casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.302 items

   

Death In June
'ESSENCE!'
Dark Folk / Apocalyptic Folk
18/12/2018 : Death In June - 'ESSENCE!'
New English Recordings  New English Recordings
18/12/2018, Dimi Brands

Essence, het is de titel van ons favoriet Lucinda Williams album, en onlangs werd bekend gemaakt dat het langverwachte nieuwe Death In June album dezelfde naam zou krijgen.

Als we in de toekomst deze Essence ook zouden betitelen als zijnde onze favoriete Death In June plaat, dan zou dat heel wat betekenen als je weet dat de concurrentie met titels als But, What Ends When The Symbols Shatter, Rose Clouds Of Holocaust, The Wall Of Sacrifice, ..... (we zijn er nog altijd niet uit welke we de beste vinden) bikkelhard is.

Maar ook al zou het onze favoriet niet worden, een slechte plaat heeft Douglas Pearce tot op heden nog niet gefabriceerd.

Maar liefst 8 jaar moesten we geduld hebben voor een “echte” opvolger van Peaceful Snow, alwaar Douglas de gitaar even aan de haak hing, en Miro Snejdr inhuurde om het eens een keertje met de piano te proberen. (In 2013 hadden we dan nog The Snow Bunker Tapes alwaar de Peaceful Snow nummers de gekende gitaarbehandeling kregen, enkele live albums Live At The Edge Of The World en Live In Wien en in 2015 werden samen met Snejdr enkele Death In June klassiekers terug aan de pianotoetsen gekoppeld onder de titel Best Of Lounge Corps.)

In 2017 kondigde Pearce nog aan definitief te stoppen met optreden, en was er zelfs sprake van met zijn invloedrijke project in het geheel te stoppen.

Na de dood van John Murphy, sinds jaar en dag live zijn partner in crime, leek het ons inderdaad een logisch gevolg dat optreden niet of nauwelijks nog zou plaatsvinden, de inlijving van Snejdr ten spijt.

Niet dat we het heel erg zouden vinden, want in feite brengt Death In June al jaren dezelfde set. “It’s better to burn out than to fade away”, om het eens met Neil Young te zeggen.

Maar nooit meer een plaat van de meester, dat zou een harde dobber zijn om te verteren.

Vanuit het niets kwam eind september het nieuws dat er nog eind dit jaar een nieuwe Death In June plaat in de rekken zou liggen.

Alhoewel, we hadden al eerder en vaker het gerucht gehoord dat Douglas reeds een heel album aan teksten had volgepend, en dat het enkel nog wachten was op de muzikale omlijsting.

Een anagram voor je naam verzinnen met als titel ‘God A Pale Curse’, zou je van hoogheidswaan kunnen verdenken, doch wij zien het vooral als een samenvatting van alles waar Death In June voor staat. De toon is meteen gezet, en dat het een blij weerzien is, daar mag je zeker van zijn.

“ESSENCE!” blikt openlijk terug naar het eigen verleden (zowel de songs als de sfeer van de plaat doen terugdenken aan meesterwerk But, What Ends When The Symbols Shatter?), maar laat ook niet na om stil te staan hoe de toekomst verder moet. Een antwoord op deze vraag geeft Douglas echter niet op een presenteerblaadje. We kunnen alleen maar hopen dat hij platen als deze blijft maken.

‘The Trigger’ is buiten kijf een nieuwe Death In June klassieker in wording. De eerste notitie die ik maakte over dit nummer was “Heaven Street revisited”, het zou me verbazen moest u deze conclusie niet zelf trekken. De openende intro ‘Welcome To Country’ had dan weer niet misstaan op All Pigs Must Die en roept de samenwerkingen met geestesgenoot Boyd Rice voor de geest.

Deze experimentjes die eigen waren aan All Pigs Must Die en die vrolijk inmenging met de akoestische gitaren vonden, horen we hier ook weer tijdens ‘The Humble Brag’.

Douglas kijkt terug, en staat onvermijdelijk stil bij de dood van partner in crime John Murphy, die diepe sporen naliet (en nog altijd laat): “As a fly on the wall on my own funeral, I am free”, horen we tijdens ‘Going Dark’.

Liters inkt zijn er al gevloeid over Death In June, zowel positief (geen enkele neofolkgroep zal het nalaten Death In June te vernoemen als belangrijke invloed) als negatief (Antifa). Maar niet alleen bezit Douglas een van de mooiste stemmen uit het genre (een citaat dat Annabel Lee (Blood Axis) ooit tegen me liet ontglippen, en wie zijn wij om haar tegen te spreken), en blijft deze flamboyante cynicus immer tot onze verbeelding spreken. Twijfel dus niet over de “essentie” van Death In June, en anders dan een vergane glorie, staat hier bijna 40 jaar later een man die nog steeds even relevant is als in de beginjaren.

Ondanks de hoofdletters en aanhalingstekens is “ESSENCE!” er niet in geslaagd om het tot onze favoriete DI6 plaat te schoppen. Maar dat was niet nodig, en zoals reeds aangehaald een op voorhand tot mislukking gedoemde missie.

Maar het feit dat deze plaat sinds dat ze in ons bezit is, onafgebroken in onze stereo kampeert, bevestigt ook wat we reeds op voorhand wisten: “ESSENCE!” is dé plaat van 2018.

Death In June

Dimi Brands
18/12/2018

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...