casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Daemonia Nymphe
Witches' Lullaby
Ethereal / Heavenly Voices - Folk / Ethnic / Tribal
15/04/2021 : Daemonia Nymphe - Witches' Lullaby
Eigen beheer  Eigen beheer
15/04/2021, Dimi Brands

Enkele jaren geleden componeerden de Grieken van Daemonia Nymphe de muziek voor het stuk Macbeth, dat in het National Theatre of Northern Greece (Thessaloniki) werd opgevoerd. De lof was niet alleen unaniem maar ook meer dan terecht, zo mochten we zelf ontdekken aan de hand van hun laatste album dat integraal de muziek van het stuk in kwestie bevatte.

De Macbeth-bron blijkt nog steeds een onuitputtelijke bron van inspiratie te zijn. Daemonia Nymphe koos ervoor om één bepaald nummer (Witches’ Lullaby dus) uit te pikken en door te spelen naar vijf verschillende gastzangeressen uit alle uithoeken van de wereld.

Niet toevallig koos men voor het nummer in kwestie, want je kan wel stellen dat het in het stuk een bepalende rol speelde.

Hierin vertegenwoordigt de melodie de Shakespeariaanse heksen. Deze enigmatische en gevaarlijke wezens manipuleren Macbeth en doen ons afvragen of ze in feite de zogenaamde schikgodinen zijn.

Het slaapliedje is een melodie die de geboorte symboliseert. Reeds in de antieke Griekse mythologie werd het leven beïnvloed door de schikgodinnen Klotho (de spinster die de levensdraad spon), Lachesis (de verdeelster die de draad afmat en aldus besliste hoelang iemand nog te leven had) en Atropos (de onafwendbare die iemands draad afknipte als zijn tijd gekomen was).

Samenvattend kan je stellen dat deze Moira (de drie godinnen worden voorgesteld als een drievuldige vorm van de godin Moira) dus verleden, heden en toekomst in zich draagt.

Slaapliedjes hebben hun eigen innerlijke kracht die een ziel kunnen volgen op diens reis doorheen deze wereld. Tegelijkertijd veranderen deze liederen afhankelijk van degene die ze zingt, wanneer de beschermende kracht die ze uitstralen een ander uitgangspunt hebben en verschillende dromen met zich meedragen.

In dat opzicht leek de werkwijze waarvan de Grieken zich op deze EP bedienen een logisch vervolg dat men aan het eerdere succesverhaal wil breien.

Gebaseerd op de melodie van het originele slaapliedje (de enge berceuse die de door Shakespeare in het leven geroepen heksen ten berde brengen) wilden ze vier originele, op zichzelf staande liedjes maken. Naast de vier nieuwe versies krijg je er op het einde ook nog eens de originele versie bovenop.

De vijf artiestes die bij dit project betrokken waren kregen de volledige vrijheid om er geheel hun eigen ding van te maken en indien gewenst zelfs een totaal andere betekenis te geven.

De stemmen komen van de Japanse Hatis Noit, de Spaanse Priscilla Hernandez, een samenwerking tussen de Brits/Portugese Victoria Couper en de Brits/Turkse Reyhan Yusuf. Daemonia Nymphe lid (en dus Griekse) Evi Stergiou sluit het rijtje af.

De oorspronkelijke melodie wordt een kleine manipulatie hier en daar nagelaten, vrijwel steeds in tact gehouden, maar doordat elke zangeres haar eigen klankkleur eraan toevoegt stoort het geen enkel moment dat je een half uur in feite naar hetzelfde nummer zit te luisteren. Daemonia Nymphe heeft niet veel nodig om ons hart te veroveren, dat is een vaststaand gegeven. Al klinkt dat, gezien de brede betrokkenheid en tot in de puntjes uitgewerkte realisatie van deze EP, ietsje te simplistisch. Beter zeggen we dat ze wat ons betreft voor de rest van onze dagen aan ons bed mogen posteren om ons iedere avond in slaap te wiegen.

Witches' Lullaby verschijnt digitaal en kan je terugvinden op Bandcamp.

Meer Daemonia Nymphe? Lees hier het interview dat ik met hen had vlak na het verschijnen van Macbeth.

Daemonia Nymphe

Dimi Brands
15/04/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...