casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.088 items

   

Current 93
Black Ships Ate The Sky
Experimental - Folk / Ethnic / Tribal - Psychedelic - Rock
01/06/2006 : Current 93 - Black Ships Ate The Sky

01/06/2006, Jan Denolet

Zo’n 4 jaren geleden zag visionair David Michael Tibet Zwarte Satansschepen aan de horizon verschijnen om aan te kondigen dat Zijne Zwavelige Zelfgenoegzame Hoogheid de wereld die we kennen nog heviger zal verknoeien onder de vorm van fastfood, My Little Pony, Bush, VAT-taksen op invoerproducten (zoals C93-CD’s) en genetisch verknoeide voedingswaar in kruidenierafslachtende supermarkten. Oh ja, natuurlijk was dit alles al een tijdje bezig; maar als een mens er ééns op begint te letten dan kan hij moeilijk ontkennen dat de wereld er nu wel erg aan toe is ten gevolge van corruptie, onverschilligheid, gewetenloze massaconsumptie en de hovaardigheid van de grootste politieke machtsblokken…
David Michael Tibet zag er meteen hét onderwerp in voor een nieuw Current 93-album en begon direct met het schrijven van de teksten ervoor. Ondertussen gaf hij Michael Cashmore de opdracht om een blauwdruk te maken voor wat een mijlpaal zou worden in de discografie van C93. Het begon er allemaal veelbelovend uit te zien en toen…ging World Serpent Distribution op de fles… Auw… Verstoken van de nodige financiën werd het werk op de lange baan geschoven om via heruitgaven op verscheidene labels terug aan geld te geraken. Tegelijk vroeg Tibet aan zijn publiek wie er bereid zou zijn om het geld voor een speciale editie van ‘Blacks Ships…’ al op voorhand te storten, waardoor er aan het album verder gewerkt kon worden. Heel wat mensen bleken bereid en zouden samen ongeveer anderhalf jaar wachten op het resultaat van hun milde geste. Dat resultaat mag er best zijn. Het is niet wat ik ervan verwacht had –een episch folk album in de stijl van ‘Thunder Perfect Mind’ of ‘All The Pretty Little Horsies’- maar na enige inwerking is ‘Black Ships Ate The Sky’ één van de toonaangevende albums van Current 93 geworden, evenwel niet het meest geschikte album om met Current 93 kennis te maken…Op het album staan zo maar liefs 9 versies van de hymne ‘Idumea’, geschreven door de methodist Charles Wesley (1707-1788). Charles Wesley was samen met zijn broer John verantwoordelijk voor de oprichting van de Methodische Kerk van Engeland, een aftakking van de Anglicaanse kerk die zich vooral zou richten op Bijbelstudie en het interpreteren van diens teksten. David Tibet kennende geen grote verrassing dat net dit hem inspireert. De –overigens zeer mooie en beschouwelijke- tekst wordt voorgedragen door maar liefst 9 verschillende zangers, die elk nog eens volledig vrij worden gelaten in hun muzikale invulling ervan. Dit resulteert in prachtige uitvoeringen van o.a. opener Marc Almond (veel soul), de schitterende en krachtige folky versie van Clodagh Simonds (van de 70’s folkgroep Mellow Candle), een spookachtig fluisterend zingende Cosey Fanni Tutti, een ontroerend mooie versie van Shirley Collins (met van ouderdom gebroken stem) op de accordeon bijgestaan door Iris Bishop (van folkgroep Elsie’s Band en ook bekend als textielartieste) en een allermooiste versie van Andria Degens-Tibbette, dewelke me reikhalzend laat uitkijken naar haar nieuwe “Pantaleimon”album. Baby Dee’s versie verdient ook een eervolle vermelding, maar wat Antony (van The Johnsons) ermee uitsteekt behoort tot het slechtste en minst geïnspireerde wat de man al ooit gedaan heeft. Gelukkig is de andere bijdrage van Antony, ‘Beautiful Dancing Dust’, een van de mooiste nummers uit ’s mans carrière –kon zo uit het terecht prijzenwinnende album ‘I Am A Bird Now’ geplukt zijn- , wat de ontgoocheling voor zijn ‘Idumea’ grotendeels wegspoelt.
