casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.585 items

   

deNeuve
Ugly
Experimental - Industrial
29/01/2016 : deNeuve - Ugly
Blowpipe  Blowpipe
29/01/2016, Danny Quetin

Als er op onze redactie een promo belandt die zijn geschiedenis heeft binnen de Nederlandse Ultra-beweging gaan onze oren nog meer spitsen. Voor niet-ingewijden : Ultra was begin jaren tachtig een kunstzinnige beweging die a-ritmische, ondansbare muziekgeluiden voortbrachten onder de Nederlandse vlag der ideologie van Do It Yourself en anti-commercialiteit. Alles wat naar mainstream rook werd vakkundig vermeden en het experiment omhelst. Met voornamelijk zelfgemaakte instrumenten verheven ze muziekgeluiden tot Kunst.

Vaandeldragers waren destijds Harold Schellinx en Rob Scholte van The Young Lions, en beter bekend bij ons Wally van Middendorp van Minny Pops.

Uit die beweging komt ook Tox Modell, met in hun rangen André Bach en Mark Tegefoss. Beide heren zijn vrienden voor het leven, want samen speelden ze nog in de gitaarwave-band Tecnoville en maakten ze soundscapes en soundtracks voor documentaires en installaties onder de naam Det Wiehl. Geruggesteund door de Japanse choreograaf Shusaku Takeuchi.

Tot zover de geschiedenis.

Bach en Tegefoss zijn tegenwoordig de gangmakers binnen deNeuve, dat in 2013 de 12” Old Bruce uitbrachten en nu hun eerste full-album Ugly.

Ugly bevat 12 met samples bijgestuurde elektronische nerveus klinkende songs waar ook de ingeplugde gitaar een rol krijgt.

Wolfspace is het schaap in wolfskleren waar de gitaar hakkelt en stottert, maar toch een basis wordt gelegd naar structuur. Met samples uit Neverending Story en 2001/A Space Odyssey.

Analoog klinkend dankzij de Korg Monotron maar heerlijk onorthodox en mechanisch zijn Our English House en Western. Anna Camprena is de samenvatting van het agriturismo van een Toscaans benedictijnenklooster.

Parix Deux 55 klinkt fantastisch in zijn industriële ondertoon die je vaak op het verkeerde been brengt qua ritmiek, maar laat dat net de bedoeling zijn.

Molotrop en Young Lines zijn experiment met ziel in het lijf, de cut-up als basis voor abstract soulmechanisme. The Killing Fields en gitaarsamples maken van Killing Alvin een heerlijkheid van monotonie dat vergeten is te vervelen.

De terugkeer van Tox Modell als band is er met 1980 Anger dat de boosheid van weleer vertelt van overstuurse op hol geslagen ritmeboxen, en met gastbijdragen van de originele Tox-bandleden Arjen Schrama en Xavier Martin.

DeNeuve kijkt graag terug naar het verleden, zo ook met Lee And Margot, waar de geest van de Japanse choreograaf verstopt zit onder het tapijt van abstract experiment. Maar zeker ook met Old Bruce, dat ze reeds eerder uitbrachten, maar hier in een Ugly mix wordt tentoongesteld.

Morningboy als afsluiter maakt het geheel af, waar de gitaren doorklinken als zijnde ruig en zwaar, wat dan weer wordt getemperd door een loop van machinaal industrialisme.

Dat Ugly ook schoon kan zijn, bewijst deNeuve met hun eerste volwaardige album. Met voorliefde voor cultfilms.

Later dit jaar zou er nog een vinyl uitkomen “light heeled fleet footed cheap artists”, waar we nu reeds naar uitkijken.

Danny Quetin
29/01/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/05/2019 : Al die willen te kaap'ren varen...

