casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.081 items

   

Daniel.B. Prothese
db+tronics
Experimental - Noise
21/08/2018 : Daniel.B. Prothese - db+tronics
Wool-E Tapes  Wool-E Tapes
21/08/2018, Dimi Brands

Onlangs stond Front 242 nog van jetje te geven op het podium van de Lokerse Feesten. Immer garant voor drukbezochte optredens en volgens ons zijn er onder deze bezoekers nog weinigen die zich daadwerkelijk afvragen of we ooit nog een nieuw album van deze Belgische pioniers mogen verwachten.

Gelukkig zijn er nog tal van muzikale zijstapjes die ons wel nog op tijd en stond met een vers plaatje blij maken.

Daniel B. bijvoorbeeld, voluit Daniel Bressanutti stond samen met Dirk Bergen mee aan de wieg van Front 242. Prothese was de voorloper, en later zou Bressanutti samen met Bergen nog in zee gaan onder de naam NothingButNoise en ook de namen Male Or Female en Art & Strategy staan op het conto van deze grote meneer.

Maar laat ons nu eens niet uitweiden over de geschiedenis van de pioniers uit Aarschot, en onze aandacht volledig vestigen op Daniel B.’s Prothese.

2018 blijkt een productief jaar te zijn voor Bressanutti want naast DB+Tronics, verschenen dit jaar ook nog CHZWaaR+ZMe+aaL, 99.9 (een samenwerking met E(dwin) V(anvinckenroye) en de dubbelaar HöllEKtroKraut / HellEctroKraut onder de Prothese naam, en met NothingButNoise het album Existence Oscillation (Possible) Future en cassette Mutantenmaschine.

Net zoals het geld voor ‘s mans project NothingButNoise dat grossiert in de zogenaamde ‘Berlijnse school’ is van potige EBM op deze release van Prothese geen spoor te bekennen.

Vinden wij dat erg? Nee! Zeker niet als Bressanutti het experiment laat hoogvieren en met twee tracks (elk goed voor 1 gevulde cassettekant) voor de dag komt die zich moeilijk in hokjes laten plaatsen (we horen echo’s van electro, industrial tot noise) en waarbij het lijkt dat Bressanutti er in slaagt om geheel zijn eigen genre variant uit de knopjes te toveren. Zowel met Prothese als met NothingButNoise steekt de man zijn liefde voor acts als Can en Faust niet onder stoelen of banken, en hoewel dbtronics meer de noisy kant opgaat, kan je moeilijk het Berlijnse windje dat boven ‘3131333’ dwarrelt ontkennen.

De twee titels ‘3030333’ en ‘3131333’ hebben betrekking op de duur van de nummers, geen verdere poespas of misleiding: de luisteraar moet de muziek laten spreken en er zelf maar iets van maken, denken we dan.

‘3131333’ is al een vijftal jaar geleden gemaakt, en we horen vooral gitaar en feedback aangevuld met bewerkte electronica, drums en noise. ‘3030333’ is recenter (2 jaar geleden) en heeft genoeg aan enkel synths en electronica.

Deze cassette kwam via een omweg tot bij mij. Aanvankelijk werd ze in de handen van collega Henk Vereecken “gesmurft”, maar aangezien hij het een onmogelijke taak vond hier iets over te schrijven werd deze bal naar mij gekaatst.

De waarschuwing van Daniel B. op diens Bandcamp pagina in deze is veelzeggend: “Just a note of warning about my upcoming cassette/download release coming out around mid may. On it I approach music in a totally different fashion than I usually do. More extreme, more noise, more feedback...longer. I don’t want to discourage, but also don’t want to disappoint my followers. So please listen to the music on Bandcamp before buying or take the plunge into the unknown and be surprised.

Ondergetekende die niet vies is van de nodige experimenteerdrift is hier met veel plezier ingedoken, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen het geval zal zijn. Daniel B. mag dan wel zijn naam meehebben, een gewaarschuwd man etc.

We betwijfelen het dan ook ten zeerste dat u hierbij ‘im rhythmus kunt bleiben’, maar een artiest die gewoon zijn eigen goesting doet, daar hebben wij respect voor!

Daniel B. Prothese

Dimi Brands
21/08/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : Jubel en juich! Then Comes Silence kondigt nieuw album aan!

Veel te onderschat, tenminste dat is mijn oordeel over deze Zweedse Then Comes Silence, die met “Machine” een nieuw album aankondigt, dat vooraf wordt gegaan door de single ”We Lose The Night”, waarmee u via onderstaande clip kunt kennismaken. Voor Europa staat SPV in voor deze release. Op 25 april speelt Then Comes ...

lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : “Quasar” is de naam van de nieuwe van Ataraxia

De lente klopt al aardig op de deur, al zult u nog een beetje geduld moeten hebben vóór de nieuwe Ataraxia - die zowel digitaal als fysiek in een digipak en op vinyl verschijnt én als hard cover digibook gelimiteerd op 400 exemplaren - uw muziekverzameling kan aanvullen. Mysterieus als vanouds, maar opgebouwd rond een ...

lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : 14 maart E-Tropolis Festival in Oberhausen

Voor de grotere festivals moet u af en toe ook een keertje bij de oosterburen naar binnen kijken. Traditiegetrouw vindt in de late winter het E-Tropolis Festival plaats, dit jaar op zaterdag 14 maart met in een glansrol (headliner) onze eigenste Front 242. Plaats van het gebeuren: de Turbinenhalle in Oberhausen (niet zo heel ver weg van ...

lees meer...
NIEUWS 15/02/2020 : Jesus And Mary Chain brengt 'Darklands' integraal in de AB

The Jesus And Mary Chain zijn rzanedsnel bekend geworden, midden in de jaren 80. Hun debuut 'Psychocandy' werd onmiddelijk een succes. De muziek is dan ook zeer aanstekelijk. Een paar eenvoudige akkoorde overstemd door noise en feedback, en daarachter zeemzoete melodiën en weemoedige teksten. Het succes kende evenwel ook een weerzijde. ...

lees meer...
NIEUWS 10/02/2020 : Spits uw antennes voor AntennA.

De term experimentele muziek is een vlag die vele ladingen dekt. De kans dat u binnen deze weelderige wildgroei de bomen door het bos niet meer ziet, is dan ook niet gering. Gelukkig bestaan er dan evenementen zoals het AntennA Festival alwaar men ons laat kennismaken met een uitgebreide staalkaart van wat je onder de noemer experimentele ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...

lees meer...
FOTO'S : Fïx8:Sëd8 - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Grausame Töchter - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Lapis Exilis - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : 40 jaar Joy Division in Plan K - Verrassingsoptreden Ground Nero op mythische plek

Plan K is een zaal die met geschiedenis beladen is. 40 jaar na het optreden van Joy Division in deze zaal wordt een speciale avond gehouden, die slechts voor weinigen bestemd is. Op 17 januari 1980 speelde de groep rond Ian Curtis hier immers voor de tweede en laatste keer. Een van de aanwezigen was Philippe Carly, die foto’s nam van ...