casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Detieti
Frogressive Punk
Alternative Rock - Experimental - Jazz - Prog - Psychedelic - Stoner
20/05/2019 : Detieti - Frogressive Punk
Verslaafd Label  Verslaafd Label
20/05/2019, Dimi Brands

Een plaatje dat naar collega Henk Vereecken gestuurd werd, maar naar mij werd doorgespeeld. Het deed onze goede vriend denken aan Faith No More, en dat is nu net een van de groepen waar hij een godsgloeiende hekel aan heeft.

Ondergetekende heeft in zijn platenkast wel plaats vrij gemaakt voor de dolle fratsen van Mike Patton en co, dus laat maar komen die hap.

Het eerste wat me opviel is dat Henk, nochtans een hevig tegenstander van veralgemening, zich hier zelf schuldig aan maakt! De invloed van Mike Patton is bij de Russen van Detieti inderdaad moeilijk te ontkennen, doch situeert zich veel meer bij het meer experimentele Mr. Bungle dan bij Faith No More, want die laatste invloed hoorden we er met de beste wil van de wereld niet in. Misschien wou Henk gewoon heel erg graag van deze cd af, de snoodaard.

Detieti is een kwartet uit Moskou dat werd opgericht in 2004 door bassist Mikhail “Han” Ivanov en drummer Roman Karandaev. Van de stoner rock band Stone Cold Boys werd gitarist Ivan “Vanish” Khvorostukhin ingelijfd. Aanvankelijk was Detieti vooral een hobbyproject dat weinig activeit vertoonde. Drummer Karandaev (die wel nog zou deelnemen aan concerten als zanger en showman) werd vervangen door Viktor Tikhonov en een eerste demo werd opgenomen in 2010. De muziek op deze demo liet zich omschrijven als avant-prog, die als basis een mix bevat van alternatieve rock, funk, psychedelica en punk rock. Denk dus aan Mike Patton’s projecten (Mr. Bungle, Fantomas), funk-metal, vroege Queen, geïmproviseerde muziek uit diverse genres, maar ook strips, 80’s films tot het circus is een niet te onderschatten invloed op de sound van Detieti.

Een jaar na de demo werd Detieti met de komst van keyboardspeler Peter “Peyote-R” Bolotov in 2011 een kwartet. Deze line-up nam 2 albums op Ne eP (2013) en Detieti в общих чертях (2015). De muziek uit deze periode wordt gekenmerkt door oncontroleerbare polystylistiek, allerlei citaten en een niet te onderschatten dosis humor. De composities ontwikkelen zich erg chaotisch, en dit wordt nog eens gekoppeld aan de liefde van alle bandleden voor verschillende muzikale universa. Niettemin werd de muziek op het tweede album iets minder krankzinnig en sloop zelfs hier en daar wat meer logica in de structuur van enkele nummers.

Vanish verliet de band in 2016 (op Frogressive Punk is hij net zoals de andere “ontslagen” bandleden echter nog te horen als gast) en werd vervangen door Alexander Kosarenko op gitaar. Deze vernieuwde line up nam in de zomer en herfst van 2017 Frogressive Punk op, dat een klein jaar later op de mensheid los gelaten zou worden.

Wie de eerste letter van de titel in de letter P verandert, zal inzien dat een portie ironie Detieti ook niet vreemd is. Zette punk zich immers in de eerste plaats niet af tegen de progressieve rock dinosaurussen die eind jaren 70 mee het muzikale landschap bepaalden?

Een intro (‘Cocaintro’) die 9 minuten duren kan wat ironie betreft ook wel tellen.

Geheel in de geest van deze progressieve giganten heeft Detieti ook een heel verhaal verzonnen voor dit album. Een conceptalbum hoor ik u zeggen, je zou het inderdaad zo kunnen noemen.

De protagonisten in dit verhaal zijn vier vrienden: One Eyed Grandpa, Beaver, Woodbat en Entliczek-Pentliczek (te oordelen aan de begeleidende tekening is dit grappig genaamde figuurtje een soortement robot) die in het dorpje Black wonen.

Alle vier houden ze van houtbewerking, zo zijn ze ook vrienden geworden. Op een dag vertelde Grandpa zijn droom aan de anderen: surfen op de onderwaterwerelden. Niet veel later begonnen de vier aan het bouwen van een onderzeeër om deze droom te kunnen verwezenlijken. Hoewel kippen hen steevast voor de voeten liepen, werkten de vier snel en hard aan de boot. Lazy Madonna (ook de titel van een van de songs op Frogressive Punk, en een dikke knipoog naar The Beatles) mopperde ondertussen dat in de tuin, die duidelijk vol gereedschap lag, zelfs geen plaats meer was

voor vallende appels. Een opmerking waar vooral Entliczek tevreden mee was (we veronderstellen dat de appels hem het meest op de kop vielen). Toen de herfst naderde, hielden de dorpelingen de begrafenis van een zekere Daimbeg. Tijdens de ceremonie speelden muzikanten de Imperial Funeral March. Geruchten verspreidden zich in het dorp dat hij zaken deed met een lokale rasta bende en een overdosis deed. In ieder geval een triestige zaak, want hij was een belangrijk persoon.

In de buurt van het dorp was een uitgestrekt mysterieus meer. De stilte van zwoele zomeravonden werd verstoord door honderden schel kwakende kikkerstemmen. Deze kikkers bezaten deze plek. Niemand had het ooit aangedurfd om dit water te betreden. De gefascineerde dorpsbewoners observeerden het water dan ook vol ontzag van verre. Niettemin waren onze vrienden klaar voor een eerste ritje met hun duikboot. Ondanks de vele waarschuwingen, dook het onbevreesde team in het diepe water... Om nadien nooit meer terug gezien te worden.

Grandpa werd wakker gelegen op warm zand, zijn ene oog en snor waren bedekt met zand, zijn hele lijf lag te blakeren in de gloeiende zon. Hij zoog gretig de warme lucht op door zijn neusgaten. Op datzelfde moment hief de Siren Of The Desert plechtig haar lied aan. Herinneringen staken op in zijn hoofd: de onderdompeling in het water, de Universele Kikker op de bodem van het meer, Threeptile, persoonlijke ontmoeting, zo nabij, telepathische communicatie. “Hoe gaat het?”, vraagt de sirene. Hoe het verder gaat, daar tracht Frogressive Punk dus een antwoord op te bieden.

Behoorlijk van de pot gerukt? Ja, maar dat is dan nog klein bier in vergelijking met de muziek op dit album.

Tempowisselingen zijn meer regel dan uitzondering, en de veelheid aan instrumenten maken dit tot, om in het verhaal te blijven, een duik in muzikale wateren die even fris als enerverend kan overkomen.

Ben je dus niet vies van een dwarsligger als Mike Patton of met uitbreiding Frank Zappa en dichter bij huis Mauro Pawlowski, stap dan gerust mee in de duikboot.

Wij leggen echter liever nog eens Angel Dust van Faith No More op, sorry Henk.

Detieti

Dimi Brands
20/05/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st#3 - Eigenzinnigheid en serendipiteit

Trouwfe(e)st#3. Het is ondertussen al lang geen trouwfeest meer, maar de verjaardag van een trouwfeest. Toen Dimi en Sigrid twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, vonden ze er immers – als liefhebbers van dark ambient en neofolk – niets beter op dan een aantal van hun lievelingsgroepen uit te nodigen om hun hoogdag te ...

lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massaal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...