casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.297 items

   

CUTS
Exist
Ambient - Experimental - Glitch / IDM
25/06/2018 : CUTS - Exist
Village Green  Village Green
25/06/2018, Dimi Brands

Exist 1 en Exist 2, twee mini LP’s die samen de soundtrack vormen voor de gelijknamige film, eveneens van de hand van Anthony Tombling Jr., want zo heet de man achter CUTS, zijn behalve apart op vinyl, ook in hun geheel verkrijgbaar op cd.

De film van 40 minuten (even lang als de cd) is geïnspireerd door een gedicht van H.P. Lovecraft (zowat de meest geciteerde bron voor al wie iet of wat met donkere muziek bezig is) en verkent de wereld van nachtelijke angsten en slaapverlamming.

En CUTS is wat dat betreft een ervaringsdeskundige te noemen: in 2012 raakte hij betrokken bij een auto-ongeluk en ervoer hij voor het eerst het fenomeen slaapverlamming. Een ervaring die zijn sporen naliet, want de man moest en zou proberen deze ervaringen om te zetten in zijn muziek en film. Deze toch wel traumatische beleving zorgde er namelijk voor dat hij zijn benadering van muziek plots op een andere manier ging bekijken. Het eindresultaat hiervan is wat we terugvinden op Exist.

Hoe CUTS te werk gaat? Hij tracht uit iets niet muzikaals toch een invloed te halen, zoals bijvoorbeeld een verlaten ruimte. Want in plaatsen die in traag verval zijn, heerst een stilte. CUTS vraagt zich af hoe deze exact zou kunnen klinken. Door invloeden te trekken uit dingen buiten de muziek om, is CUTS dan ook van mening dat deze muziek minder gebonden is aan vergelijking. Een manier van werken die door de man omschreven wordt als een ware catharsis.

En daar is wel iets van aan, want hoewel de elektronische klanken op het eerste gehoor verschillende raakpunten vertonen (gaande van Boards Of Canada, tot (in de songs met vocale steun van de Britse gitariste Patti Aberhart) meer experimentele triphop gericht).

De vier atmosferische tracks van Exist 1 komen alvast heel sterk binnen, maar bij aanvang van Exist 2 worden we helemaal van onze sokkel geblazen: ‘Body Parts’, dat aanvankelijk vrij gewoontjes klinkt, krijgt de tweede draaibeurt een hoger volume aangemeten, wat ons uiteindelijk toch voor de bijl doet gaan.

Het zeer atmosferische ‘The Visitor’ is tevens een song die u als liefhebber van elektronische klanken best gehoord dient te hebben. U kent wel het geluid van een gsm die te dicht bij een geluidsbron ligt en een irritant piepend gekraak voortbrengt? Wel, net met deze geluidjes gaat CUTS aan de slag, met vaak, zoals hier het geval is, verbluffende resultaten.

De kans dat de muziek van CUTS al eerder uw oren bereikt heeft is minder gering dan u zelf denkt. Op Exist 2 krijgen we twee versies te horen van ‘Bunsen Brander’ (de originele versie en de nog betere Redux versie), dat ook prijkt op de soundtrack van de science fiction film Ex Machina. Het nummer in kwestie was te horen tijdens de memorabele eindscène. Ook op het einde van de Amerikaanse TV show Person Of Interest, mocht hetzelfde nummer opdraven.

Als je weet dat CUTS onder andere al speelde op het All Tomorrow’s Parties festival en op dezelfde affiche stond met grote namen als Fuck Buttons, James Holden, Haxan Cloak en Wire, maar ook dat aan zijn film Exist grafisch vormgever Alan Moore (Watchmen, V For Vendetta, DC Comics, 2000AD) meewerkte, kan je al wel vermoeden dat de ster van CUTS rijzende is. Meer zelfs, onze kop er af als dit zelf geen grote ster in wording is!

Gelukkig eentje van het soort dan waarvan de muziek wél opwindend te noemen is, want daaraan ontbreekt het wel eens als we de affiches van de ‘grotere festivals’ onder de loep nemen.

Later dit jaar komt zijn eerste volwaardige album uit; deze twee EP’s doen alvast het beste verhopen.

CUTS

Dimi Brands
25/06/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...