casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.889 items

   

Der Blutharsch And The Infinite Church Of The Leading Hand
Rejoice
Krautrock - Psychedelic
18/03/2021 : Der Blutharsch And The Infinite Church Of The Leading Hand - Rejoice
Wir Kapitulieren Niemals  Wir Kapitulieren Niemals
18/03/2021, Dimi Brands

We gaan ons nog eens aan Der Blutharsch wagen... Een groep die wat in ongenade is gevallen, niet alleen bij mij want nog wel wat neofolkers zijn minder te spreken over de muzikale koers die de groep onder leiding van Albin Julius ondertussen toch ook al weer een goede 10 jaar met de toevoeging The Infinite Church Of The Leading Hand brengt.

Ergens halverwege de jaren 2000 speelde Der Blutharsch in Waregem. In het voorprogramma stonden Novo Homo en Deutsch Nepal. Naast de drankomzet van de groepsleden die avond waren, ondanks deze niet altijd even vruchtbare combinatie, ook de concerten van die aard dat ze tot veler verbeelding spraken. Het aantal zwarte dasjes met Blutharsch embleem die nadien steevast in de garderobe van menig Steeple-ganger te spotten vielen, sprak in deze boekdelen.

Samen met Bernd van de Steeple ging ik dan ook niet veel later naar Leiden, alwaar deze drie namen onder deze tournee nog eens een show gaven.

Toen we Albin daar spraken, had hij het vooral over de Blegische Kriek, en ook Peter Andersson (Deutsch Nepal) was in Nederland zijn eigenste zelf. Wie de man een beetje kent weet dat we hiermee bedoelen dat op zijn benen blijven staan in zijn toestand een heuse prestatie op zich was.

In 2009 stond Der Blutharsch nog eens in de Steeple. Ook nu weer met de vrienden van Deutsch Nepal en Bain Wolfkind (van wie Novo Homo een andere naam was).

Der Blutharsch was ondertussen omgedoopt tot Der Blutharsch And The Infinite Church Of The Leading Hand.

Allemaal goed en wel, wij hoopten vurig op een indrukwekkende show zoals een vijftal jaar terug. Groot was dan ook onze ontgoocheling toen bleek dat er van dat oorspronkelijke geluid geen spaander meer was overgebleven. In die mate zelfs dat ik het concert niet heb uitgekeken. En de keren dat dat gebeurde is op de vingers van een halve hand te tellen.

Ik ben dan ook gestopt met de groep rond Albin Julius te volgen, omdat zijn nieuwe muzikale pad me totaal niet meer kon boeien.

Maar kijk, samen met het nieuwe album van Naevus stuurde Albin me ook het laatste werk van zijn project op. Waarom dus niet nog eens proberen?

De 9 minuten durende opener ‘Coming’ was al meteen een verrassing van jewelste wanneer blijkt dat deze lijkt terug te grijpen naar het roemrijke verleden met strijkers en bombastische percussie. Geen moment te vroeg, denken wij dan, want eerlijk gezegd hadden we verwacht dat dit iets was wat voltooid verleden tijd was bij Der Blutharsch.

Ook het vertrouwde luchtalarm, destijds een vaste waarde tijdens optredens laat zich op de achtergrond waarnemen. De koude zang die zangeres Marthynna laat horen laat meer dan een echo van opperijskoningin Alzbeth (The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud) weerklinken. Julius was zoals u weet een helft van dit legendarische duo en heeft zijn naam alleen al om die reden voor eens en voor altijd in de harten van menig neofolk (en aanverwant) hart gegrift.

Zou Der Blutharsch dan eindelijk de mottige paddenstoelen en andere geestverruimende troep aan de kant geschoven hebben en bijgevolg ook het soort wazige muziek die daarmee gepaard gaat?

Het was de stille hoop die we koesterden na deze toch wel straffe opener die misschien wel iets te lang duurt om echt bij de keel te grijpen. Meermaals lijkt men naar een hoogtepunt te werken, doch de ware apotheose blijft uit. Vergeleken met de vele soundscapes en gesampelde deuntjes die hun vroege albums rijk waren -het was soms zoeken naar echte songs- is ‘Coming’ het soort nummer dat zou maken dat dit oudere werk van Der Blutharsch als minder vluchtig van aard ervaren zou worden. Desalniettemin, een opener die kan tellen.

‘Fear’ maakt duidelijk dat we onze hoop niet hoog moeten stellen. Stevig gitaarwerk dat de psychedelische toer opgaat maakt ons duidelijk dat wanneer The Infinite Church Of The Leading Hand van de partij is, men nog steeds blijft grossieren in kraut-, space- en soortgelijke rock. De cannabisstank kan je er haast bijdenken, wij onthouden vooral de zangpartij van Marthynna, die op dit album wat ons betreft de ware ster van de groep is.

Het luchtalarm leidt in vervormde hoedanigheid het eerste van twee delen getiteld ‘Darkness’ in (nog zo iets: vroeger heetten alle Blutharsch nummers ‘Untitled’, niet simpel als je toen op zoek was naar een specifiek nummer). Geen oorlogssoundtrack echter, maar eerder iets dat doet denken aan een schimmige western. Meer Morricone dan Riefenstahl, kan je wel stellen. Beschouw het gerust als een springplank naar het prima tweede deel van de song. We vallen in herhaling, maar ook hier is het weer Marthynna die het gros van de gescoorde punten wegkaapt.

Het titelnummer, met fluit, is lichtvoetiger van aard. Marthynna brengt ons op de golven van haar stem naar de jaren 60. Een trip waar we normaal gezien voor zouden bedanken, ware het niet dat haar “Alzbeth-trekje” de aan deze periode eigen zijnde peace and love naïviteit op tijd en stond stevig de keel dichtknijpt.

In dezelfde sferen is ook afsluiter ‘Burn’, dat zich nog best laat omschrijven als een minder gedateerde versie van Jefferson Airplane, met klagende zang en gitaarriffs die uit de vroege hardrock/metal muziek lijken te zijn geslopen. Het album sluit af met een sample van een occult ritueel. Akkoord, volgens de neofolkers heeft Der Blutharsch zijn ziel aan de duivel verkocht, maar Rejoice leert ons dat ze ook wat dat betreft met een verrassend resultaat voor de dag kunnen komen.

Wie meer vergevingsgezind is dan ikzelf ten opzichte van deze Blutharsch 2.0 kan dit werkje blind aanschaffen. Maar zoals u kan zien zal menig fan van de oude stempel niet kunnen ontkennen dat er ook voor hen wel degelijk iets te rapen valt.

Der Blutharsch And The Infinite Church Of The Leading Hand

Dimi Brands
18/03/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/10/2021 : Sinners Day; the final call!

Aftellen nu! Straks is het zover een eerste editie van Sinner’s Day 2.0, drie dagen en twee podia alsook een heuse danskeet die naar de naam The Batcave luistert. Tickets zijn nog altijd beschikbaar voor de volle drie dagen (beter koop), voor twee dagen naar keuze of gewoon een dagticket. Al kan ik geen goede reden bedenken waarom u ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2021 : Enter the Batcave op Sinners Day!

Sinner’s Day komt nu wel zeer dichtbij, rep je dus voor een ticket, u krijgt er drie dagen van 30 oktober tem 1 november maar liefst 54 bands op twee podia. Als u het allemaal niet kunt bij houden kunt u ook de Sinner’s Day app installeren. Stel je eigen tijdstabel samen met deze app en de app laat je ook toe met vriendinnetjes ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bhne n op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...