casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.519 items

   

Death In June
'ESSENCE!'
Dark Folk / Apocalyptic Folk
18/12/2018 : Death In June - 'ESSENCE!'
New English Recordings  New English Recordings
18/12/2018, Dimi Brands

Essence, het is de titel van ons favoriet Lucinda Williams album, en onlangs werd bekend gemaakt dat het langverwachte nieuwe Death In June album dezelfde naam zou krijgen.

Als we in de toekomst deze Essence ook zouden betitelen als zijnde onze favoriete Death In June plaat, dan zou dat heel wat betekenen als je weet dat de concurrentie met titels als But, What Ends When The Symbols Shatter, Rose Clouds Of Holocaust, The Wall Of Sacrifice, ..... (we zijn er nog altijd niet uit welke we de beste vinden) bikkelhard is.

Maar ook al zou het onze favoriet niet worden, een slechte plaat heeft Douglas Pearce tot op heden nog niet gefabriceerd.

Maar liefst 8 jaar moesten we geduld hebben voor een “echte” opvolger van Peaceful Snow, alwaar Douglas de gitaar even aan de haak hing, en Miro Snejdr inhuurde om het eens een keertje met de piano te proberen. (In 2013 hadden we dan nog The Snow Bunker Tapes alwaar de Peaceful Snow nummers de gekende gitaarbehandeling kregen, enkele live albums Live At The Edge Of The World en Live In Wien en in 2015 werden samen met Snejdr enkele Death In June klassiekers terug aan de pianotoetsen gekoppeld onder de titel Best Of Lounge Corps.)

In 2017 kondigde Pearce nog aan definitief te stoppen met optreden, en was er zelfs sprake van met zijn invloedrijke project in het geheel te stoppen.

Na de dood van John Murphy, sinds jaar en dag live zijn partner in crime, leek het ons inderdaad een logisch gevolg dat optreden niet of nauwelijks nog zou plaatsvinden, de inlijving van Snejdr ten spijt.

Niet dat we het heel erg zouden vinden, want in feite brengt Death In June al jaren dezelfde set. “It’s better to burn out than to fade away”, om het eens met Neil Young te zeggen.

Maar nooit meer een plaat van de meester, dat zou een harde dobber zijn om te verteren.

Vanuit het niets kwam eind september het nieuws dat er nog eind dit jaar een nieuwe Death In June plaat in de rekken zou liggen.

Alhoewel, we hadden al eerder en vaker het gerucht gehoord dat Douglas reeds een heel album aan teksten had volgepend, en dat het enkel nog wachten was op de muzikale omlijsting.

Een anagram voor je naam verzinnen met als titel ‘God A Pale Curse’, zou je van hoogheidswaan kunnen verdenken, doch wij zien het vooral als een samenvatting van alles waar Death In June voor staat. De toon is meteen gezet, en dat het een blij weerzien is, daar mag je zeker van zijn.

“ESSENCE!” blikt openlijk terug naar het eigen verleden (zowel de songs als de sfeer van de plaat doen terugdenken aan meesterwerk But, What Ends When The Symbols Shatter?), maar laat ook niet na om stil te staan hoe de toekomst verder moet. Een antwoord op deze vraag geeft Douglas echter niet op een presenteerblaadje. We kunnen alleen maar hopen dat hij platen als deze blijft maken.

‘The Trigger’ is buiten kijf een nieuwe Death In June klassieker in wording. De eerste notitie die ik maakte over dit nummer was “Heaven Street revisited”, het zou me verbazen moest u deze conclusie niet zelf trekken. De openende intro ‘Welcome To Country’ had dan weer niet misstaan op All Pigs Must Die en roept de samenwerkingen met geestesgenoot Boyd Rice voor de geest.

Deze experimentjes die eigen waren aan All Pigs Must Die en die vrolijk inmenging met de akoestische gitaren vonden, horen we hier ook weer tijdens ‘The Humble Brag’.

Douglas kijkt terug, en staat onvermijdelijk stil bij de dood van partner in crime John Murphy, die diepe sporen naliet (en nog altijd laat): “As a fly on the wall on my own funeral, I am free”, horen we tijdens ‘Going Dark’.

Liters inkt zijn er al gevloeid over Death In June, zowel positief (geen enkele neofolkgroep zal het nalaten Death In June te vernoemen als belangrijke invloed) als negatief (Antifa). Maar niet alleen bezit Douglas een van de mooiste stemmen uit het genre (een citaat dat Annabel Lee (Blood Axis) ooit tegen me liet ontglippen, en wie zijn wij om haar tegen te spreken), en blijft deze flamboyante cynicus immer tot onze verbeelding spreken. Twijfel dus niet over de “essentie” van Death In June, en anders dan een vergane glorie, staat hier bijna 40 jaar later een man die nog steeds even relevant is als in de beginjaren.

