casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.943 items

   

deNeuve
Ugly
Experimental - Industrial
29/01/2016 : deNeuve - Ugly
Blowpipe  Blowpipe
29/01/2016, Danny Quetin

Als er op onze redactie een promo belandt die zijn geschiedenis heeft binnen de Nederlandse Ultra-beweging gaan onze oren nog meer spitsen. Voor niet-ingewijden : Ultra was begin jaren tachtig een kunstzinnige beweging die a-ritmische, ondansbare muziekgeluiden voortbrachten onder de Nederlandse vlag der ideologie van Do It Yourself en anti-commercialiteit. Alles wat naar mainstream rook werd vakkundig vermeden en het experiment omhelst. Met voornamelijk zelfgemaakte instrumenten verheven ze muziekgeluiden tot Kunst.

Vaandeldragers waren destijds Harold Schellinx en Rob Scholte van The Young Lions, en beter bekend bij ons Wally van Middendorp van Minny Pops.

Uit die beweging komt ook Tox Modell, met in hun rangen André Bach en Mark Tegefoss. Beide heren zijn vrienden voor het leven, want samen speelden ze nog in de gitaarwave-band Tecnoville en maakten ze soundscapes en soundtracks voor documentaires en installaties onder de naam Det Wiehl. Geruggesteund door de Japanse choreograaf Shusaku Takeuchi.

Tot zover de geschiedenis.

Bach en Tegefoss zijn tegenwoordig de gangmakers binnen deNeuve, dat in 2013 de 12” Old Bruce uitbrachten en nu hun eerste full-album Ugly.

Ugly bevat 12 met samples bijgestuurde elektronische nerveus klinkende songs waar ook de ingeplugde gitaar een rol krijgt.

Wolfspace is het schaap in wolfskleren waar de gitaar hakkelt en stottert, maar toch een basis wordt gelegd naar structuur. Met samples uit Neverending Story en 2001/A Space Odyssey.

Analoog klinkend dankzij de Korg Monotron maar heerlijk onorthodox en mechanisch zijn Our English House en Western. Anna Camprena is de samenvatting van het agriturismo van een Toscaans benedictijnenklooster.

Parix Deux 55 klinkt fantastisch in zijn industriële ondertoon die je vaak op het verkeerde been brengt qua ritmiek, maar laat dat net de bedoeling zijn.

Molotrop en Young Lines zijn experiment met ziel in het lijf, de cut-up als basis voor abstract soulmechanisme. The Killing Fields en gitaarsamples maken van Killing Alvin een heerlijkheid van monotonie dat vergeten is te vervelen.

De terugkeer van Tox Modell als band is er met 1980 Anger dat de boosheid van weleer vertelt van overstuurse op hol geslagen ritmeboxen, en met gastbijdragen van de originele Tox-bandleden Arjen Schrama en Xavier Martin.

DeNeuve kijkt graag terug naar het verleden, zo ook met Lee And Margot, waar de geest van de Japanse choreograaf verstopt zit onder het tapijt van abstract experiment. Maar zeker ook met Old Bruce, dat ze reeds eerder uitbrachten, maar hier in een Ugly mix wordt tentoongesteld.

Morningboy als afsluiter maakt het geheel af, waar de gitaren doorklinken als zijnde ruig en zwaar, wat dan weer wordt getemperd door een loop van machinaal industrialisme.

Dat Ugly ook schoon kan zijn, bewijst deNeuve met hun eerste volwaardige album. Met voorliefde voor cultfilms.

Later dit jaar zou er nog een vinyl uitkomen “light heeled fleet footed cheap artists”, waar we nu reeds naar uitkijken.

Danny Quetin
29/01/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : TV SMITH - Ik heb geen interesse in de mainstream muziekindustrie en ik wil er ook geen deel van uitmaken.

