casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.904 items

   

Detieti
Frogressive Punk
Alternative Rock - Experimental - Jazz - Prog - Psychedelic - Stoner
20/05/2019 : Detieti - Frogressive Punk
Verslaafd Label  Verslaafd Label
20/05/2019, Dimi Brands

Een plaatje dat naar collega Henk Vereecken gestuurd werd, maar naar mij werd doorgespeeld. Het deed onze goede vriend denken aan Faith No More, en dat is nu net een van de groepen waar hij een godsgloeiende hekel aan heeft.

Ondergetekende heeft in zijn platenkast wel plaats vrij gemaakt voor de dolle fratsen van Mike Patton en co, dus laat maar komen die hap.

Het eerste wat me opviel is dat Henk, nochtans een hevig tegenstander van veralgemening, zich hier zelf schuldig aan maakt! De invloed van Mike Patton is bij de Russen van Detieti inderdaad moeilijk te ontkennen, doch situeert zich veel meer bij het meer experimentele Mr. Bungle dan bij Faith No More, want die laatste invloed hoorden we er met de beste wil van de wereld niet in. Misschien wou Henk gewoon heel erg graag van deze cd af, de snoodaard.

Detieti is een kwartet uit Moskou dat werd opgericht in 2004 door bassist Mikhail “Han” Ivanov en drummer Roman Karandaev. Van de stoner rock band Stone Cold Boys werd gitarist Ivan “Vanish” Khvorostukhin ingelijfd. Aanvankelijk was Detieti vooral een hobbyproject dat weinig activeit vertoonde. Drummer Karandaev (die wel nog zou deelnemen aan concerten als zanger en showman) werd vervangen door Viktor Tikhonov en een eerste demo werd opgenomen in 2010. De muziek op deze demo liet zich omschrijven als avant-prog, die als basis een mix bevat van alternatieve rock, funk, psychedelica en punk rock. Denk dus aan Mike Patton’s projecten (Mr. Bungle, Fantomas), funk-metal, vroege Queen, geïmproviseerde muziek uit diverse genres, maar ook strips, 80’s films tot het circus is een niet te onderschatten invloed op de sound van Detieti.

Een jaar na de demo werd Detieti met de komst van keyboardspeler Peter “Peyote-R” Bolotov in 2011 een kwartet. Deze line-up nam 2 albums op Ne eP (2013) en Detieti в общих чертях (2015). De muziek uit deze periode wordt gekenmerkt door oncontroleerbare polystylistiek, allerlei citaten en een niet te onderschatten dosis humor. De composities ontwikkelen zich erg chaotisch, en dit wordt nog eens gekoppeld aan de liefde van alle bandleden voor verschillende muzikale universa. Niettemin werd de muziek op het tweede album iets minder krankzinnig en sloop zelfs hier en daar wat meer logica in de structuur van enkele nummers.

Vanish verliet de band in 2016 (op Frogressive Punk is hij net zoals de andere “ontslagen” bandleden echter nog te horen als gast) en werd vervangen door Alexander Kosarenko op gitaar. Deze vernieuwde line up nam in de zomer en herfst van 2017 Frogressive Punk op, dat een klein jaar later op de mensheid los gelaten zou worden.

Wie de eerste letter van de titel in de letter P verandert, zal inzien dat een portie ironie Detieti ook niet vreemd is. Zette punk zich immers in de eerste plaats niet af tegen de progressieve rock dinosaurussen die eind jaren 70 mee het muzikale landschap bepaalden?

Een intro (‘Cocaintro’) die 9 minuten duren kan wat ironie betreft ook wel tellen.

Geheel in de geest van deze progressieve giganten heeft Detieti ook een heel verhaal verzonnen voor dit album. Een conceptalbum hoor ik u zeggen, je zou het inderdaad zo kunnen noemen.

De protagonisten in dit verhaal zijn vier vrienden: One Eyed Grandpa, Beaver, Woodbat en Entliczek-Pentliczek (te oordelen aan de begeleidende tekening is dit grappig genaamde figuurtje een soortement robot) die in het dorpje Black wonen.

Alle vier houden ze van houtbewerking, zo zijn ze ook vrienden geworden. Op een dag vertelde Grandpa zijn droom aan de anderen: surfen op de onderwaterwerelden. Niet veel later begonnen de vier aan het bouwen van een onderzeeër om deze droom te kunnen verwezenlijken. Hoewel kippen hen steevast voor de voeten liepen, werkten de vier snel en hard aan de boot. Lazy Madonna (ook de titel van een van de songs op Frogressive Punk, en een dikke knipoog naar The Beatles) mopperde ondertussen dat in de tuin, die duidelijk vol gereedschap lag, zelfs geen plaats meer was

voor vallende appels. Een opmerking waar vooral Entliczek tevreden mee was (we veronderstellen dat de appels hem het meest op de kop vielen). Toen de herfst naderde, hielden de dorpelingen de begrafenis van een zekere Daimbeg. Tijdens de ceremonie speelden muzikanten de Imperial Funeral March. Geruchten verspreidden zich in het dorp dat hij zaken deed met een lokale rasta bende en een overdosis deed. In ieder geval een triestige zaak, want hij was een belangrijk persoon.

In de buurt van het dorp was een uitgestrekt mysterieus meer. De stilte van zwoele zomeravonden werd verstoord door honderden schel kwakende kikkerstemmen. Deze kikkers bezaten deze plek. Niemand had het ooit aangedurfd om dit water te betreden. De gefascineerde dorpsbewoners observeerden het water dan ook vol ontzag van verre. Niettemin waren onze vrienden klaar voor een eerste ritje met hun duikboot. Ondanks de vele waarschuwingen, dook het onbevreesde team in het diepe water... Om nadien nooit meer terug gezien te worden.

Grandpa werd wakker gelegen op warm zand, zijn ene oog en snor waren bedekt met zand, zijn hele lijf lag te blakeren in de gloeiende zon. Hij zoog gretig de warme lucht op door zijn neusgaten. Op datzelfde moment hief de Siren Of The Desert plechtig haar lied aan. Herinneringen staken op in zijn hoofd: de onderdompeling in het water, de Universele Kikker op de bodem van het meer, Threeptile, persoonlijke ontmoeting, zo nabij, telepathische communicatie. “Hoe gaat het?”, vraagt de sirene. Hoe het verder gaat, daar tracht Frogressive Punk dus een antwoord op te bieden.

Behoorlijk van de pot gerukt? Ja, maar dat is dan nog klein bier in vergelijking met de muziek op dit album.

Tempowisselingen zijn meer regel dan uitzondering, en de veelheid aan instrumenten maken dit tot, om in het verhaal te blijven, een duik in muzikale wateren die even fris als enerverend kan overkomen.

Ben je dus niet vies van een dwarsligger als Mike Patton of met uitbreiding Frank Zappa en dichter bij huis Mauro Pawlowski, stap dan gerust mee in de duikboot.

Wij leggen echter liever nog eens Angel Dust van Faith No More op, sorry Henk.

Detieti

Dimi Brands
20/05/2019

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...