Ondanks de hoofdletters en aanhalingstekens is “ESSENCE!” er niet in geslaagd om het tot onze favoriete DI6 plaat te schoppen. Maar dat was niet nodig, en zoals reeds aangehaald een op voorhand tot mislukking gedoemde missie.

Maar het feit dat deze plaat sinds dat ze in ons bezit is, onafgebroken in onze stereo kampeert, bevestigt ook wat we reeds op voorhand wisten: “ESSENCE!” is dé plaat van 2018.

Death In June

Dimi Brands
18/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 2 - Neem er een loopje mee.

Ondanks onze warme oproep om toch wat massaler op het appel te verschijnen, moesten we bij het betreden van de Zappa tot onze teleurstelling vaststellen dat deze in dovemansoren was gevallen. Een spijtige zaak, zowel voor de organisatie, maar in de eerste plaats voor de afwezigheden, die, getuige de klinkende namen die vandaag op de Black ...

lees meer...
NIEUWS 23/04/2019 : Gothic USA!

Hoor ik daar een klaagzang? Er wordt geen gothic (rock) meer gemaakt? Foei. Gelukkig is er nog Oskar Terramortis, tegenwoordig labelbaas van het post gothic label, die voor ons eventjes 45 jawel, 45 actuele Amerikaanse acts uit het genre (interpreteer dit ruim en donker) op een rijtje zet en dit zomaar eventjes via bandcamp gratis en legaal ...

lees meer...
FOTO'S : Goethes Erben - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Daemonia Nymphe - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Jo Quail - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 1 - De fun, de hits.

Black Easter, in het verleden was het tweemaal het door ons erg gesmaakte muzikale paradepaardje van Dark Entries webmaster/mede Peek-A-Boo oprichter Ward de Prins. Ward overleed vorig jaar geheel onverwacht, en wat zou er mooier zijn qua eerbetoon aan deze prachtige persoon dan nog eens een keertje zijn festival te laten doorgaan ter zijner ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Pasen dit jaar garantie voor een ei-vol weekend.

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Paashaas dit jaar heel wat evenementen in België rondgestrooid heeft. In uw zoektocht naar de lekkerste eitjes helpen we u graag een handje middels dit beknopte overzicht. (vrijdag 19 april) In JH De Wommel kan je dit weekend drie dagen lang genieten van het beste wat het minimal wave genre te ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Met Dark Entries gratis naar Nederland!

Het duurde een beetje langer dan voorzien, maar binnenkort zal de vernieuwde locatie van de Maastrichtse club de Muziekgieterij dan toch de deuren openen. Voor het allerlaatste evenement in de ‘oude’ Muziekgieterij slaat men aldaar de handen ineen met Linke Soto en EPM Music om met een affiche voor de dag te komen die de liefhebbers ...

lees meer...
NIEUWS 18/04/2019 : Angels of Liberty leeft nog een beetje ....

18 april 2017 verliet bezieler en zanger Voe Saint-Claire van Angels Of Liberty ons... Veel te vroeg. De groep deed mijn gothic rock minnend hart weer sneller bonzen met het fantastische debuut “Pinnacle Of The Draco” (2012), oorspronkelijk uit op het eigen Secret Sin label, dat bol stond van de klassiekers. Tenminste, in een rechtvaardige ...

lees meer...
INTERVIEW : EVI VINE - Er zijn wel een paar verhalen, maar mijn lippen zijn verzegeld… Misschien voor bij een biertje of zo…

Wie haar nog niet gespot had op Joy Division-tribute A Change of Speech… en haar eerste album …and so the morning comes gemist had, die kon Evi Vine in 2016 ontdekken op het Black Easter Festival in Antwerpen, waar ze haar tweede album Give Your Heart To The Hawks voor kwam stellen. Tijdens die editie speelden 2 artiesten het ...

lees meer...
NIEUWS 14/04/2019 : Gedonder in Kinky Star.

Onlangs mochten wij tot onze grote vreugde kennismaken met het nieuwe Belgische duo La Merde. Hun eerste cassette Dood En De Merde liet een verpletterende indruk achter bij uw recensent van dienst die niet toevallig hoog oploopt met The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud en soortgelijke “wereld-serpenten”, net het straatje waarin ...

lees meer...
INTERVIEW : Trouwfe(e)st #3: ASHTORETH - Doordat er verschillende elementen in mijn muziek zitten weet ik mensen uit verschillende underground stromingen aan te spreken.

Als er een naam is binnen de Belgische underground waaraan je de laatste tijd onmogelijk ontsnappen kan, is het wel die van Ashtoreth. Hoewel Peter Verwimp nog maar enkele jaren onder deze noemer naam begon te maken in het dark ambient genre, wist hij zich al heel snel op te werken tot een naam om rekening mee te houden. Op de productiviteit ...