casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

die Angel
Utopien I
Dark Ambient - Drone - Industrial - Noise
10/09/2020 : die Angel - Utopien I
Karlrecords  Karlrecords
10/09/2020, Dimi Brands

die ANGEL (of tot voor kort nog gewoon Angel) luidt zijn derde decennium sinds hun ontstaansgeschiedenis in met het uitbrengen van het nieuwe werk Utopien I, nummer 10 in hun catalogus.

die ANGEL, dat is nog steeds Ilpo Väisänen (ex-Pan Sonic) en Dirk Dresselhaus (die we dan weer beter kennen onder het pseudoniem Schneider TM), twee namen die muzikaal gezien een verschillende achtergrond hebben maar die elk in hun vakgebied gelden als erudiete meesters.

Tijdens een gezamenlijke Europese tournee in 1999 kwam dit project tot leven met de bedoeling om met behulp van electronica, snaarinstrumenten en effect loops een sonische wereld te scheppen die verder reikt dan vaste structuren en duidelijk gedefinieerde genres. Dat beide heren een verschillend muzikaal pad bewandelen bleek eerder een voor- dan een nadeel te zijn aangezien op deze manier ze beiden moesten zoeken naar een bepaald modus operandi. Dit vond men in communicatie door middel van lawaai en actie, instant compositie en geest.

Door de jaren heen verschenen ook hier en daar enkele gastmuzikanten om het geluid dat uit deze samenvloeiing ontstond nog wat meer aan te dikken. We spreken dan over celliste Hildur Gudnasdottir, blazer Lucio Capece, BJ Nilsen en de Australische gitarist/percussionist Oren Ambarchi.

Die laatste tekent ook van de partij op Utopien I, meer bepaald op het nummer ‘Cargo Cult’ (geen cover van Gainsbourg, kunnen we alvast meegeven).

U kan ons gemakzucht verwijten als we stellen dat die ANGEL op Utopien I feitelijk lustig verder doet met hetgeenn wat het nu reeds 21 jaar hun handelsmerk geworden is: metersdiep graven in de microkosmossen van tonen en lagen van abstract geluid voortbrengen die elementen uit musique concrète, minimale muziek, industrial, ja zelfs blues en psychedelia integreren.

Dat er steeds wel een concept al dan niet een boodschap aan ieder album kleeft maakt dat het hier niet zo maar wat vrijblijvende geluiden betreft. Zo heeft Utopien I een duidelijke politieke oproep: in een wereld die gekenmerkt wordt door algemene achteruitgang hebben we nieuwe ideeën en benaderingen nodig om onze toekomst vorm te geven.

De sleutel tot positivisme schuiven ze bij deze reeds onder de mat, de tonen die uit het bijhorende huis klinken zijn van veel minder hoopgevende aard. De focus lijkt vooral te liggen op het weergeven van het geluid van de wereld in zijn huidige staat van zijn. Dat de klanken daardoor erg zwartgallig van aard de neus aan het venster steken, zal u niet verbazen. Het drukt de luisteraar meteen met de neus op de feiten: handel nu, voor het helemaal te laat is!

die ANGEL

Dimi Brands
10/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...