Verder vinden we op ‘Black Ships…’ ook nog het zeer mooie ‘Sunset’ en het donker metalgewijs galmende titelnummer, die beiden op een voorgaande sinlge CD tot één geheel gesmeed waren om het publiek kennis te laten maken met het tweeledige nieuwe werk. Uit de tekst van dat titelnummer kon men al opmaken dat David Michael (even niet meer Tibet) met enige ontevredenheid zat betreffende zichzelf en dat hij enige demonen had uit te drijven.
Het hoe en waarom over zijn –overigens tijdelijke- naamverandering komt aan bod in een interview dat we hadden met de man.
De demonen die ons vanuit de buitenwereld belagen onder de vorm van alle mogelijke uitwassen van deze ‘imperium maatschappij’ worden dan weer op andere nummers uitgebreid ontmaskerd. Het blijft Tibet’s persoonlijke interpretatie, persoonlijk baart ‘My Little Pony’ als eigentijds Paard van Troje me iets minder zorgen… Het duidelijkste nummer over dit onderwerp is ‘This Autistic Imperium Is Nihil Reich’, in diens melodie we trouwens een echo erkennen van een van de live versies van ‘Hypnagogue IV’. In ‘Dissolution Of The Boat Million Years’ reciteert Tibet’s vervormde stem een voor de verandering pandemonisch aandoende tekst - met een hele resem in verval zijnde godheden in de hoofdro’- over een geslaagde strijkercollage die het nummer draagt. ‘Black Ships Were Sinking’ is dan weer een meer zelfbeschouwelijk nummer waarin Tibet zichzelf ontmaskert als een persoon die zoals ieder ander zichzelf verbergt achter verschillende maskers en ego’s en dus zelf ook niet vrij staat van enige commentaar. Hij betreurt het dat hij als ieder ander z’n eigen zelf zo gemakkelijk verloochend heeft en beseft dat hij niet altijd z’n pure zelf kan zijn, al was het maar om te overleven. De muzikale chaos die volgt slaat over in een gespannen evenwicht, waarover Cosey Fanni Tutti haar hoogst vervreemdende versie van ‘Idumea’ fluistert. Het klinkt alsof een sirene een laatste gebed prevelt in de plaats van haar kersverse verdronken slachtoffers. Dit huiveringwekkend mooie stukje werk wordt naadloos aangevuld door Antony’s bloedmooie ‘Beautiful Dancing Dust’, waarmee we het vetste van de CD op een rij gepresenteerd kregen. Of voeg er nog vlug Pantaleimon’s versie van ‘Idumea’ bij, ze komt er trouwens vlak na… Ons bescheiden oordeel voor het geheel: sterke nummers met een zeer interessante inhoud vervat in goed geschreven teksten en gedragen door ongelooflijk goede arrangementen worden hier helaas teveel afgewisseld met mindere momenten. Het is alsof Current 93 op één CD tegelijk veel beter kan en dan toch weer niet. Dit maakt voor mijn part dat ‘Black Ships…’ een minder geslaagd epos is dan een ‘Thunder Perfect Mind’, ‘All the Pretty Little Horsies’ of een ‘Sleep Has His House’. Persoonlijk is het album wél en het voelt juist aan voor David Michael Tibet om er al die moeite in te steken. Iemand die Current 93 nog moet leren kennen doet er best aan om eerst eens te rade te gaan bij de eerder vermelde albums of bij de dubbele compilatie ‘Judas As Black Moth’ die vorig jaar verscheen bij Sanctuary Records. Dan heeft u iets meer kans om net als velen voor u door de microbe gebeten te worden… Succes!

