casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.418 items

   

Dødsmaskin
Verdenssmerte
Dark Ambient - Industrial
30/08/2020 : Dødsmaskin - Verdenssmerte
Tesco
30/08/2020, Dimi Brands

I thought I could organise freedom -how Scandinavian of me.”, zong Björk in het lied ‘Hunter’. Ook Scandinavisch, uit Noorwegen meer bepaald: het duo Dødsmaskin.

Wat betreft het trachten organiseren van vrijheid scoren beide heren eveneens een hoge score. Hun (death) industrial lijkt immers album na album te evolueren naar een rijker geluid. Een logische evolutie denkt u dan misschien (die toch niet iedereen gegeven is), maar u dient hierbij te weten dat we vanaf Dødsmaskins allereerste teken van leven (het album Fullstendig Brennt (2017)) reeds laaiend enthousiast waren wat het muzikale vernuft van de heren Kjetil Ottersen en Peter Vindel betreft.

De opwarming van de aarde ten spijt, zijn onze hersenen nog steeds zodanig geprogrammeerd dat we het verband tussen Scandinavië en ijzige koude voorlopig nog steeds automatisch maken. Een eigenschap die ook terugkeert in de muziek van Dødsmaskin en zo ook op dit album. Bij momenten zelfs heel tastbaar: zo horen we een geluid tijdens opener ‘Lyset’ dat we moeilijk anders kunnen onderbrengen als dat van ijs. Later (tijdens ‘Og Disiplin Ble Smertens Grøde’) heeft dan weer een gure ijswind ons volledig in zijn macht.

Verdenssmerte is het Noorse equivalent van wat wij kennen als “Weltschmerz”, oudere lezers denken dan spontaan aan de Dark Entries fuiven met dezelfde naam, maar kijk voor een keertje gerust wat verder dan uw wave-neus lang is.

Tekenend is het dat, net in deze tijd waarin we ons momenteel bevinden, Dødsmaskin nu met dit album komt aanzetten. En ze zijn beslist niet alleen, pandemie of niet, momenteel word ik bedolven onder het promomateriaal. Het is een ongeschreven wet in de muziekwereld: hoe slechter het er aan toegaat in de wereld, hoe beter voor het muzikale landschap.

We kijken mee door de ogen van Dødsmaskin naar dit universele verdriet. Ze zijn er echter de groep niet naar om oplossingen op te dringen, en misschien is het net daarom dat we hen zo hoog in het vaandel dragen. Rake beschouwingen die even raak in geluiden gegoten worden, en misschien wel een hint laten uitschijnen naar het eigen oordeel maar in de eerste plaats vooral klei in handen van de luisteraar geven om er zelf iets mee te kneden. De wisselwerking tussen artiest en luisteraar is iets wat ik steeds blijf terughoren in het werk van deze Noren. Tevens was het van toepassing tijdens hun live passage bij het Nederlandse Dwaalspoor, een paar jaar geleden, alwaar ze verrasten met een old school industrial set (inclusief olievaten en kettingen!).

De eerder rustige opener ‘Lyset’ komt zeer beeldend binnen: we wanen ons in een dystopie (wat ook kan gezegd worden van de realiteit anno 2020) die gaandeweg steeds schrikbarender proporties aanneemt. Tegen het einde van het nummer voel je haast lijfelijk de wereld onder je voeten verbrokkelen.

Zonder vaste grond onder je voeten stort je onvermijdelijk de dieperik in. Rechtstreeks richting hel.

Tijdens een nummer als ‘Åndenød’ weet Dødsmaskin, net zoals In Slaughter Natives hier een meester in is, het geluid van deze onheilspellende plaats zodanig weer te geven zoals je je alleen maar kan voorstellen dat ze daadwerkelijk klinkt.

‘Borte i Tiden’ op zijn beurt is dan weer verrassend lichtvoetig, en toont een gezicht van Dødsmaskin dat we nog niet zagen. Althans in de eerste helft van het nummer, dat zich toespitst op reguliere ambient geluiden. Halverwege worden echter de hellepoorten terug opengetrokken, en lijkt de daarmee gepaard gaande grijs te willen zeggen dat het nog steeds menens is. De ambient geluiden blijven echter nazinderen, als willen ze alsnog een troostende schouder bieden. Maar al wie tussen de regels kan lezen, weet dat deze redding eerder schraal van aard is.

Het afsluitende trio ‘Når Mørket Tar Deg’, het eerder vernoemde ‘Og Disiplin Ble Smertens Grøde’ en ‘Aksiom’ laten een meer vertrouwd geluid horen, waarmee Dødsmaskin maar liefst drie cirkels netjes rond maakt: 1.Verdenssmerte is wederom een ijzersterk album, 2. Het integreren van vertrouwde en nieuwe elementen in hun evolutie die imposante proporties aanneemt en 3. Het leveren van zowat het meest gevarieerde werk binnen wat geboekstaafd staat onder de noemer death industrial.

De pieken van de zomer lijken momenteel achter de rug, al kan je dat met het veranderende klimaat natuurlijk nooit met zekerheid zeggen. Moesten er alsnog tropische temperaturen de kop opduiken, dan heb je met Verdenssmerte afkoeling van jewelste in huis! How Scandinavian!

Dødsmaskin

Dimi Brands
30/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het erg succesvolle 'Apostasie' ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die hun inspiratie uit de Noorse mythologie en cultuur haalt ( inclusief het gebruik van traditionele instrumenten), brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...