irritante robotstem gebeurt, alsof men zich hiervoor lijkt te schamen, zou je dan denken?

Wapens klinkt naar mijn smaak net iets te mak, maar ik heb dan ook niets met Depeche Mode of met Goose. U misschien wel, dus doe er uw voordeel mee. Wie weet zit die grote doorbraak er dan ook effectief in voor onze Noorderburen.

Distel

Dimi Brands
05/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : The Cure bevestigt nieuwe plaat na aankondiging Rock & Roll Hall Of Fame

De Rock & Roll Hall Of Fame is een museum in Ohio, Verenigde Staten, dat zich wijdt aan de geschiedenis van de rockmuziek. Sinds 1986 worden elk jaar een aantal artiesten opgenomen in de lijst van leden. Het gaat om indrukwekkende namen als Elvis Presley, The Beatles, Bob Dylan, David Bowie en nog heel wat groten uit de rockgeschiedenis. ...

lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : Causenation brengt single uit met VV303: Black Lust

Causenation is een jong EBM-project uit Antwerpen. Aan het roer staat Vain Sacrosanct, een man die eerder dj was op Radio Centraal. Live wordt hij bijgestaan door 0.77 en Talking Jazz. In augustus kon u kennis maken met de eerste single van de groep - 'The Things You Promise' - en thans is de tijd gekomen voor een tweede single: 'Black ...

lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : Album release De Delvers 15 december te Boom

Er zijn eigenlijk maar relatief weinig new wave groepen die in het Nederlands zingen. We kennen de eerste platen van De Kreuners en verder De Brassers, Mensen Blaffen, Arbeid Adelt!, Gruppenbild, Bange Konijnen, De Kommeniste, Aroma Di Amore, Zwarte Poëzie, Hedera Helix en sinds kort ook het lichtelijk fantastische Donder, Hel & Hagel. ...

lees meer...
NIEUWS 14/12/2018 : IAMX video: Mile Deep Hollow

‘Alive in New Light’ werd verwelkomd als de verrijzenis van IAMX. In de jaren ervoor heeft Chris Corner zwaar geleden onder depressie en slaapstoornissen, hetgeen zijn weerslag vond op ‘Metanoia’ uit 2015. Daar is hij nu over, en die herwonnen bevrijding was de inspiratie voor ‘Alive in New Light’, dat begin ...

lees meer...
NIEUWS 14/12/2018 : Peter Murphy slaags met veiligheidsdiensten op optreden Stockholm

Straf nieuws van één van de grote heren uit onze scene. Dark Entries is hem zelfs schatplichtig, want is genoemd naar één van zijn liederen. Peter Murphy was ooit de voorman van Bauhaus, en tourt momenteel voor de viering van 40 jaar Bauhaus samen met Bauhaus-bassist David J. Er waren al problemen tijdens de tournee. ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Astari Nite - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Peter Murphy viert 40 jaar Bauhaus op W-Fest Announcement Party ! - Vooruit, Gent 1 december 2018

Het was even spannend. Peter Murphy had de concerten voorafgaand aan Gent af moeten zeggen wegens ziekte en het werd pas de dag zelf duidelijk dat, tot groot jolijt van onder andere mezelf, het optreden in Gent wel zou kunnen doorgaan. En effectief na het voorprogramma Desert Mountain Tribe, indie geweld met post punk en psychedelische ...

lees meer...
INTERVIEW : THE ARCH - Gezond leven kan behoorlijk stresserend zijn, dus waarom zouden we in een grote boog rondom de geneugten des levens sluipen?

The Arch drukt reeds sinds 1986 zijn stempel op de Belgische wave-scene. Na hun vorige plaat 'Fates' waren de verwachtingen voor een opvolger hooggespannen. Het deed de groep grijpen naar een buitengewoon experiment. Volgende vrijdag ontvangen we The Arch op onze 26ste Dark Entries Night in de Kinky Star, en dat is het ideale moment ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn) - Scandinavië heerst!

De laatste editie van Dwaalspoor, het mocht speciaal zijn. Al zullen alle artiesten die doorheen de jaren al hun opwachting mochten maken bij onze Noorderburen (een greep uit het indrukwekkende aanbod: Foresta Di Ferro, Luftwaffe, Der Blauwe Reiter, Jännerwein, Die Weisse Rose,...) beamen dat ze meer dan in de watten gelegd werden. De ...

lees meer...
INTERVIEW : SIEBEN - De Europese Unie is te verkiezen boven wat we dreigen te krijgen, nu we veinzen geen deel uit te maken van de wereld.

De Brexit laat de gemoederen weer oplaaien. Eén van de mensen die er niet over uitgeraasd raakt, is de Brit Matt Howden van Sieben. Dat heeft zelfs een prachtplaat opgeleverd met ‘Crumbs’, een verzameling nummers over de stand van zaken in de wereld. Een woedende plaat, aangelengd met een flinke portie humor. We deden een ...