casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.732 items

   

Current 93
The Light Is Leaving Us All
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Experimental - Neoklassiek
27/11/2018 : Current 93 - The Light Is Leaving Us All
The Spheres  The Spheres
27/11/2018, Dimi Brands

“The light is leaving us all”, het is een bedenking die zelfs de trouwste Current 93 fans kunnen doortrekken naar wat David Tibet de laatste jaren onder deze noemer op de markt bracht.

Wanneer je klassiekers als Thunder Perfect Mind, All The Pretty Little Horses, Dogs Blood Rising, In Menstrual Night, Swastikas For Noddy,... (we kunnen nog een tijdje doorgaan wat essentieel plaatwerk van Current 93 betreft) hebt geschreven, wegen deze natuurlijk als molenstenen wat verwachtingen betreft.

Verwachtingen die slechts gedeeltelijk of zelfs compleet niet ingelost werden, we vroegen ons af of de heer Tibet ooit nog met een meesterwerk op de proppen zou komen.

Toen Tibet twee jaar geleden samen met Killing Joke’s Youth met Hypnopazūzu kwam aanzetten werd onze hoop alvast aangewakkerd, en hoewel de titel van de nieuwe Current 93 ons nog op het verkeerde been placht te zetten concluderen wij dat er meer dan een sprankeltje licht van deze nieuwe plaat uitschijnt.

Deze nieuwe plaat werd in Londen voorgesteld tijdens een concert met Nurse With Wound, en dankzij twee die hard fans die aanwezig waren, heb ik niet lang moeten wachten op mijn exemplaartje.

Voorzichtig durven we zelfs opperen dat we een gedeeltelijke flashback naar het jaar 1996 ervaren, met name het mooie album All The Pretty Little Horses. Is het toeval dat toen reeds “The Inmost Light” werd bezongen?

‘The Policeman Is Dead’ zeer mooi ingekleurd met akoestische gitaar, illustreert mooi wat we bedoelen.

Maar ook in ‘30 Red Houses’ horen we: “And 30 Ded Horsies Upon a Ded Hill”, zowel de “horsies” en de grammaticale vrijheid waarmee Tibet “Ded” spelt zijn we in het verleden al eerder tegengekomen.

Het bloedmooie ‘A Thousand Witches’ borduurt netjes verder volgens het gekende, door ons zeer geapprecieerde C93 recept. Dat je dan de titel van het album een paar keer laat terugkeren in verschillende songs, hoort daar immers ook bij.

Het feit dat ‘Your Future Cartoon’ dat na ‘A Thousand Witches’ opent met de woorden “a thousand witches”, is een ander voorbeeld (een van de vele) van een soortgelijke herhaling. Albums van Current 93 bekijk je dan ook best in hun geheel, en niet als een verzameling afzonderlijke songs.

Het dreigende ‘The Postman Is Singing’ valt dan weer onder dezelfde categorie als klassieker ‘Hitler As Kalki’.

Ook over de teksten die zoals vanouds zeer lang zijn, en die netjes uitgeschreven staan in het boekje, kunnen we alleen maar positief zijn.

Als extraatje voor deze teksten deed Tibet opzoekwerk naar het spijkerschrift en maakt gebruik van woorden en zinnen uit het Ugaritisch (een Semitische taal die verwant is aan onder andere het Arabisch, Aramees en Hebreeuws).

Het is dus lang geleden, maar eindelijk hebben we terug het gevoel dat het tegenwoordige Current 93 het sterke uit zijn verleden distilleert om samen met enkele nieuwe elementen terug een zeer relevant drankje te brouwen.

The Light Is Leaving Us All is een voor ons zeer welkome terugkeer naar de (experimentele) neofolk waarmee wij Current 93 altijd zullen blijven associëren.

“The kettle’s on and our work is done”, horen we tijdens ‘The Kettle’s On’, een betere slotzin kunnen we zelf niet verzinnen. Bravo, mister Tibet!

