casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.902 items

   

Diable Amoreux
A Good Day For A Hanging
Avant-Garde - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Folk / Ethnic / Tribal - Psychedelic
06/08/2019 : Diable Amoreux - A Good Day For A Hanging
Eigen beheer  Eigen beheer
06/08/2019, Henk Vereecken

‘7’, de man die zich sinds 1998 achter Diable Amoreux schuilhoudt, verblijdde ons in het verleden al met de op het eigen DA label uitgebrachte albums “Ringstone Round” (2005), “Horns Used For Butting” (2006), “Zwergen” (2010) en “Hearts In The Dark” (2011) vol heerlijk geschifte weirdness met invloeden uit diverse subgenres en bastaardvormen van folk (weird/wyrd folk, acid folk, neofolk, apocalyptic folk, dark folk, pagan folk, medieval…) en verder ook uit dark ambient, gothic, industrial en zelfs black metal.

Uit Finland kennen we TONTTU die al een aantal releases maakte rond het (evil) dwergenthema. Helemaal aan de andere kant van de wereld in Tasmanië (een eiland ten zuidoosten van Australië) hebben we dus Diable Amoreux die zo een beetje hetzelfde thema bespeelt. Helemaal onafhankelijk van mekaar want initieel kenden beide acts elkaar niet. Toch zijn er ook muzikaal wel gelijkenissen, al is de muziek bij Diable Amoreux veel minder metal en veel meer folk dan bij TONTTU. TONTTU noemt zijn muziek ‘anti-gnomemartialindustrialneofolkmetal’. ‘Avant-garde Gnomic folk’ noemt Diable Amoreux zijn muzikale output op zijn facebook pagina.

Muzikaal tapt Diable Amoreux dus vooral uit het neo-folk en apocalyptic folk vaatje maar dan met heel veel humor (nog een overeenkomst met zijn Finse collega), iets wat in dit vaak grimmige, nihilistische, negatieve en pseudo-elitaire genre vrij zeldzaam is. We vergeleken Diable Amoreux in het verleden met de avantgardistische protowave van The Residents en met de van de pot gerukte medieval folk van het Franse Gaë Bolg (een andere favoriet van mij in het genre), beiden acts die ook de gekte cultiveren en die invloeden zitten er nog steeds in. Ook ‘medieval’ folkmelodieën komen vaak bovendrijven zoals je die ook vindt (vond) bij acts als The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud en The Soil Bleeds Black. Of bij Gaë Bolg uiteraard.

Heel lang hoorden we niets meer van Diable Amoreux. Zoals hierboven aangegeven dateert het vorige album “Hearts In The Dark” van 2011. Bij deze vorige release - die ik muzikaal nog wel heel goed vond - was ik toch lichtjes ontgoocheld over het feit dat het dwergenthema niet meer centraal stond maar eerder op de achtergrond aanwezig was en dat het thema verschoven was naar ratten (met onder meer een song waarin de ratten vertellen hoe ze als verstekelingen op schepen de ganse wereld veroverden). Ook leuk, daar niet van. Maar tot mijn vreugde is de gnomen-inspiratie nog niet opgedroogd en is het dwergenthema op het nieuwe album helemaal terug.

Op dit nieuwe album “A Good Day For A Hanging” (13 tracks, 54 minuten speelduur) doet ‘7’ de vocals, bass, drums, programming en speelt hij gitaar. Hij laat zich bijstaan door nog twee andere gitaristen en op enkele nummers horen we ook een cello, die het freakfolkgehalte nog benadrukt. Dat geldt ook voor het akoestische gitaarspel trouwens. Ook keyboardklanken duiken regelmatig op. Diable Amoreux maakt alsvanouds ook erg graag gebruik van allerlei vreemde, weirde, freakerige stemmetjes.

Ja, het dwergenthema is dus helemaal terug en daarmee ook de overmaat aan psychotische stemmetjes recht uit het gekkenhuis (luister maar eens naar “Night Of The Hanging”). Een paar songs hebben niets met het dwergenthema te maken.“Flowers For Orlok” bijvoorbeeld, tevens het enige nummer met prominente metal invloeden, gaat over de vampier Nosferatu en is een van mijn favoriete nummers op dit nieuwe album. Of anders de donkere liefdesliederen “Sarah” en “Azra” of “The Coming Of Satan” over de heksensabbat.

Maar in veel andere songs horen we dus als vanouds de dwergen of gnomen tekeergaan en ze zijn niet zo vriendelijk. Dé themasong op het album is “The Hanging Of The Woodcutter” waarbij een houthakker door de dwergen ter dood wordt veroordeeld omdat hij ‘per ongeluk’ hun heilige boom had omgehakt.

“The Hanging Of The Woodcutter” is voor mij het hoogtepunt van het album, een creepy dark folk nummer met een soort ritueel etnische percussie. Ook een aantal andere songs gaan over moord, doodstraf, executie: “Black Blood”, “Night Of The Hanging”, “The Changeling On Gallows Hill” en “Leaving Gallows Hill”. “A Privilege Of The Dying” is de meest occult getinte song, “The World Owes Us Everything” de meest paganistische (zowel Odin als Nietzsche komen in de lyrics aan bod).

Een andere hoogtepunt is het bezwerende “Step On Cracks” met knap gitaarwerk. “Black Blood” (met cello), “Night Of The Hanging” (vol psychotische freakstemmetjes), “The Coming Of Satan” (nog meer occultisme) en “Azra” (hier horen we weer ritueel getrommel) zijn nog meer weirde supersongs, vaak creepy en humoristisch tegelijk zoals een goede zombie of slasherfilm.

Een absolute aanrader voor wie niet vies is van een fikse dosis humor en weirdness in zijn apocalyptic folk. Het cd’tje zit in een six panel digipak met booklet met alle lyrics en een overmaat aan creepy dwergen artwork.

Website

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
06/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...