canli casino

Dark Entries Logo

6.384 items

   

Deleyaman
The Edge
Cold Wave - Ethereal / Heavenly Voices - Folk / Ethnic / Tribal - New wave - Post Punk
27/03/2015 : Deleyaman - The Edge
Eigen beheer  Eigen beheer
27/03/2015, Henk Vereecken

Deze band werd opgericht in 2000 en is intussen al aan zijn zesde album toe. Deleyaman is een band met vier mensen met telkens een andere nationaliteit, die tegenwoordig allen in Normandië wonen. Oprichter Aret Madilian (vocals, gitaar, bas, saz, harmonica, keyboards en percussie) is geboren in Istanbul, maar opgegroeid in Amerika (waar hij trouwens in de jaren ‘80 keyboardspeler was bij de L.A. postpunkband Wog) en heeft de Amerikaanse nationaliteit. Deze multi-instrumentalist wordt bijgestaan door de Franse zangeres Beatrice Valantin, de Zweedse percussioniste Mia Bjorlingsson en de Armeense dudukspeler Gerard Madilian.

Uit het instrumentarium laat zich al heel gemakkelijk afleiden dat de muziek een etnische richting zal uitgaan. De intro van de prachtige opener “Moon” doet denken aan de song “Rise” van Public Image Ltd maar al heel gauw bepaalt een prachtig man/vrouw duet de sfeer en tegen het einde aan gaat het voluit een Oosters etnische richting uit. “Murdered Days” gaat vervolgens een meer loungy toer op met het Franse parlando van Beatrice Valantin, gevolgd door de Engelstalige naar cold wave neigende zang van Aret Madilian (eerder Brendan Perry dan Ian Curtis weliswaar).

13 songs staan er zo op “The Edge” (56 minuten speelduur) en het klinkt immer erg laid back (vooral ook het prachtige gitaarspel!) en heel erg melancholisch in een perfect evenwicht tussen (etnische) folk met bijpassende instrumenten en post-punk.

De muziek van Deleyaman doet me af en toe denken aan het gelijkgezinde Italiaanse Corde Oblique, maar regelmatig ook aan de neo-folk van Rome. Ik besprak in 2011 reeds een album van Deleyaman voor Dark Entries, “Fourth, Part One”. Heel veel is er intussen niet veranderd qua sound, alleen klonk het toen wat meer acid folk, psychedelisch en hippie-achtig bij momenten.

Het blijft immer erg rustig bij Deleyaman. Verwacht geen harde beats of rockgitaren. Echt dansbaar is het ook al niet, daarvoor is het te etherisch, maar het is wel wondermooie, dromerige en melancholische luistermuziek die je alras in hogere sferen doet belanden.

Als je de hoes ziet zou je kunnen denken dat het hier gaat om grimmige neo-folk, maar dat is dus absoluut niet zo. Ook is dit geen concept-album over oorlog. Wel past het hoesprentje perfect bij de song “Mental Horizon” - nog zo’n erg sterke song - als Aret Madilian zingt: ‘There’s no freedom in stars and stripes, when mothers weep and fathers cry’. De teksten van het album zijn enorm poëtisch en men ging voor de lyrics onder meer te leen bij gedichten van E. A. Poe en Rabindranath Tagore.

“Weight Of Things” is nog zo’n pareltje. Het begint met piano waarna de half fluisterende zang van Beatrice Valantin invalt. Hier doet het mij eventjes serieus denken aan Lycia of aan Black Tape For A Blue Girl. Ook het bloedmooie en heel gevoelig gezongen “Softly” mag zeker niet onvermeld blijven. En geniet even mee van de prachtige tekst: ‘Leave all the roads behind you/ Go where the sun will find you/ You know they’ll never reach you/ Let the hand that invites you softly in’. En dan is er nog “Cygnus”, de meest ‘klassiek’ post-punk en cold wave getinte song. Modern English of het eerste Dead Can Dance album zijn hier niet ver weg.

