casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Danielle De Picciotto
Deliverance
Avant-Garde - Experimental
05/08/2019 : Danielle De Picciotto - Deliverance
Louder Than War  Louder Than War
05/08/2019, Dimi Brands

De aanwezigen waren het er roerend over eens: een van de (vele) hoogtepunten op het voorbije Black Easter festival was ongetwijfeld het duo Hackedepicciotto.

Net zoals hun album Menetekel een van de muzikale lichtpuntjes van 2017 was. Het verhaal achter dit muzikale koppel, indien niet gekend, kan je nalezen in de review van dit album. Hoewel je deze twee nomaden steevast in elkaars nabijheid zal treffen gunnen ze elkaar ook de nodige muzikale vrijheid. Alexander Hacke kan nog steeds zijn ei kwijt bij Einstürzende Neubauten, maar ook Danielle De Picciotto laat horen dat ze tevens tot grootse dingen in staat is.

Deliverance verbindt twee van haar passies: deze vinyl plaat gaat immers vergezeld van een 24 pagina’s tellend boekwerk waarin ze ons een blik gunt op de kunst die ze maakte gedurende de jaren dat ze op reis was. Daarenboven nog een gesigneerde zeefdruk maakt deze release tot een waar collector’s item op slechts 150 exemplaren (geen nood: ben je tevreden met enkel de muziek, dan kan je het album natuurlijk ook digitaal bemachtigen).

Over haar kunstwerken kunnen we nog kwijt dat de inktschetsen in zwart-wit tegen kleurrijke achtergronden haar persoonlijke gemoedstoestand en emoties onthullen in een collage van beelden en texturen die beslist een uitbreiding vormen voor haar muzikale visioenen, en waardoor het geheel dus een fascinerende driedimensionale ervaring biedt.

Muzikaal ligt Deliverance in het verlengde van het door ons bejubelde Menetekel. Een mengeling van spoken word, elektronische soundscapes, melancholische vioolpartijen en surrealistische koren die heen en weer bewegen van experimentele geluiden naar prachtige melodieën. Hoop en wanhoop ontmoeten elkaar in een kosmos die constant in beweging is. De Picciotto verhaalt over haar reizen en de toestand van onze wereld vanuit het perspectief van een adelaar. Dit levert beelden op van donkere schaduwen maar ook van schoonheid die ze tijdens het reizen ervoer.

Vergelijk het met de experimenteerdrang van Laurie Anderson verstrengeld in de bloedmooie pracht van This Mortal Coil, en je krijgt een idee van wat je op Deliverance mag verwachten.

Danielle ziet de realiteit en haar uitdagingen onder ogen, maar dan met een mystieke, dromerige wijsheid, ze ontdekt oplossingen in onverwachte nissen en biedt ons hoop en verwondering als alternatief.

‘Et Arripuerit’, het Latijn voor ‘Geef niet op’, is niet alleen het openingsnummer op Deliverance, het kan ook breder gezien worden aan het dapper blijven vasthouden aan Danielle’s eigen muzikale identiteit.

Met ‘Dancing In The Rain’ bewijst ze zelfs de perfecte popsong te kunnen schrijven.

‘Spring’ en ‘Die Wüste Meiner Seele’ zijn niet terug te vinden op de vinyl plaat, maar kan je dankzij een bijgevoegde downloadcode alsnog binnenrijven.

Deze twee bonus tracks, samen goed voor meer dan 20 minuten aan artistieke hoogstandjes, vormen een letterlijke bonus boven de 8 nummers op de reguliere lp.

Alleen al tekstueel slaat het filosofische ‘Spring’ nagels met koppen: het gaat over de tijd waarin we leven en waarin we het aantal veranderingen nauwelijks kunnen bijhouden.

Ondertussen enkele prachtige volzinnen formulerend zoals ‘The old timers desperately try to hold on to old-fashioned idols and scream “back to the coal ovens and church Sundays” not realizing that their favorite wine bars are serviced by robots and their houses surveyed by Google.” of nog “So we must widen the space within. Escape to another level of reality. Like Facebook with a lot of virtual friends so that we do not get lonely...except without Facebook.”. Wat ons betreft hebben we hier te maken met een kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur.

‘Die Wüste Meiner Seele’ is de enige keer dat we Danielle in het Duits horen zingen. Het is meteen een eye-opener voor al wie het Duits nog steeds ziet als een harde, agressieve taal. Uit de mond van Danielle klinkt dit immers zeemzoet zonder enig spoor van wat dit cliché zou bevestigen.

Danielle doet dan ook niet aan clichés, en daarom houden we zo van deze eigenzinnige artieste.

Danielle De Picciotto

Et Arripuerit from Danielle de Picciotto on Vimeo.

Dimi Brands
05/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...