casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.088 items

   

Current 93
The Light Is Leaving Us All
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Experimental - Neoklassiek
27/11/2018 : Current 93 - The Light Is Leaving Us All
The Spheres  The Spheres
27/11/2018, Dimi Brands

“The light is leaving us all”, het is een bedenking die zelfs de trouwste Current 93 fans kunnen doortrekken naar wat David Tibet de laatste jaren onder deze noemer op de markt bracht.

Wanneer je klassiekers als Thunder Perfect Mind, All The Pretty Little Horses, Dogs Blood Rising, In Menstrual Night, Swastikas For Noddy,... (we kunnen nog een tijdje doorgaan wat essentieel plaatwerk van Current 93 betreft) hebt geschreven, wegen deze natuurlijk als molenstenen wat verwachtingen betreft.

Verwachtingen die slechts gedeeltelijk of zelfs compleet niet ingelost werden, we vroegen ons af of de heer Tibet ooit nog met een meesterwerk op de proppen zou komen.

Toen Tibet twee jaar geleden samen met Killing Joke’s Youth met Hypnopazūzu kwam aanzetten werd onze hoop alvast aangewakkerd, en hoewel de titel van de nieuwe Current 93 ons nog op het verkeerde been placht te zetten concluderen wij dat er meer dan een sprankeltje licht van deze nieuwe plaat uitschijnt.

Deze nieuwe plaat werd in Londen voorgesteld tijdens een concert met Nurse With Wound, en dankzij twee die hard fans die aanwezig waren, heb ik niet lang moeten wachten op mijn exemplaartje.

Voorzichtig durven we zelfs opperen dat we een gedeeltelijke flashback naar het jaar 1996 ervaren, met name het mooie album All The Pretty Little Horses. Is het toeval dat toen reeds “The Inmost Light” werd bezongen?

‘The Policeman Is Dead’ zeer mooi ingekleurd met akoestische gitaar, illustreert mooi wat we bedoelen.

Maar ook in ‘30 Red Houses’ horen we: “And 30 Ded Horsies Upon a Ded Hill”, zowel de “horsies” en de grammaticale vrijheid waarmee Tibet “Ded” spelt zijn we in het verleden al eerder tegengekomen.

Het bloedmooie ‘A Thousand Witches’ borduurt netjes verder volgens het gekende, door ons zeer geapprecieerde C93 recept. Dat je dan de titel van het album een paar keer laat terugkeren in verschillende songs, hoort daar immers ook bij.

Het feit dat ‘Your Future Cartoon’ dat na ‘A Thousand Witches’ opent met de woorden “a thousand witches”, is een ander voorbeeld (een van de vele) van een soortgelijke herhaling. Albums van Current 93 bekijk je dan ook best in hun geheel, en niet als een verzameling afzonderlijke songs.

Het dreigende ‘The Postman Is Singing’ valt dan weer onder dezelfde categorie als klassieker ‘Hitler As Kalki’.

Ook over de teksten die zoals vanouds zeer lang zijn, en die netjes uitgeschreven staan in het boekje, kunnen we alleen maar positief zijn.

Als extraatje voor deze teksten deed Tibet opzoekwerk naar het spijkerschrift en maakt gebruik van woorden en zinnen uit het Ugaritisch (een Semitische taal die verwant is aan onder andere het Arabisch, Aramees en Hebreeuws).

Het is dus lang geleden, maar eindelijk hebben we terug het gevoel dat het tegenwoordige Current 93 het sterke uit zijn verleden distilleert om samen met enkele nieuwe elementen terug een zeer relevant drankje te brouwen.

The Light Is Leaving Us All is een voor ons zeer welkome terugkeer naar de (experimentele) neofolk waarmee wij Current 93 altijd zullen blijven associëren.

“The kettle’s on and our work is done”, horen we tijdens ‘The Kettle’s On’, een betere slotzin kunnen we zelf niet verzinnen. Bravo, mister Tibet!

Het licht mag ons dan wel vroeg of laat allemaal verlaten, de ster van Current 93 is weer volop rijzende!

Current 93

Dimi Brands
27/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Zachery Allan Starky (ZAS) verzoent postpunk en techno!

Kan dat dan? Wel deze Amerikaan is al jaren actief in de ondergrond van New York, ondermeer als dj. Hij analyseert de scene zeer scherp en na heel wat productiewerk pakt hij binnenkort uit met zijn debuutplaat “Fear City”die een hedendaags muzikaal beeld moet geven van de grootstad New York anno 2020. De eerste singel “No ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Last call voor Porta Nigra... en meer festival plezier!

In onze scene bestaat er niet zoiets als een festivalseizoen. Gans het jaar vieren we feest. Zo kunt u straks, op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart voor twee dagen in Aartschot terecht voor Porta Nigra. Twee dagen, waarbij Dark Entries onder andere uitkijkt naar de passages van Rosa Crux, Ordo Rosarius Equilibrio, Siglo XX en een herrezen The ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Dark Entries geeft 5 vrijkaarten weg voor de New Wave Club Class-X Party in Aarschot

Het is een jaarlijkse traditie, de New Wave Club Class-X in de stadsfeestzaal van Aarschot. Dj Wildhoney zal je er trakteren op de beste plaatjes in meer dan 40 jaar new wave. Het feestje gaat door op zaterdag 7 maart. En Dark Entries mag 5 vrijkaarten weggeven. Niet zomaar, hé, je moet een vraag beantwoorden. Welk instrument speelde ...

lees meer...
NIEUWS 26/02/2020 : 'Het lijkt wel vrede'-tour van Gert Kleinpunk

Gert Kleinpunk - de tegendraadse troubadour uit Leuven - heeft een nieuwe ep afgewerkt, en die heet net zoals de optredens die hij al meer dan 30 jaar organiseert: 'Het lijkt wel vrede'. Daarop staan alweer 8 scherpe en rake liederen over de toestand van de maatschappij, over de achteruitgang van het milieu, over de corruptie van de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/02/2020 : The Epic Apocalypse Tour

EPICA en Apocalyptica bundelen de krachten voor een tournee die alle monden zal doen open vallen. De twee groepen kondigen 'The Epic Apocalypse Tour' aan, die tot groot jolijt van de Belgische fans ook langskomt in de Ancienne Belgique, en dat op vrijdag 4 december. De Nederlanders van EPICA staan al bijna twee decennia aan de ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...