casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Die Form
Mental Camera
Electro
09/02/2021 : Die Form - Mental Camera
Trisol  Trisol
09/02/2021, Kurt Ingels

Mag ik deze groep rond Eliane P en Philippe Fichot pure cult noemen? Al actief sedert 1977 is dit eigenzinnige duo meer dan een vaste waarde en een boegbeeld van de avant-garde electro scene in Frankrijk tot ver, zeer ver, daarbuiten. Vraag me dan ook niet het hoeveelste album Die Form afleveren met deze “Mental Camera”, maar wees gerust u zult er met vingers en tenen niet komen. Van elektronische, experimentele avant-garde, over neoklassiek georkestreerde electro tot hitsige electro club klassiekers, Die Form kan het allemaal en meer dan eens. Immer fraai verpakt in een prikkelend kinky jasje, van rauwe bdsm tot fijnzinnige en subtiele spelletjes met eros en thanatos, sex en dood, leven en verval. Dat is even kort een historie van bijna 45 jaar, jawel, samengevat.

Dat deze “Mental Camera” nog voor het verschijnen al bijna het label uitverkocht opgespeld krijgt is naast opmerkelijk ook begrijpelijk. De gelimiteerde edities (verschillende box formaten met vinyl, cd en meer) met het artbook (met foto’s van de heer Fichot) zijn reeds aan een tweede oplage toe, zelfs de reguliere cd in eerste oplage op de kop tikken is al geen sinecure meer. Dat is Die Form gewild wild. Een duo dat naast muzikaal vakmanschap ook uitblinkt in fraaie lay out en sublieme artwork. Zo ook deze “Mental Camera” die opnieuw het beste van Die Form, lees van prikkelend tot experimenteel, ten gehore brengt.

“Automatique” huppelt zo de dansvloer op met een verslavende repetitieve beat, terwijl “Memory of Future” of “Théâtre de la Cruauté” meer in de richting gaan van wat we op albums als “Duality” of “Extremum”kregen voorgeschoteld. Licht experimenteel maar net voldoende uitdagend en prikkelend om te blijven intrigeren. Na de eerdere albums Rayon X (2014) en “Baroque Equinox” (2017) waarop steevat een paar rake dansvloerhits waren terug te vinden neemt deze “Mental Camera” ietwat gas terug om uit te pakken met een meer donkere, meer sluimerende prikkeling die met nummers als “Lilium Dolorosa” en “Animal Memory” mooi in duet (Philippe / Eliane) wordt opgebouwd tot het al eerder vermelde dansfeestje van “Automatique”.

U kunt Die Form makkelijk verwijten dat ze steeds het zelfde trucje blijven herhalen, hun stijl is onmiskenbaar en uniek, waardoor m.i. wordt bewezen dat dit trucje wel degelijk werkt. Al decennia trouwens, wat de groep een zeer trouwe en wereldwijde fanbasis opleverde die als het ware met hen mee oud is geworden. Al blijft dit voor de onder massa’s muziek bedolven jeugd ook een cult band met net dat ietsje meer die, al zeker als u een zwak heeft voor electronica, moet worden verkend.

Een duo dat het evenwicht tussen verval en schoonheid heeft gevonden en diens inspiratie haast onuitputtelijk lijkt. Deze “Mental Carema” is gebaseerd op het werk van David Lynch die met beelden presenteert wat Die Form met hun muziek creëert ; een wierde mélange van seks, geweld, zwartgalligheid gecombineerd met een haast onweerstaanbare schoonheid en poging tot morbide perfectie.

“Materia Oscura” is licht dreigend, waarbij de stem van Eliane P. barsten slaat in de dreiging die daardoor haast een obscuur verlangen wordt, “Les Corps Purs” trekt zich traag op gang om uit te monden in dromerige schoonheid terwijl “Insomniac Activity” ietwat experimenteel en bevreemdend klinkt met de nodige bleeps en mij wat aan het geluid van een Kirlian Camera doet denken. Hier lijken deze twee legendes elkaar te raken, een beetje zoals in de Sixtijnse kapel waar God en Adam elkaar raken met een vingertop, of toch bijna.

In “Paradis Perdus” lijkt dit verlies niet meteen tot wanhoop te leiden, neen, het is eerder vol en dromerig genieten van deze “Between Two Worlds”, ergens tussen hoop en wanhoop, tussen tristesse en lust, tussen droom en daad. Lucide bijna, en eens in de muziek verdwaald is er geen ontkomen meer aan de schoonheid en verwondering van deze nog onbekende werelden waarmee deze “Mental Camera” ons kennis laat maken.

De geest van Die Form maakt een boeiend portret van muziek waarin zelfs na meerdere luisterbeurten nog altijd details vallen te ontdekken. “Black Nerves (We Never Die)” sluit dit nieuwe meesterwerkje af met een ietwat donker en trippy verdwalen in de zenuwknoopjes van onze eigen pijn. Strak en ietwat monotoon. 14 nummers krijgt u, een trip doorheen de geest van Die Form dat begint met “Au Coeur de la Nuit (Into The Night)” om ons meer dan 55 minuten niet meer los te laten. Neem je tijd, laat dit album op je inspelen en verdwaal, pas na een paar luisterbeurten ontdekt u het echte verhaal!

Die Form

Kurt Ingels
09/02/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...