casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

Dahlia's Tear
Across The Shifting Abyss
Dark Ambient
31/03/2020 : Dahlia's Tear - Across The Shifting Abyss
Cryo Chamber  Cryo Chamber
31/03/2020, Dimi Brands

We richten ons even tot de Star Wars-fans onder onze lezers. Zij kennen ongetwijfeld de Max Rebo Band, het twaalfkoppige huisorkest van de misdadige Jabba The Hutt. Ze maakten voor het eerst hun opwachting in The Return Of The Jedi (Episode VI, het sluitstuk uit de oorspronkelijke trilogie (1983)).

In Star Wars termen komt na het getal 6 het getal 1, dat moet perfect kunnen zo dachten wij in 1999 toen Episode I: The Phantom Menace verscheen. We leerden er de Gungan kennen. Dit volk, waarvan (het in mijn oog vrij banale personage) Jar Jar Binks zowat de meest bekende is, leefde in Otoh (onderwatersteden) op de planeet Naboo.

Moest hun leider, Boss Rugor Nass ook het privilege genieten om zijn eigen orkest te hebben zou het misschien iets minder uit de kluiten gewassen zijn dan dit van de misdaadbaas op Tatooine, meer zelfs: het zou best wel eens een eenmansact kunnen betreffen luisterend naar de naam Dahlia’s Tear.

Vergezocht? Best wel, maar zie het als onze taak om onze reviews entertainend te houden. Maar toch... de link tussen de onderwaterwereld en Dahlia’s Tear is op zijn laatste plaat allerminst vergezocht.

Het Zweedse dark ambient project van Anile.D. laat ons op zijn laatste plaat Across The Shifting Abyss namelijk kennis maken met het mechanisme van Antikythera. Maar daarover straks meer.

Eerst willen we nog even kwijt dat Dahlia’s Tear toch al een tijdje meedraait in het dark ambient wereldje. In 2005 verscheen debuut Harmonious Euphonies For Supernatural Traumas Mesmerising Our Existences In Radiant Corpuscle Galaxies. Een hele mondvol, net zoals de woorden van lof die de Zweed door de jaren heen wist te sprokkelen.

In 2012 leverde het hem zelfs een contract bij het prestigieuze Cold Meat Industry label op waarvoor hij 1 album uitbracht: Dreamsphere (2012).

Twee jaar later deed men bij CMI de boeken dicht, en Dahlia’s Tear vond onderdak bij een van de dark ambient labels bij uitstek van dit moment: Cryo Chamber.

Across The Shifting Abyss, het zesde album van Dahlia’s Tear en het tweede voor het Amerikaanse label, belooft je mee te nemen op een mysterieuze reis van de afgrond tot helemaal naar het portaal van de sterren. Vul je longen met voldoende zuurstof want hiervoor dien je eerst te verdrinken in oude kennis en technologie.

En die vinden we, juist ja, onderwater. In 1901 werd door duikers op de zeebodem een buitengewoon mechanisme teruggevonden bij het Griekse eiland Antikythera. Het verbaasde de hele internationale gemeenschap van experts die zich met de antieke wereld bezighielden. Men vroeg zich af wat dat vreemde voorwerp wel kon zijn, was het een astrolabium (een antiek navigatiemiddel waarmee plaats en hoogte van een hemellichaam kan berekend worden als functie van de tijd)? Was het een planetarium of een astronomische klok die de positie van de maan en de planeten, tijden van verduisteringen en de cycli van het zonnestelsel berekende? Of was het iets compleet anders?

Onderzoek leerde ons dat het zogenaamde mechanisme van Antikythera stamt uit circa 140-80 v.Chr.. Het is een analoge computer die dus in 1901 uit een gezonken schip werd opgedoken, in de buurt van het Griekse eiland Antikythera. Het apparaat, met 29 door corrosie aangetaste bronzen tandwielen is te zien in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene en bleek gebruikt te kunnen worden om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren, zoals het berekenen van zonsverduisteringen. In 2008 werd ontdekt dat het daarnaast ook de kalender van culturele evenementen (de Olympische Spelen en de Spelen van Naa in Dodona) kon weergeven.

Het uit de eerste of tweede eeuw voor Christus stammende mechanisme bestaat uit verschillende lagen gegraveerde platen en tandwielen. Het mechanisme gaf informatie over de stand van de zon, de maan en vier van de toen bekende planeten. Een maanwijzer gaf de maanfasen weer, een andere wijzer gaf informatie over de opkomst en de ondergang van de voornaamste heldere sterren. Het was zo geavanceerd dat een datum ingevoerd kon worden door middel van een aantal draaischijven waarna de gewenste informatie op de wijzerplaten getoond werd. En omgekeerd, door de wijzer op een belangwekkende astronomische gebeurtenis te zetten, bijvoorbeeld een maansverduistering, kon de bijbehorende datum afgelezen worden.

Inderdaad, lees het maar eens na: uit de eerste of tweede eeuw voor Christus!! Moeten we er nog bij zeggen dat we dan eveneens de link naar science fiction bijna automatisch maken? Het staat vast dat dit mechanisme meer dan 1200 jaar het ingewikkeldste navigatie-instrument was dat geproduceerd is dat getuigt van een vakmanschap dat pas in de 18de eeuw weer bereikt werd.

Dat is de info die we weten, maar Dahlia’s Tear laat ons liever in het ongewisse en neemt ons mee naar de tijd van de ontdekking zelve, zet het mysterie om in klank en lijkt hierin haast zelf een van de duikers die deze kostbare ontdekking mee naar de oppervlakte haalde.

We merken de laatste tijd wel meer dat science fiction een van de geliefde stokpaardjes geworden is bij de dark ambient artiesten van Cryo Chamber (niet verwonderlijk als je weet dat het label van in den beginne staat voor cinematografische dark ambient).

Hoewel we zelf niet bepaald met het science fiction genre bezig zijn (Star Wars vormt hier de uitzondering op de regel), zijn we al meermaals positief verrast door tal van boeiende albums die doorheen de jaren verschenen op het Amerikaanse label.

Feit is dat Dahlia’s Tear met het achterliggende verhaal nieuwe perspectieven aanboort. Clichématig denk je bij sf spontaan aan ruimteverhalen, maar door de vondst in het water (die weliswaar betrekking heeft op diezelfde ruimte) een prominente rol in het verhaal te geven zal je dit album allerminst op een cliché kunnen betrappen.

De weelderige, bij momenten gelaagde dark ambient en soundscapes die zich diep onderwater lijken af te spelen zijn als een vat van emoties die klinken als in een droomwereld. We haalden reeds CMI aan, een van de artiesten aldaar die qua look niet zou misstaan in een Star Wars film is natuurlijk Mortiis. Bij momenten horen we vlagen van de door deze trol uitgevonden stijl dungeon synth terug in de composities van Dahlia’s Tear. Hypnotiserende melancholie en somberheid, maar bovenal heel erg mooi!

Dahlia's Tear

Dimi Brands
31/03/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...