Het licht mag ons dan wel vroeg of laat allemaal verlaten, de ster van Current 93 is weer volop rijzende!

Current 93

Dimi Brands
27/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : W-fest 14/8 - Irish Coffee & Twisted Nerve (Jirka Liessens)

De eerste avond van het enige wave festival in België begon gek genoeg met het thema Woodstock. Bezoekers werden voorzien van de nodige attributen hiervoor, wat het gekke tafereel opleverde dat de zwartste zielen eens door een roze zonnebril keken, letterlijk dan. Ondanks de flower power bracht de line-up ons heel andere muziek. Er ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Rebellion 2019 - Malcolm ging naar het Rebellion festival 2019

Ook dit jaar verzamelden duizenden punks van over heel de wereld zich in het Britse stadje Blackpool voor vier dagen lawaai, alcoholmisbruik en slaapgebrek. Aangezien ik hiervoor in voorgaande jaren al lange en hopelijk zelfs een beetje informatieve recensies heb geschreven, zie ik het niet zitten opnieuw een lange inleiding neer te pennen. ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 13/08/2019 : Eerste namen voor M’era Luna 2020

Terwijl men momenteel nog bezig is met de grote opruiming voor hun 2019-editie lost M’era Luna voor hun editie voor volgend jaar al de eerste namen. Het verslag van M’era Luna 2019 lees je zeer binnenkort op deze pagina’s. M’era Luna wil meer zijn dan een ‘Duits’ festival en daarom gaan ze in de toekomst ...

lees meer...
INTERVIEW : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat ...

lees meer...
FOTO'S : Motor!k - @ De Smoutpot Zwijndrecht, 09/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Allez Allez - @ Fonne Feesten Lokeren, 08/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ Fonne Feesten Lokeren, 08/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Jubel en juich ! Gothic Magazine terug onder de levenden!

Als oudje uit de scene kent u vast nog het Gothic Magazine. Er was een tijd dat ook deze website op papier werd gedrukt. Het bewijs? Hier onze eerste editie om virtueel te door bladeren. En we hopen tegen het eind van het jaar nog veel meer van onze fysieke edities online te hebben. Maar goed, in het mekka van de goth (Duitsland voor een goed ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Scary Black bij Secret Sin Records

Het Secret Sin Records label is een serieuze doorstart aan het maken. En wat meer is, regelmatig wordt u verwend met nieuwe namen. Binnenkort komt het Amerikaanse Scary Black bij dit label uit op cd. Nooit van gehoord zegt u? Welaan, onderstaade clip klinkt wat mij betreft beloftevol. Spaghetti westerns en de alternatieve jaren 80 zijn een ...

lees meer...
NIEUWS 08/08/2019 : W-Fest pakt uit met eigen app! Zaterdag uitverkocht!

Het is bijna zover, op 15 augustus schiet W-Fest voor de vierde keer uit de startblokken, dit jaar in Waregem (Expo). Om het voor de bezoeker zo comfortabel mogelijk te maken worden kosten nog moeite gespaard. Dat zal bijken uit de voorzieningen op het festivalterrein maar de organisatie biedt nu ook een eigen app aan om uw bezoek aan het ...

lees meer...
NIEUWS 07/08/2019 : Nieuwe editie van 'The Face Of God' van Militia

Militia heeft opgehouden te bestaan. Hun laatste werk was een uitstekende conceptplaat over het leven van Ambiorix, uit op Old Europa Café. Datzelfde label doet nu een heruitgave van 'The Face Of God', het atheïstisch manifest in muziekvorm dat het eco-anarchistisch metaalslagerscollectief in 2015 uitbracht. Ok, de originele ...

lees meer...
INTERVIEW : Duncan Reid op Breaking Barriers! - Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieën voortbrengen en die de punk clichés niet volgen

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, MAcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat ...