casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

   

Der Blutharsch And The Infinite Church Of The Leading Hand
Rejoice
Krautrock - Psychedelic
18/03/2021 : Der Blutharsch And The Infinite Church Of The Leading Hand - Rejoice
Wir Kapitulieren Niemals  Wir Kapitulieren Niemals
18/03/2021, Dimi Brands

We gaan ons nog eens aan Der Blutharsch wagen... Een groep die wat in ongenade is gevallen, niet alleen bij mij want nog wel wat neofolkers zijn minder te spreken over de muzikale koers die de groep onder leiding van Albin Julius ondertussen toch ook al weer een goede 10 jaar met de toevoeging The Infinite Church Of The Leading Hand brengt.

Ergens halverwege de jaren 2000 speelde Der Blutharsch in Waregem. In het voorprogramma stonden Novo Homo en Deutsch Nepal. Naast de drankomzet van de groepsleden die avond waren, ondanks deze niet altijd even vruchtbare combinatie, ook de concerten van die aard dat ze tot veler verbeelding spraken. Het aantal zwarte dasjes met Blutharsch embleem die nadien steevast in de garderobe van menig Steeple-ganger te spotten vielen, sprak in deze boekdelen.

Samen met Bernd van de Steeple ging ik dan ook niet veel later naar Leiden, alwaar deze drie namen onder deze tournee nog eens een show gaven.

Toen we Albin daar spraken, had hij het vooral over de Blegische Kriek, en ook Peter Andersson (Deutsch Nepal) was in Nederland zijn eigenste zelf. Wie de man een beetje kent weet dat we hiermee bedoelen dat op zijn benen blijven staan in zijn toestand een heuse prestatie op zich was.

In 2009 stond Der Blutharsch nog eens in de Steeple. Ook nu weer met de vrienden van Deutsch Nepal en Bain Wolfkind (van wie Novo Homo een andere naam was).

Der Blutharsch was ondertussen omgedoopt tot Der Blutharsch And The Infinite Church Of The Leading Hand.

Allemaal goed en wel, wij hoopten vurig op een indrukwekkende show zoals een vijftal jaar terug. Groot was dan ook onze ontgoocheling toen bleek dat er van dat oorspronkelijke geluid geen spaander meer was overgebleven. In die mate zelfs dat ik het concert niet heb uitgekeken. En de keren dat dat gebeurde is op de vingers van een halve hand te tellen.

Ik ben dan ook gestopt met de groep rond Albin Julius te volgen, omdat zijn nieuwe muzikale pad me totaal niet meer kon boeien.

Maar kijk, samen met het nieuwe album van Naevus stuurde Albin me ook het laatste werk van zijn project op. Waarom dus niet nog eens proberen?

De 9 minuten durende opener ‘Coming’ was al meteen een verrassing van jewelste wanneer blijkt dat deze lijkt terug te grijpen naar het roemrijke verleden met strijkers en bombastische percussie. Geen moment te vroeg, denken wij dan, want eerlijk gezegd hadden we verwacht dat dit iets was wat voltooid verleden tijd was bij Der Blutharsch.

Ook het vertrouwde luchtalarm, destijds een vaste waarde tijdens optredens laat zich op de achtergrond waarnemen. De koude zang die zangeres Marthynna laat horen laat meer dan een echo van opperijskoningin Alzbeth (The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud) weerklinken. Julius was zoals u weet een helft van dit legendarische duo en heeft zijn naam alleen al om die reden voor eens en voor altijd in de harten van menig neofolk (en aanverwant) hart gegrift.

Zou Der Blutharsch dan eindelijk de mottige paddenstoelen en andere geestverruimende troep aan de kant geschoven hebben en bijgevolg ook het soort wazige muziek die daarmee gepaard gaat?

Het was de stille hoop die we koesterden na deze toch wel straffe opener die misschien wel iets te lang duurt om echt bij de keel te grijpen. Meermaals lijkt men naar een hoogtepunt te werken, doch de ware apotheose blijft uit. Vergeleken met de vele soundscapes en gesampelde deuntjes die hun vroege albums rijk waren -het was soms zoeken naar echte songs- is ‘Coming’ het soort nummer dat zou maken dat dit oudere werk van Der Blutharsch als minder vluchtig van aard ervaren zou worden. Desalniettemin, een opener die kan tellen.

‘Fear’ maakt duidelijk dat we onze hoop niet hoog moeten stellen. Stevig gitaarwerk dat de psychedelische toer opgaat maakt ons duidelijk dat wanneer The Infinite Church Of The Leading Hand van de partij is, men nog steeds blijft grossieren in kraut-, space- en soortgelijke rock. De cannabisstank kan je er haast bijdenken, wij onthouden vooral de zangpartij van Marthynna, die op dit album wat ons betreft de ware ster van de groep is.

Het luchtalarm leidt in vervormde hoedanigheid het eerste van twee delen getiteld ‘Darkness’ in (nog zo iets: vroeger heetten alle Blutharsch nummers ‘Untitled’, niet simpel als je toen op zoek was naar een specifiek nummer). Geen oorlogssoundtrack echter, maar eerder iets dat doet denken aan een schimmige western. Meer Morricone dan Riefenstahl, kan je wel stellen. Beschouw het gerust als een springplank naar het prima tweede deel van de song. We vallen in herhaling, maar ook hier is het weer Marthynna die het gros van de gescoorde punten wegkaapt.

Het titelnummer, met fluit, is lichtvoetiger van aard. Marthynna brengt ons op de golven van haar stem naar de jaren 60. Een trip waar we normaal gezien voor zouden bedanken, ware het niet dat haar “Alzbeth-trekje” de aan deze periode eigen zijnde peace and love naïviteit op tijd en stond stevig de keel dichtknijpt.

In dezelfde sferen is ook afsluiter ‘Burn’, dat zich nog best laat omschrijven als een minder gedateerde versie van Jefferson Airplane, met klagende zang en gitaarriffs die uit de vroege hardrock/metal muziek lijken te zijn geslopen. Het album sluit af met een sample van een occult ritueel. Akkoord, volgens de neofolkers heeft Der Blutharsch zijn ziel aan de duivel verkocht, maar Rejoice leert ons dat ze ook wat dat betreft met een verrassend resultaat voor de dag kunnen komen.

Wie meer vergevingsgezind is dan ikzelf ten opzichte van deze Blutharsch 2.0 kan dit werkje blind aanschaffen. Maar zoals u kan zien zal menig fan van de oude stempel niet kunnen ontkennen dat er ook voor hen wel degelijk iets te rapen valt.

Der Blutharsch And The Infinite Church Of The Leading Hand

Dimi Brands
18/03/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...