casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Deison / Maurizio Bianchi (M.B.)
White Landscape
Ambient
02/03/2021 : Deison / Maurizio Bianchi (M.B.) - White Landscape
Final Muzik  Final Muzik
02/03/2021, Dimi Brands

Men zegt wel eens dat rust roest. Het is zeker niet van toepassing op de 65-jarige godfather der Italiaanse noise en industrial scene Maurizio Bianchi.

De man brengt heden ten dage namelijk nog immer met de binnen het genre gekende vlijt plaatjes uit, om u een idee te geven: alleen al in 2020 waren dat er een elftal.

Een ander gezegde stelt dat men milder wordt met de jaren. Deze vlieger lijkt wel op te gaan voor Bianchi. We dienen dan ook de term ‘genre’ uit de voorgaande alinea even te verduidelijken. Het oude Bianchi werk is gefundenes fressen voor die hard industrial fans/verzamelaars, en geloof ons op ons woord wanneer we zeggen dat de man in zijn beginperiode een paar echte pareltjes binnen het genre gemaakt heeft. Come Organisation (zie ook Whitehouse) bracht ooit platen van Bianchi uit onder de dubieuze naam Leibstandarte SS MB, Come voegde nazi marsen en speeches toe aan de industriële klanken. Anno 1981 kunnen we stellen dat de snoodaards op die manier de baan vrij maakten voor wat later bon ton zou zijn in het martial industrial genre. We zeggen snoodaards, want Come had deze toevoeging aan Bianchi’s klanken zonder zijn medeweten of toestemming gedaan.

Anno nu, en dat is een dikke 40 jaar na zijn eerste muzikale probeersels (die hij aanving onder de naam Sacher-Pelz), zijn deze klanken inderdaad wel milder geworden.

Zelf zijn we (en we horen het wel vaker onder kenners van ‘s mans materiaal) niet altijd even enthousiast als de krasse Italiaan wederom met nieuw werk aan komt draven (het is een oud zeer bij ultra productieve artiesten -een enkele zeldzame uitzondering buiten beschouwing gelaten). White Landscape, de tweede samenwerking tussen Bianchi en Deison beschouwden we echter als een best aangename luisterervaring.

Een jaar of vijf geleden sloegen beide heren voor het eerst de handen in elkaar voor het album Black Panaroma. We leiden af uit de titel van dit nieuwe werk dat White Landscape niet alleen een verderzetting van hun samenwerking maar tevens een opvolger van dit eerste gezamenlijke album is. Ook hier zijn de titels veelzeggend: Black Panaroma ging het zoeken in de diepste duisternis; over White Landscape gloeit een overheersende lichtgevende gloed.

Cristiano Deison is ondertussen ook reeds een goede vijfentwintig jaar in de weer met experimentele elektronica. Net zoals Bianchi maakte hij zijn eigen tape-collages met bandrecorders, draaitafels en objecten en is voornamelijk actief binnen het gebied van de experimentele noise. Naast Bianchi werkte hij reeds met andere grote namen zoals Lasse Marhaug, KK Null, Teho Teardo, Thurston Moore, Scanner, Shee Retina Stimulants,... Beïnvloedt door de experimentele muziek, minimale ambient elektronica en een grote interesse in digitale muziek en sounddesign, werkt hij met loops, field recordings en drones om wervelende elektronische geluiden met een enorm bereik en complexe muzikaliteit te ontwikkelen. De ideale sparringpartner voor Bianchi, als u het ons vraagt.

Wat zich dan ook uit op White Landscape: samen lijken beide heren ons met hun ijle elektronische klanken te begeleiden richting hemel.

Vraag aan de gemiddelde mens welke klanken hij zich voorstelt bij het begrip “hemel” en we zijn er vrij zeker van dat de klanken die beide heren op White Landscape presenteren representatief zijn voor de antwoorden die je te horen zal krijgen.

Alleen het engelenkoor had precies een vrije dag, voor de rest wanen we ons drie kwartier van wolkje tot wolkje springend in hogere sferen. Wanneer dit begrip voor jou geen religieuze bijklank heeft valt het eveneens vanuit deze context te bekijken en slaat dan vooral op verschijnselen als sterren, planeten en noem maar op. Ook winterbeelden gedijen uitstekend bij deze geluiden, de krakende sneeuw onder je voeten denk je er haast automatisch bij.

Om het in wijntermen te zeggen: ambient van een goed jaar, deze White Landscape.

Deison

Dimi Brands
02/03/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...