casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.411 items

   

Dawn Of Oblivion
Phoenix Rising
Gothic Rock - Gothic-metal
16/09/2016 : Dawn Of Oblivion - Phoenix Rising
MA Music Art  MA Music Art
16/09/2016, Danny Quetin

De afbakening tussen Gothic en Metal is altijd al wel flinterdun geweest, zeker als men het dan ook nog eens Gothic-Metal noemt. De dranghekkens tussen beide genres worden door het Zweedse Dawn Of Oblivion nog wat dieper in de ondergrond gemept.

Met hun vijfde album Phoenix Rising hebben ze een album gemaakt dat er zelfs bijna nooit gekomen was. Strubbelingen binnen de band die als een tragedie kunnen beschouwd worden zorgden er voor dat alles zo wat op een laag vuurtje stond te sudderen.

Phoenix Rising is als titel dan ook niet zo maar gekozen, maar is het wreken van alles wat er ooit mis is gegaan. Het is hun kennisgeving van de wedergeboorte, ook al omdat hun vorige plaat The Final Chapter als afscheidsalbum fungeerde.

Demons Of The Cross opent nochtans volgens de nooit uitgeschreven regels van de gothiek, met vocalen van Victor Fradera die hun weg zoeken in het morbide dan wel in het schuren der stembanden. De gitaarsolo helt dan weer sterk over richting de metal. Het is de muzikale weergave van het katholieke verraad tijdens de Holocaust.

Met inspiraties uit de Egyptische Oudheid en met het hoofd van de jakhals jaagt Anubis de ritmiek achterna van een Sisters Of Mercy of Fields Of The Nephilim. Gothic Rock pur sang. De onwettige zoon van Osiris en Nephthys. De begraafkoning van de onderwereld.

Evenzo met het catchy en in pakkende refreinen voorziene Catherine Wheel. De draaischijf die vuurwerk oplevert zonder veel verbrandingsresten.

Met The Black Pilgrim wanen ze zich in een leefwereld die het dunne koordje tussen gothic en metal nog wat meer uitrafelt. Een perfecte crossover die met hun chorus-toevoeging zou moeten refereren naar een streefbeeld van horror-films. Maar zo vlug zijn we nu ook weer niet van onze melk.

Het geluid van de donkere diepe bossen van het winterse Scandinavie , het noorderlicht doorheen de sneeuw als ijskoud maar verwarmend The Pathfinder vertelt het verhaal van Sami. 2 broers die de gave van een tovenaar hadden en zichzelf tot eender welke vorm kunnen transformeren. Dawn Of Oblivion kent ook zijn geschiedenis in het occulte.

Episch en atmosferisch van aard is dan weer Within The Realm Of The King Of Amur, een lang uitgesponnen verhaal over de teloorgang van de natuur. De echo van de bossen die wel eens de laatste ademstoot zou kunnen zijn.

Het gotische vervaagt en wordt pure metal met My Nihilistic Dream. Weinig nihilisme maar pure baldadigheid die wel aanvangt met een leuke synthlijn maar na enkele seconden ontaardt in diabolische scheurende rock.

Omringd door nachtelijke kwalen, nocturnistisch en met catchy refreinen doorspekt van stalen gitaren leidt Path To Gehenna je richting een diep ingegraven vortex.

Emotioneel, naakt en persoonlijk sluit Years af in een 7 minuten duren epos over een lange donkere weg die geen einde lijkt te kennen.

De mastering door James Murphy (Orbituary, Testament) maakte van Phoenix Rising een donker, haast morbide plaat die de sfeer uitademt van het occulte, het mysterieuze, het mythologische.

Dawn Of Oblivion is terug, en hoe.

Webstek

Danny Quetin
16/09/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die zich inspireert uit de Noorse mythologie en cultuur - inclusief het gebruik van traditionele instrumenten, brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de groep ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Welcome To The Necroclub

U bent hopelijk op de hoogte dat er een nieuwe lichting gothic rock is. The Black Caves uit Griekenland horen er zeker bij, ook al voegen ze een flinke scheut metal aan hun gothic rock toe. Zeer verdienstelijk is hun initiatief om verschillende gelijkgezinde groepen uit te nodigen op hun laatste single: 'Welcome To The Necroclub'. ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Elle Noir: The Day I Died

Elle Noir is een gothic zangeres uit Italië en een geschoolde sopraan. Over haar werk zegt ze: 'mijn innerlijke werelden zijn altijd autobiografisch, mijn nummers beleef ik altijd in de eerste persoon. Dood, psychische stoornissen en emotionele toestanden van onwennigheid zijn centrale thema's in wat ik schrijf.' Dat geldt ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...