New wave en folk, ethereal en lounge, post-punk en wereldmuziek, cold wave en ambient en last but not least: sterke songs, je vindt het allemaal bij Deleyaman! Muziek voor melancholische folkies en post-punk wereldburgers.

http://www.deleyaman.com

https://www.facebook.com/deleyaman

http://deleyaman.bandcamp.com

https://www.youtube.com/user/deleyaman

Henk Vereecken
27/03/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 23/09/2017 : Depeche Mode herneemt 'Heroes' van Bowie

Een opmerkelijke verrassing en een opmerkelijke cover. Depeche Mode maakte hun versie wereldkundig van de Bowie-klassieker 'Heroes', en ja hoor, het nummer krijgt een opmerkelijke behandeling die geen kopie is maar waarin het origineel een heel andere stijl en sfeer kent. Luistert u zelf! (xk)

lees meer...
NIEUWS 22/09/2017 : Allerheiligen volgens Moonspell

Het Portugese Moonspell beloofde een plaat over de aardbeving van Lissabon in 1755, en ze hebben woord gehouden. De plaat ligt vanaf november in de winkels, en er is een video uit voor het nummer 'Todos Os Santos', oftewel 'Alle heiligen' of 'Allerheiligen'. De aarbeving heeft niet enkel vele mensenlevens gekost, hij ...

lees meer...
NIEUWS 22/09/2017 : Cradle of Filth onderzoekt victoriaanse romantiek

Het lijkt wel of we de afgelopen jaren vooral nieuws kregen van zijprojecten van leden en ex-leden van Cradle of Filth. Daar komt vandaag verandering in, want 'Cryptoriana - The Seductiveness Of Decay' - de twaalfde cd van de Britten - komt vandaag uit. Zeggen dat Cradle of Filth een voorkeur heeft voor zwarte romantiek is een open ...

lees meer...
INTERVIEW : RED ZEBRA - De wereld gaan we niet meer veroveren, maar nog plannen genoeg.

11 november is een symbolische dag voor het zwijgen van de wapens, maar niet voor het punkgeweld in Het Depot, en dat met een tweede editie van Breaking Barriers. Een van de bands op het podium is Red Zebra. Malcolm Nix had een diepgaand gesprek met zebra van het eerste uur Peter Slabbynck. Red Zebra bestaat weer! De hoeveelste versie ...

lees meer...
NIEUWS 21/09/2017 : Zaterdag New Wave Festival met heel wat Belgisch talent

Deze zaterdag gaat in Awirs, in de provincie Luik, het New Wave Festival door. Daar kan u terecht voor een mooi overzicht van wat ons Belgenlandje vandaag allemaal in het genre te bieden heeft. Hoodact is Honeymoon Cowboys, nog steeds aangeduid met (ex-Siglo XX) tussen haakjes, daar er verschillende ex-leden van de cultformatie in de groep ...

lees meer...
NIEUWS 21/09/2017 : Adam Usi heeft de Dachau blues

Adam Usi heeft een obsessie met de joodse geschiedenis, en vooral met de donkerste aspecten ervan. Zijn nieuwe clip voor het nummer 'Transnistria' behandelt het verhaal van een jood die - zolang hij kan - de vuile klusjes in het concentratiekamp zal blijven voltooien, zoals het scheppen van kool voor de ovens. Voor de video werden ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : STRUGGLER - Van doorbreken was geen sprake, alles moest tot stand komen vanuit een D.I.Y.- cultuur.

Op 11 november 1918 zwegen (voor een paar jaar toch) de wapens, maar op 11 november 2017 breekt in Het Depot opnieuw het rebelse punkgeluid in Het Depot voor Breaking Barriers los. Bezieler Malcolm Nix zal op Dark Entries iedere band op de vragenbank pijnigen. Vandaag is dat: Struggler! Laten we beginnen bij het begin. Ik kan me voorstellen ...

lees meer...
FOTO'S : Struggler - @ Café Café Hasselt

lees meer...
FOTO'S : Funeral Dress - @ Rats 'n Tivoli Harelbeke

lees meer...
FOTO'S : Definitivos - @ Rats 'n Tivoli Harelbeke