[JD]

http://www.brainwashed.com/c93/

http://www.durtro.com

Jan Denolet
01/06/2006

Volgende besprekingen
Forever Slave - Alice's Inferno
The Aerium - Song For The Dead King
Amduscia - From abuse to apostasy
Suicide Commando - Bind, torture, kill
Monolith - Talisman
Regicide - Break The Silence
Verzamelaar - X-Rated / The Dark Files
Liquid-G - Into A Black Hole
Code 64 - Departure
nEgapadres 3.3. - Exstrophy Of Amphigouris

Andere besprekingen van CURRENT 93
Current 93 - The Light Is Leaving Us All
Current 93 - Honeysuckle AEons
Current 93 - Haunted Graves, Moving Waves
Current 93 - Baalstorm, Sing Omega
Current 93 - Aleph At Halucinatory Mountain
Current 93 - Soft Black Stars
Current 93 - Faust
Current 93 - Of Ruine or Some Blazing Starre
Current 93 - Birdsong in the Empire
Current 93 - The Inmost Light

In hetzelfde genre: EXPERIMENTAL
The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
Various Artists - Archipel Electronique Vol.1
Alva Noto - UNIVRS
Monty Adkins - Fragile.Flicker.Fragment
Fennesz - SevenStars
Angel - 26000
Controlled Bleeding - Odes To Bubbler
Koji Asano - Solstice Eclipse
Francisco Lopez & Novi_Sad - Titans
Haujobb - Dead Market

In hetzelfde genre: FOLK / ETHNIC / TRIBAL
Dim Arcana - Ars Populi
The Walkabouts - Travels In The Dustland
Hekate - Die Welt Der Dunklen Gärten
Gabby Young & Other Animals - We're all in this together
The Cambodian Space Project - 2011: A Space Odyssey
Geir Jenssen - Cho Oyu 8201 m. -field recordings of Tibet-
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
23 Trublion 23 - Chants Et Danses Au Temps De Graffen Walder
Gaë Bolg - Petit Traité De Gymnosophie
The Cutmen - Seconds Out

In hetzelfde genre: PSYCHEDELIC
Wheel Of Smoke - In Sense
Pombagira - Iconoclast Dream
The Narcotic Daffodils - The Narcotic Daffodils
Zechs Marquise - Getting Paid
Lovegrenade - Lovegrenade
The Legendary Pink Dots - Paris in the Fall
Ivy Garden Of The Desert - Docile
Siinai - Olympic Games
Diable Amoreux - Hearts In The Dark
Paint and Copter - More trial, less error

In hetzelfde genre: ROCK
The Knutz - Ghost Dance Party
Ruiz - RuizRadioRevolution
Muffler Men - Trigger And Fly
Hard-Fi - Killer Sounds
Big Talk - Big Talk
Airship - Stuck In This Ocean
ASP - Wechselbalg
Sixteen Horsepower - Yours Truly
Verzamelaar - Klangrausch dvd / cd compilatie
Merciful Nuns - Infinite Visions

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Zachery Allan Starky (ZAS) verzoent postpunk en techno!

Kan dat dan? Wel deze Amerikaan is al jaren actief in de ondergrond van New York, ondermeer als dj. Hij analyseert de scene zeer scherp en na heel wat productiewerk pakt hij binnenkort uit met zijn debuutplaat “Fear City”die een hedendaags muzikaal beeld moet geven van de grootstad New York anno 2020. De eerste singel “No ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Last call voor Porta Nigra... en meer festival plezier!

In onze scene bestaat er niet zoiets als een festivalseizoen. Gans het jaar vieren we feest. Zo kunt u straks, op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart voor twee dagen in Aartschot terecht voor Porta Nigra. Twee dagen, waarbij Dark Entries onder andere uitkijkt naar de passages van Rosa Crux, Ordo Rosarius Equilibrio, Siglo XX en een herrezen The ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Dark Entries geeft 5 vrijkaarten weg voor de New Wave Club Class-X Party in Aarschot

Het is een jaarlijkse traditie, de New Wave Club Class-X in de stadsfeestzaal van Aarschot. Dj Wildhoney zal je er trakteren op de beste plaatjes in meer dan 40 jaar new wave. Het feestje gaat door op zaterdag 7 maart. En Dark Entries mag 5 vrijkaarten weggeven. Niet zomaar, hé, je moet een vraag beantwoorden. Welk instrument speelde ...

lees meer...
NIEUWS 26/02/2020 : 'Het lijkt wel vrede'-tour van Gert Kleinpunk

Gert Kleinpunk - de tegendraadse troubadour uit Leuven - heeft een nieuwe ep afgewerkt, en die heet net zoals de optredens die hij al meer dan 30 jaar organiseert: 'Het lijkt wel vrede'. Daarop staan alweer 8 scherpe en rake liederen over de toestand van de maatschappij, over de achteruitgang van het milieu, over de corruptie van de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/02/2020 : The Epic Apocalypse Tour

EPICA en Apocalyptica bundelen de krachten voor een tournee die alle monden zal doen open vallen. De twee groepen kondigen 'The Epic Apocalypse Tour' aan, die tot groot jolijt van de Belgische fans ook langskomt in de Ancienne Belgique, en dat op vrijdag 4 december. De Nederlanders van EPICA staan al bijna twee decennia aan de ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...