casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Current 93
The Light Is Leaving Us All
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Experimental - Neoklassiek
27/11/2018 : Current 93 - The Light Is Leaving Us All
The Spheres  The Spheres
27/11/2018, Dimi Brands

“The light is leaving us all”, het is een bedenking die zelfs de trouwste Current 93 fans kunnen doortrekken naar wat David Tibet de laatste jaren onder deze noemer op de markt bracht.

Wanneer je klassiekers als Thunder Perfect Mind, All The Pretty Little Horses, Dogs Blood Rising, In Menstrual Night, Swastikas For Noddy,... (we kunnen nog een tijdje doorgaan wat essentieel plaatwerk van Current 93 betreft) hebt geschreven, wegen deze natuurlijk als molenstenen wat verwachtingen betreft.

Verwachtingen die slechts gedeeltelijk of zelfs compleet niet ingelost werden, we vroegen ons af of de heer Tibet ooit nog met een meesterwerk op de proppen zou komen.

Toen Tibet twee jaar geleden samen met Killing Joke’s Youth met Hypnopazūzu kwam aanzetten werd onze hoop alvast aangewakkerd, en hoewel de titel van de nieuwe Current 93 ons nog op het verkeerde been placht te zetten concluderen wij dat er meer dan een sprankeltje licht van deze nieuwe plaat uitschijnt.

Deze nieuwe plaat werd in Londen voorgesteld tijdens een concert met Nurse With Wound, en dankzij twee die hard fans die aanwezig waren, heb ik niet lang moeten wachten op mijn exemplaartje.

Voorzichtig durven we zelfs opperen dat we een gedeeltelijke flashback naar het jaar 1996 ervaren, met name het mooie album All The Pretty Little Horses. Is het toeval dat toen reeds “The Inmost Light” werd bezongen?

‘The Policeman Is Dead’ zeer mooi ingekleurd met akoestische gitaar, illustreert mooi wat we bedoelen.

Maar ook in ‘30 Red Houses’ horen we: “And 30 Ded Horsies Upon a Ded Hill”, zowel de “horsies” en de grammaticale vrijheid waarmee Tibet “Ded” spelt zijn we in het verleden al eerder tegengekomen.

Het bloedmooie ‘A Thousand Witches’ borduurt netjes verder volgens het gekende, door ons zeer geapprecieerde C93 recept. Dat je dan de titel van het album een paar keer laat terugkeren in verschillende songs, hoort daar immers ook bij.

Het feit dat ‘Your Future Cartoon’ dat na ‘A Thousand Witches’ opent met de woorden “a thousand witches”, is een ander voorbeeld (een van de vele) van een soortgelijke herhaling. Albums van Current 93 bekijk je dan ook best in hun geheel, en niet als een verzameling afzonderlijke songs.

Het dreigende ‘The Postman Is Singing’ valt dan weer onder dezelfde categorie als klassieker ‘Hitler As Kalki’.

Ook over de teksten die zoals vanouds zeer lang zijn, en die netjes uitgeschreven staan in het boekje, kunnen we alleen maar positief zijn.

Als extraatje voor deze teksten deed Tibet opzoekwerk naar het spijkerschrift en maakt gebruik van woorden en zinnen uit het Ugaritisch (een Semitische taal die verwant is aan onder andere het Arabisch, Aramees en Hebreeuws).

Het is dus lang geleden, maar eindelijk hebben we terug het gevoel dat het tegenwoordige Current 93 het sterke uit zijn verleden distilleert om samen met enkele nieuwe elementen terug een zeer relevant drankje te brouwen.

The Light Is Leaving Us All is een voor ons zeer welkome terugkeer naar de (experimentele) neofolk waarmee wij Current 93 altijd zullen blijven associëren.

“The kettle’s on and our work is done”, horen we tijdens ‘The Kettle’s On’, een betere slotzin kunnen we zelf niet verzinnen. Bravo, mister Tibet!

Het licht mag ons dan wel vroeg of laat allemaal verlaten, de ster van Current 93 is weer volop rijzende!

Current 93

Dimi Brands
27/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...