Op 9 en 10 november gaat in Het Depot in Leuven de derde editie van Breaking Barriers door, het festival dat een ode wil zijn aan de punk en aan alles wat daaruit voortsproot. Er komen zowel oudgedienden als nieuwkomers uitgenodigd. Eén van de veteranen is TV Smith. Hij was in een ver verleden de zanger van The Adverts, maar heeft sindsdien ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2018 : Mono Inc.: Long Live Death

‘Viva La Muerte!’ De leuze werd gelanceerd door de fascistische José Millán-Astray y Terreros, die het Spaanse vreemdelingenlegioen oprichtte tijdens de burgeroorlog in de jaren 30. Hij voegde er ook ‘dood aan de intelligentie’ toe (of dood aan de intelligentsia), om extra in de verf te zetten hoe sterk ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2018 : Ministry, Dimmu Borgir, Epica en Behemoth op het Alcatraz-festival

Al jaren staat het Alcatraz-festival in Kortrijk garant voor een keure aan metalgrootheden die het anders zo vrome en rustige West-Vlaanderen komen wakkerschudden. Ook dit jaar heeft het festival weer heel wat moois te bieden. Onder andere Ministry, Dimmu Borgir, Epica, Behemoth, Satyricon, Amorphis en Alestorm zullen er uw oren komen beschadigen. ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2018 : Katrina zonder W-aves op het W-festival

Het kan verkeren. Op minder dan een maand van het W-festival moet het Zweedse Secret Service afhaken. Ze stonden geprogrammeerd op zaterdag 18 augustus. Het W-festival maakt zijn reputatie verder waar en heeft prompt voor een vervanger van formaat gezorgd: Katrina, de voormalige zangeres van Katrina & The Waves. U zult op de zonneschijn ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Morgan King: Janet & John

Wie de nieuwe single van Morgan King hoort zal, misschien niet meteen horen dat hij ooit één van de meest succesvolle houseproducers ter wereld was. Zijn wortels had hij evenwel in de new wave, en na zich in de jaren 90 een tijdje teruggetrokken te hebben uit de muziekwereld, is hij meer experimentele elektronische muziek beginnen ...

lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Theatre of Hate deelt live-versie van 'The Klan'

Theatre of Hate maakte begin jaren 80 furore met maatschappijkritische post-punk, destijds werd ook wel eens de term 'positive punk' gebruikt, maar die is wat in onbruik geraakt. Hoe dan ook, de groep bestaat nog steeds en Kirk Brandon en de zijnen treden - zeker sinds de uitgave van 'Kinshi' in 2016 - weer regelmatig op. Verleden ...

lees meer...
INTERVIEW : ANTIPOLE - Ik zou nog heel graag remixes willen maken voor She Past Away of Lebanon Hanover, maar ik twijfel of ze al ooit van Antipole hebben gehoord.

Het verhaal van hoe een eenmansband zich weet te integreren in de hedendaagse wereld van de postpunk. En daarbij vooral weet samen te werken met goeie vrienden. Antipole kwam voor het eerst in ons vizier door het album Northern Flux dat werd uitgebracht via het Franse Unknown Pleasures-label. Een album dat donkerheid met lichtheid wist te ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : THE CURE - 40 jaar met de handjes in de lucht

The Cure bestaat 40 jaar, en dat werd verleden zaterdag met veel poeha gevierd in Londen. Fans van over de hele wereld hebben zich verzameld in Hyde Park om optredens te zien Editors, Goldfrapp, Interpol en nog wat andere namen, maar toch vooral om het twee uur durende concert mee te maken van het feestvarken zelf. Robert Smith had aangekondigd ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : ART ABSCONs (07-07-2018, The Secret Grove, Duisburg) - Wat ruist er door het Duisburgse struikgewas?

Het meest exclusieve concert waarover u op onze pagina’s lezen kunt, zal hoogstwaarschijnlijk de review zijn waar uw ogen momenteel over glijden. Een tijdje terug ontving ondergetekende namelijk op Facebook een privé bericht van Michael Tellbach, beter gekend als Art Abscons. Hij nodigde me uit voor een privé evenement ...

lees meer...
FOTO'S : Lacuna Coil - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Eisbrecher - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Marilyn Manson - @ Graspop door Luc Luyten, 23/06/2018