casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.902 items

   

Danielle De Picciotto
Deliverance
Avant-Garde - Experimental
05/08/2019 : Danielle De Picciotto - Deliverance
Louder Than War  Louder Than War
05/08/2019, Dimi Brands

De aanwezigen waren het er roerend over eens: een van de (vele) hoogtepunten op het voorbije Black Easter festival was ongetwijfeld het duo Hackedepicciotto.

Net zoals hun album Menetekel een van de muzikale lichtpuntjes van 2017 was. Het verhaal achter dit muzikale koppel, indien niet gekend, kan je nalezen in de review van dit album. Hoewel je deze twee nomaden steevast in elkaars nabijheid zal treffen gunnen ze elkaar ook de nodige muzikale vrijheid. Alexander Hacke kan nog steeds zijn ei kwijt bij Einstürzende Neubauten, maar ook Danielle De Picciotto laat horen dat ze tevens tot grootse dingen in staat is.

Deliverance verbindt twee van haar passies: deze vinyl plaat gaat immers vergezeld van een 24 pagina’s tellend boekwerk waarin ze ons een blik gunt op de kunst die ze maakte gedurende de jaren dat ze op reis was. Daarenboven nog een gesigneerde zeefdruk maakt deze release tot een waar collector’s item op slechts 150 exemplaren (geen nood: ben je tevreden met enkel de muziek, dan kan je het album natuurlijk ook digitaal bemachtigen).

Over haar kunstwerken kunnen we nog kwijt dat de inktschetsen in zwart-wit tegen kleurrijke achtergronden haar persoonlijke gemoedstoestand en emoties onthullen in een collage van beelden en texturen die beslist een uitbreiding vormen voor haar muzikale visioenen, en waardoor het geheel dus een fascinerende driedimensionale ervaring biedt.

Muzikaal ligt Deliverance in het verlengde van het door ons bejubelde Menetekel. Een mengeling van spoken word, elektronische soundscapes, melancholische vioolpartijen en surrealistische koren die heen en weer bewegen van experimentele geluiden naar prachtige melodieën. Hoop en wanhoop ontmoeten elkaar in een kosmos die constant in beweging is. De Picciotto verhaalt over haar reizen en de toestand van onze wereld vanuit het perspectief van een adelaar. Dit levert beelden op van donkere schaduwen maar ook van schoonheid die ze tijdens het reizen ervoer.

Vergelijk het met de experimenteerdrang van Laurie Anderson verstrengeld in de bloedmooie pracht van This Mortal Coil, en je krijgt een idee van wat je op Deliverance mag verwachten.

Danielle ziet de realiteit en haar uitdagingen onder ogen, maar dan met een mystieke, dromerige wijsheid, ze ontdekt oplossingen in onverwachte nissen en biedt ons hoop en verwondering als alternatief.

‘Et Arripuerit’, het Latijn voor ‘Geef niet op’, is niet alleen het openingsnummer op Deliverance, het kan ook breder gezien worden aan het dapper blijven vasthouden aan Danielle’s eigen muzikale identiteit.

Met ‘Dancing In The Rain’ bewijst ze zelfs de perfecte popsong te kunnen schrijven.

‘Spring’ en ‘Die Wüste Meiner Seele’ zijn niet terug te vinden op de vinyl plaat, maar kan je dankzij een bijgevoegde downloadcode alsnog binnenrijven.

Deze twee bonus tracks, samen goed voor meer dan 20 minuten aan artistieke hoogstandjes, vormen een letterlijke bonus boven de 8 nummers op de reguliere lp.

Alleen al tekstueel slaat het filosofische ‘Spring’ nagels met koppen: het gaat over de tijd waarin we leven en waarin we het aantal veranderingen nauwelijks kunnen bijhouden.

Ondertussen enkele prachtige volzinnen formulerend zoals ‘The old timers desperately try to hold on to old-fashioned idols and scream “back to the coal ovens and church Sundays” not realizing that their favorite wine bars are serviced by robots and their houses surveyed by Google.” of nog “So we must widen the space within. Escape to another level of reality. Like Facebook with a lot of virtual friends so that we do not get lonely...except without Facebook.”. Wat ons betreft hebben we hier te maken met een kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur.

‘Die Wüste Meiner Seele’ is de enige keer dat we Danielle in het Duits horen zingen. Het is meteen een eye-opener voor al wie het Duits nog steeds ziet als een harde, agressieve taal. Uit de mond van Danielle klinkt dit immers zeemzoet zonder enig spoor van wat dit cliché zou bevestigen.

Danielle doet dan ook niet aan clichés, en daarom houden we zo van deze eigenzinnige artieste.

Danielle De Picciotto

Et Arripuerit from Danielle de Picciotto on Vimeo.

Dimi Brands
05/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...