casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.239 items

   

Diable Amoreux
A Good Day For A Hanging
Avant-Garde - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Folk / Ethnic / Tribal - Psychedelic
06/08/2019 : Diable Amoreux - A Good Day For A Hanging
Eigen beheer  Eigen beheer
06/08/2019, Henk Vereecken

‘7’, de man die zich sinds 1998 achter Diable Amoreux schuilhoudt, verblijdde ons in het verleden al met de op het eigen DA label uitgebrachte albums “Ringstone Round” (2005), “Horns Used For Butting” (2006), “Zwergen” (2010) en “Hearts In The Dark” (2011) vol heerlijk geschifte weirdness met invloeden uit diverse subgenres en bastaardvormen van folk (weird/wyrd folk, acid folk, neofolk, apocalyptic folk, dark folk, pagan folk, medieval…) en verder ook uit dark ambient, gothic, industrial en zelfs black metal.

Uit Finland kennen we TONTTU die al een aantal releases maakte rond het (evil) dwergenthema. Helemaal aan de andere kant van de wereld in Tasmanië (een eiland ten zuidoosten van Australië) hebben we dus Diable Amoreux die zo een beetje hetzelfde thema bespeelt. Helemaal onafhankelijk van mekaar want initieel kenden beide acts elkaar niet. Toch zijn er ook muzikaal wel gelijkenissen, al is de muziek bij Diable Amoreux veel minder metal en veel meer folk dan bij TONTTU. TONTTU noemt zijn muziek ‘anti-gnomemartialindustrialneofolkmetal’. ‘Avant-garde Gnomic folk’ noemt Diable Amoreux zijn muzikale output op zijn facebook pagina.

Muzikaal tapt Diable Amoreux dus vooral uit het neo-folk en apocalyptic folk vaatje maar dan met heel veel humor (nog een overeenkomst met zijn Finse collega), iets wat in dit vaak grimmige, nihilistische, negatieve en pseudo-elitaire genre vrij zeldzaam is. We vergeleken Diable Amoreux in het verleden met de avantgardistische protowave van The Residents en met de van de pot gerukte medieval folk van het Franse Gaë Bolg (een andere favoriet van mij in het genre), beiden acts die ook de gekte cultiveren en die invloeden zitten er nog steeds in. Ook ‘medieval’ folkmelodieën komen vaak bovendrijven zoals je die ook vindt (vond) bij acts als The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud en The Soil Bleeds Black. Of bij Gaë Bolg uiteraard.

Heel lang hoorden we niets meer van Diable Amoreux. Zoals hierboven aangegeven dateert het vorige album “Hearts In The Dark” van 2011. Bij deze vorige release - die ik muzikaal nog wel heel goed vond - was ik toch lichtjes ontgoocheld over het feit dat het dwergenthema niet meer centraal stond maar eerder op de achtergrond aanwezig was en dat het thema verschoven was naar ratten (met onder meer een song waarin de ratten vertellen hoe ze als verstekelingen op schepen de ganse wereld veroverden). Ook leuk, daar niet van. Maar tot mijn vreugde is de gnomen-inspiratie nog niet opgedroogd en is het dwergenthema op het nieuwe album helemaal terug.

Op dit nieuwe album “A Good Day For A Hanging” (13 tracks, 54 minuten speelduur) doet ‘7’ de vocals, bass, drums, programming en speelt hij gitaar. Hij laat zich bijstaan door nog twee andere gitaristen en op enkele nummers horen we ook een cello, die het freakfolkgehalte nog benadrukt. Dat geldt ook voor het akoestische gitaarspel trouwens. Ook keyboardklanken duiken regelmatig op. Diable Amoreux maakt alsvanouds ook erg graag gebruik van allerlei vreemde, weirde, freakerige stemmetjes.

Ja, het dwergenthema is dus helemaal terug en daarmee ook de overmaat aan psychotische stemmetjes recht uit het gekkenhuis (luister maar eens naar “Night Of The Hanging”). Een paar songs hebben niets met het dwergenthema te maken.“Flowers For Orlok” bijvoorbeeld, tevens het enige nummer met prominente metal invloeden, gaat over de vampier Nosferatu en is een van mijn favoriete nummers op dit nieuwe album. Of anders de donkere liefdesliederen “Sarah” en “Azra” of “The Coming Of Satan” over de heksensabbat.

Maar in veel andere songs horen we dus als vanouds de dwergen of gnomen tekeergaan en ze zijn niet zo vriendelijk. Dé themasong op het album is “The Hanging Of The Woodcutter” waarbij een houthakker door de dwergen ter dood wordt veroordeeld omdat hij ‘per ongeluk’ hun heilige boom had omgehakt.

“The Hanging Of The Woodcutter” is voor mij het hoogtepunt van het album, een creepy dark folk nummer met een soort ritueel etnische percussie. Ook een aantal andere songs gaan over moord, doodstraf, executie: “Black Blood”, “Night Of The Hanging”, “The Changeling On Gallows Hill” en “Leaving Gallows Hill”. “A Privilege Of The Dying” is de meest occult getinte song, “The World Owes Us Everything” de meest paganistische (zowel Odin als Nietzsche komen in de lyrics aan bod).

Een andere hoogtepunt is het bezwerende “Step On Cracks” met knap gitaarwerk. “Black Blood” (met cello), “Night Of The Hanging” (vol psychotische freakstemmetjes), “The Coming Of Satan” (nog meer occultisme) en “Azra” (hier horen we weer ritueel getrommel) zijn nog meer weirde supersongs, vaak creepy en humoristisch tegelijk zoals een goede zombie of slasherfilm.

Een absolute aanrader voor wie niet vies is van een fikse dosis humor en weirdness in zijn apocalyptic folk. Het cd’tje zit in een six panel digipak met booklet met alle lyrics en een overmaat aan creepy dwergen artwork.

Website

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
06/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...