casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.418 items

   

die Angel
Utopien I
Dark Ambient - Drone - Industrial - Noise
10/09/2020 : die Angel - Utopien I
Karlrecords  Karlrecords
10/09/2020, Dimi Brands

die ANGEL (of tot voor kort nog gewoon Angel) luidt zijn derde decennium sinds hun ontstaansgeschiedenis in met het uitbrengen van het nieuwe werk Utopien I, nummer 10 in hun catalogus.

die ANGEL, dat is nog steeds Ilpo Väisänen (ex-Pan Sonic) en Dirk Dresselhaus (die we dan weer beter kennen onder het pseudoniem Schneider TM), twee namen die muzikaal gezien een verschillende achtergrond hebben maar die elk in hun vakgebied gelden als erudiete meesters.

Tijdens een gezamenlijke Europese tournee in 1999 kwam dit project tot leven met de bedoeling om met behulp van electronica, snaarinstrumenten en effect loops een sonische wereld te scheppen die verder reikt dan vaste structuren en duidelijk gedefinieerde genres. Dat beide heren een verschillend muzikaal pad bewandelen bleek eerder een voor- dan een nadeel te zijn aangezien op deze manier ze beiden moesten zoeken naar een bepaald modus operandi. Dit vond men in communicatie door middel van lawaai en actie, instant compositie en geest.

Door de jaren heen verschenen ook hier en daar enkele gastmuzikanten om het geluid dat uit deze samenvloeiing ontstond nog wat meer aan te dikken. We spreken dan over celliste Hildur Gudnasdottir, blazer Lucio Capece, BJ Nilsen en de Australische gitarist/percussionist Oren Ambarchi.

Die laatste tekent ook van de partij op Utopien I, meer bepaald op het nummer ‘Cargo Cult’ (geen cover van Gainsbourg, kunnen we alvast meegeven).

U kan ons gemakzucht verwijten als we stellen dat die ANGEL op Utopien I feitelijk lustig verder doet met hetgeenn wat het nu reeds 21 jaar hun handelsmerk geworden is: metersdiep graven in de microkosmossen van tonen en lagen van abstract geluid voortbrengen die elementen uit musique concrète, minimale muziek, industrial, ja zelfs blues en psychedelia integreren.

Dat er steeds wel een concept al dan niet een boodschap aan ieder album kleeft maakt dat het hier niet zo maar wat vrijblijvende geluiden betreft. Zo heeft Utopien I een duidelijke politieke oproep: in een wereld die gekenmerkt wordt door algemene achteruitgang hebben we nieuwe ideeën en benaderingen nodig om onze toekomst vorm te geven.

De sleutel tot positivisme schuiven ze bij deze reeds onder de mat, de tonen die uit het bijhorende huis klinken zijn van veel minder hoopgevende aard. De focus lijkt vooral te liggen op het weergeven van het geluid van de wereld in zijn huidige staat van zijn. Dat de klanken daardoor erg zwartgallig van aard de neus aan het venster steken, zal u niet verbazen. Het drukt de luisteraar meteen met de neus op de feiten: handel nu, voor het helemaal te laat is!

die ANGEL

Dimi Brands
10/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het erg succesvolle 'Apostasie' ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die hun inspiratie uit de Noorse mythologie en cultuur haalt ( inclusief het gebruik van traditionele instrumenten), brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...