casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Deleyaman
The Edge
Cold Wave - Ethereal / Heavenly Voices - Folk / Ethnic / Tribal - New wave - Post Punk
27/03/2015 : Deleyaman - The Edge
Eigen beheer  Eigen beheer
27/03/2015, Henk Vereecken

Deze band werd opgericht in 2000 en is intussen al aan zijn zesde album toe. Deleyaman is een band met vier mensen met telkens een andere nationaliteit, die tegenwoordig allen in Normandië wonen. Oprichter Aret Madilian (vocals, gitaar, bas, saz, harmonica, keyboards en percussie) is geboren in Istanbul, maar opgegroeid in Amerika (waar hij trouwens in de jaren ‘80 keyboardspeler was bij de L.A. postpunkband Wog) en heeft de Amerikaanse nationaliteit. Deze multi-instrumentalist wordt bijgestaan door de Franse zangeres Beatrice Valantin, de Zweedse percussioniste Mia Bjorlingsson en de Armeense dudukspeler Gerard Madilian.

Uit het instrumentarium laat zich al heel gemakkelijk afleiden dat de muziek een etnische richting zal uitgaan. De intro van de prachtige opener “Moon” doet denken aan de song “Rise” van Public Image Ltd maar al heel gauw bepaalt een prachtig man/vrouw duet de sfeer en tegen het einde aan gaat het voluit een Oosters etnische richting uit. “Murdered Days” gaat vervolgens een meer loungy toer op met het Franse parlando van Beatrice Valantin, gevolgd door de Engelstalige naar cold wave neigende zang van Aret Madilian (eerder Brendan Perry dan Ian Curtis weliswaar).

13 songs staan er zo op “The Edge” (56 minuten speelduur) en het klinkt immer erg laid back (vooral ook het prachtige gitaarspel!) en heel erg melancholisch in een perfect evenwicht tussen (etnische) folk met bijpassende instrumenten en post-punk.

De muziek van Deleyaman doet me af en toe denken aan het gelijkgezinde Italiaanse Corde Oblique, maar regelmatig ook aan de neo-folk van Rome. Ik besprak in 2011 reeds een album van Deleyaman voor Dark Entries, “Fourth, Part One”. Heel veel is er intussen niet veranderd qua sound, alleen klonk het toen wat meer acid folk, psychedelisch en hippie-achtig bij momenten.

Het blijft immer erg rustig bij Deleyaman. Verwacht geen harde beats of rockgitaren. Echt dansbaar is het ook al niet, daarvoor is het te etherisch, maar het is wel wondermooie, dromerige en melancholische luistermuziek die je alras in hogere sferen doet belanden.

Als je de hoes ziet zou je kunnen denken dat het hier gaat om grimmige neo-folk, maar dat is dus absoluut niet zo. Ook is dit geen concept-album over oorlog. Wel past het hoesprentje perfect bij de song “Mental Horizon” - nog zo’n erg sterke song - als Aret Madilian zingt: ‘There’s no freedom in stars and stripes, when mothers weep and fathers cry’. De teksten van het album zijn enorm poëtisch en men ging voor de lyrics onder meer te leen bij gedichten van E. A. Poe en Rabindranath Tagore.

“Weight Of Things” is nog zo’n pareltje. Het begint met piano waarna de half fluisterende zang van Beatrice Valantin invalt. Hier doet het mij eventjes serieus denken aan Lycia of aan Black Tape For A Blue Girl. Ook het bloedmooie en heel gevoelig gezongen “Softly” mag zeker niet onvermeld blijven. En geniet even mee van de prachtige tekst: ‘Leave all the roads behind you/ Go where the sun will find you/ You know they’ll never reach you/ Let the hand that invites you softly in’. En dan is er nog “Cygnus”, de meest ‘klassiek’ post-punk en cold wave getinte song. Modern English of het eerste Dead Can Dance album zijn hier niet ver weg.

New wave en folk, ethereal en lounge, post-punk en wereldmuziek, cold wave en ambient en last but not least: sterke songs, je vindt het allemaal bij Deleyaman! Muziek voor melancholische folkies en post-punk wereldburgers.

http://www.deleyaman.com

https://www.facebook.com/deleyaman

http://deleyaman.bandcamp.com

https://www.youtube.com/user/deleyaman

Henk Vereecken
27/03/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...