Hoewel het legendarische Cold Meat Industry label al sinds 2014 op apegapen ligt, vond men het in 2017 toch wel gepast om de 30ste verjaardag van hun bestaan te vieren. In stijl, in dit geval met een tweedaags festival en een heleboel acts die het mede dankzij dit kwaliteitslabel tot grote namen wisten te schoppen. Wie er bij was daar ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2019 : Het WGT elftal van Dimi Brands.

Nog een tweetal weekjes en de jaarlijkse bedevaart naar Leipzig kan een aanvang nemen, geef maar toe dat u er weer een gans jaar naar heeft uitgekeken. Ondergetekende stuurt dit jaar zijn kat, maar laat niet na zijn persoonlijke elftal mee te geven, kwestie dat u niet bezwijkt aan keuzestress. 1.CAMERATA MEDIOLANENSE Italiaans ...

lees meer...
NIEUWS 19/05/2019 : Second Still exclusief in Retie

De Westkust van de US of A weet schoon volk tot zijn inwoners te tellen. Paraderend langs de Hollywood Boulevard onder het alziend oog van de paparazzi. Al zien we een band als Second Still er weinig last van te weten ondervinden. Bijzonder straf dan weer wel in de postpunk / coldwave-subcultuur waarin ze zich als trio al enkele jaren ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/05/2019 : Here are the young men... RIP Ian Curtis

Vandaag, 18 mei, is het exact 39 jaar geleden dat ene Ian Curtis zich, op 23 jarige leeftijd, van het leven beroofde. Het was allicht geen nieuws geweest ware het niet dat deze Ian Curtis frontman en zanger/tekstschrijver was bij beeldenstormers Joy Division die aan de vooravond stonden van de grote doorbraak en een eerste Amerikaanse toer. “Closer”, ...

lees meer...
NIEUWS 16/05/2019 : Miel Noir en Tommi Stumpff samen te horen op Reclaim Your Story.

Miel Noir, een van de weinige bands die het lukte om op onze review pagina’s steeds het maximum aantal sterretjes in de wacht te slepen, is volop bezig aan de opvolger van Honey-Beat (2016). Tevens werd er een verrassende gast gespot in de studio, zo blijkt ook uit de eerste single die Miel Noir uit The Phoenix-Swarm, want zo gaat ...

lees meer...
FOTO'S : Praga Khan - @ YAP Leopoldsburg, 11/05/2019 daar Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Trouwfe(e)st #3: PANTSER FABRIEK - Het werkt inderdaad motiverend om op te mogen treden in het land van Front 242!

Op de affiche van Trouwfe(e)st ligt de nadruk ontegensprekelijk op de genres dark ambient, dark folk en waagt men ook graag een uitstapje naar het meer industriële genre. De naam van het Nederlandse Pantser Fabriek kwam dan ook als een verrassing. Deze pure EBM act is een project van Willem Witte, die we kennen van zijn neofolk alias ...

lees meer...
FOTO'S : De Klinke - @ MysteriA Fantasy-Fair Aarschot, 04/05/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : La Lune Noire - @ MysteriA Fantasy-Fair Aarschot, 04/05/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : 10 JAAR DER KLINKE - Mijn eerste vrouw zei me ooit dat echte kunst ontstaat uit het lijden van de ziel. Gelijk heeft ze.

Der Klinke blaast tien kaarsjes uit. Dat doen ze met een geschenk aan hun fans: een nieuwe plaat 'Decade' met daarop een aantal herwerkte versies van nummers uit hun eerste decennium, een aantal remixen en zelfs een handvol nieuwe nummers. De plaat moet een hoofdstuk afsluiten. Oorspronkelijk zou het zelfs de zwanezang van de groep ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 2 - Neem er een loopje mee.

Ondanks onze warme oproep om toch wat massaler op het appel te verschijnen, moesten we bij het betreden van de Zappa tot onze teleurstelling vaststellen dat deze in dovemansoren was gevallen. Een spijtige zaak, zowel voor de organisatie, maar in de eerste plaats voor de afwezigheden, die, getuige de klinkende namen die vandaag op de Black ...