casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.559 items

   

Current 93
The Light Is Leaving Us All
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Experimental - Neoklassiek
27/11/2018 : Current 93 - The Light Is Leaving Us All
The Spheres  The Spheres
27/11/2018, Dimi Brands

“The light is leaving us all”, het is een bedenking die zelfs de trouwste Current 93 fans kunnen doortrekken naar wat David Tibet de laatste jaren onder deze noemer op de markt bracht.

Wanneer je klassiekers als Thunder Perfect Mind, All The Pretty Little Horses, Dogs Blood Rising, In Menstrual Night, Swastikas For Noddy,... (we kunnen nog een tijdje doorgaan wat essentieel plaatwerk van Current 93 betreft) hebt geschreven, wegen deze natuurlijk als molenstenen wat verwachtingen betreft.

Verwachtingen die slechts gedeeltelijk of zelfs compleet niet ingelost werden, we vroegen ons af of de heer Tibet ooit nog met een meesterwerk op de proppen zou komen.

Toen Tibet twee jaar geleden samen met Killing Joke’s Youth met Hypnopazūzu kwam aanzetten werd onze hoop alvast aangewakkerd, en hoewel de titel van de nieuwe Current 93 ons nog op het verkeerde been placht te zetten concluderen wij dat er meer dan een sprankeltje licht van deze nieuwe plaat uitschijnt.

Deze nieuwe plaat werd in Londen voorgesteld tijdens een concert met Nurse With Wound, en dankzij twee die hard fans die aanwezig waren, heb ik niet lang moeten wachten op mijn exemplaartje.

Voorzichtig durven we zelfs opperen dat we een gedeeltelijke flashback naar het jaar 1996 ervaren, met name het mooie album All The Pretty Little Horses. Is het toeval dat toen reeds “The Inmost Light” werd bezongen?

‘The Policeman Is Dead’ zeer mooi ingekleurd met akoestische gitaar, illustreert mooi wat we bedoelen.

Maar ook in ‘30 Red Houses’ horen we: “And 30 Ded Horsies Upon a Ded Hill”, zowel de “horsies” en de grammaticale vrijheid waarmee Tibet “Ded” spelt zijn we in het verleden al eerder tegengekomen.

Het bloedmooie ‘A Thousand Witches’ borduurt netjes verder volgens het gekende, door ons zeer geapprecieerde C93 recept. Dat je dan de titel van het album een paar keer laat terugkeren in verschillende songs, hoort daar immers ook bij.

Het feit dat ‘Your Future Cartoon’ dat na ‘A Thousand Witches’ opent met de woorden “a thousand witches”, is een ander voorbeeld (een van de vele) van een soortgelijke herhaling. Albums van Current 93 bekijk je dan ook best in hun geheel, en niet als een verzameling afzonderlijke songs.

Het dreigende ‘The Postman Is Singing’ valt dan weer onder dezelfde categorie als klassieker ‘Hitler As Kalki’.

Ook over de teksten die zoals vanouds zeer lang zijn, en die netjes uitgeschreven staan in het boekje, kunnen we alleen maar positief zijn.

Als extraatje voor deze teksten deed Tibet opzoekwerk naar het spijkerschrift en maakt gebruik van woorden en zinnen uit het Ugaritisch (een Semitische taal die verwant is aan onder andere het Arabisch, Aramees en Hebreeuws).

Het is dus lang geleden, maar eindelijk hebben we terug het gevoel dat het tegenwoordige Current 93 het sterke uit zijn verleden distilleert om samen met enkele nieuwe elementen terug een zeer relevant drankje te brouwen.

The Light Is Leaving Us All is een voor ons zeer welkome terugkeer naar de (experimentele) neofolk waarmee wij Current 93 altijd zullen blijven associëren.

“The kettle’s on and our work is done”, horen we tijdens ‘The Kettle’s On’, een betere slotzin kunnen we zelf niet verzinnen. Bravo, mister Tibet!

Het licht mag ons dan wel vroeg of laat allemaal verlaten, de ster van Current 93 is weer volop rijzende!

Current 93

Dimi Brands
27/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Nieuwe single van Ground Nero met nieuwe zanger

Ground Nero heeft zich met hun vorige plaat 'Divergence' tot de top van de Belgische gothic rock verheven. Twee jaar later staat er een nieuwe plaat in de steigers. De eerste single uit de nieuwe plaat, die vooralsnog in een dichte waas van geheimzinnigheid omhuld is, wordt maandagavond op het radioprogramma De dag des oordeels voorgesteld. Het ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Xtort ziet alles zwart

Hopelijk bent u al vertrouwd met Xtort, het Nederlandse industrialproject van Piet Snijders. Xtort is onder meer de drijvende kracht achter Wave Invasion, een organisatie die verschillende groepen uit de Nederlandse en Belgische wave scene promoot. Wel, die Xtort heeft nu een nieuwe single: 'Zwart'. Xtort had tot nu toe al liedjes ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : 32 Ohm maakt nummer over Dunkirk Beach

Blijven we nog even bij Wave Invasion. Een andere groep uit de Wave Invasion-stal is 32 Ohm. 32 Ohm, dat is die groep Nederlanders die hun muziek 'Meuse-Rhine Delta Wave' noemen. Al sinds 1992 maken ze aangename new wave, en ze deinzen er niet voor terug ernstige onderwerpen aan te snijden in hun nummers. In hun nieuwe single 'Dunkirk ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum aan, met de inspirerende titel ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...