casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Diable Amoreux
A Good Day For A Hanging
Avant-Garde - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Folk / Ethnic / Tribal - Psychedelic
06/08/2019 : Diable Amoreux - A Good Day For A Hanging
Eigen beheer  Eigen beheer
06/08/2019, Henk Vereecken

‘7’, de man die zich sinds 1998 achter Diable Amoreux schuilhoudt, verblijdde ons in het verleden al met de op het eigen DA label uitgebrachte albums “Ringstone Round” (2005), “Horns Used For Butting” (2006), “Zwergen” (2010) en “Hearts In The Dark” (2011) vol heerlijk geschifte weirdness met invloeden uit diverse subgenres en bastaardvormen van folk (weird/wyrd folk, acid folk, neofolk, apocalyptic folk, dark folk, pagan folk, medieval…) en verder ook uit dark ambient, gothic, industrial en zelfs black metal.

Uit Finland kennen we TONTTU die al een aantal releases maakte rond het (evil) dwergenthema. Helemaal aan de andere kant van de wereld in Tasmanië (een eiland ten zuidoosten van Australië) hebben we dus Diable Amoreux die zo een beetje hetzelfde thema bespeelt. Helemaal onafhankelijk van mekaar want initieel kenden beide acts elkaar niet. Toch zijn er ook muzikaal wel gelijkenissen, al is de muziek bij Diable Amoreux veel minder metal en veel meer folk dan bij TONTTU. TONTTU noemt zijn muziek ‘anti-gnomemartialindustrialneofolkmetal’. ‘Avant-garde Gnomic folk’ noemt Diable Amoreux zijn muzikale output op zijn facebook pagina.

Muzikaal tapt Diable Amoreux dus vooral uit het neo-folk en apocalyptic folk vaatje maar dan met heel veel humor (nog een overeenkomst met zijn Finse collega), iets wat in dit vaak grimmige, nihilistische, negatieve en pseudo-elitaire genre vrij zeldzaam is. We vergeleken Diable Amoreux in het verleden met de avantgardistische protowave van The Residents en met de van de pot gerukte medieval folk van het Franse Gaë Bolg (een andere favoriet van mij in het genre), beiden acts die ook de gekte cultiveren en die invloeden zitten er nog steeds in. Ook ‘medieval’ folkmelodieën komen vaak bovendrijven zoals je die ook vindt (vond) bij acts als The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud en The Soil Bleeds Black. Of bij Gaë Bolg uiteraard.

Heel lang hoorden we niets meer van Diable Amoreux. Zoals hierboven aangegeven dateert het vorige album “Hearts In The Dark” van 2011. Bij deze vorige release - die ik muzikaal nog wel heel goed vond - was ik toch lichtjes ontgoocheld over het feit dat het dwergenthema niet meer centraal stond maar eerder op de achtergrond aanwezig was en dat het thema verschoven was naar ratten (met onder meer een song waarin de ratten vertellen hoe ze als verstekelingen op schepen de ganse wereld veroverden). Ook leuk, daar niet van. Maar tot mijn vreugde is de gnomen-inspiratie nog niet opgedroogd en is het dwergenthema op het nieuwe album helemaal terug.

Op dit nieuwe album “A Good Day For A Hanging” (13 tracks, 54 minuten speelduur) doet ‘7’ de vocals, bass, drums, programming en speelt hij gitaar. Hij laat zich bijstaan door nog twee andere gitaristen en op enkele nummers horen we ook een cello, die het freakfolkgehalte nog benadrukt. Dat geldt ook voor het akoestische gitaarspel trouwens. Ook keyboardklanken duiken regelmatig op. Diable Amoreux maakt alsvanouds ook erg graag gebruik van allerlei vreemde, weirde, freakerige stemmetjes.

Ja, het dwergenthema is dus helemaal terug en daarmee ook de overmaat aan psychotische stemmetjes recht uit het gekkenhuis (luister maar eens naar “Night Of The Hanging”). Een paar songs hebben niets met het dwergenthema te maken.“Flowers For Orlok” bijvoorbeeld, tevens het enige nummer met prominente metal invloeden, gaat over de vampier Nosferatu en is een van mijn favoriete nummers op dit nieuwe album. Of anders de donkere liefdesliederen “Sarah” en “Azra” of “The Coming Of Satan” over de heksensabbat.

Maar in veel andere songs horen we dus als vanouds de dwergen of gnomen tekeergaan en ze zijn niet zo vriendelijk. Dé themasong op het album is “The Hanging Of The Woodcutter” waarbij een houthakker door de dwergen ter dood wordt veroordeeld omdat hij ‘per ongeluk’ hun heilige boom had omgehakt.

“The Hanging Of The Woodcutter” is voor mij het hoogtepunt van het album, een creepy dark folk nummer met een soort ritueel etnische percussie. Ook een aantal andere songs gaan over moord, doodstraf, executie: “Black Blood”, “Night Of The Hanging”, “The Changeling On Gallows Hill” en “Leaving Gallows Hill”. “A Privilege Of The Dying” is de meest occult getinte song, “The World Owes Us Everything” de meest paganistische (zowel Odin als Nietzsche komen in de lyrics aan bod).

Een andere hoogtepunt is het bezwerende “Step On Cracks” met knap gitaarwerk. “Black Blood” (met cello), “Night Of The Hanging” (vol psychotische freakstemmetjes), “The Coming Of Satan” (nog meer occultisme) en “Azra” (hier horen we weer ritueel getrommel) zijn nog meer weirde supersongs, vaak creepy en humoristisch tegelijk zoals een goede zombie of slasherfilm.

Een absolute aanrader voor wie niet vies is van een fikse dosis humor en weirdness in zijn apocalyptic folk. Het cd’tje zit in een six panel digipak met booklet met alle lyrics en een overmaat aan creepy dwergen artwork.

Website

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
06/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...