casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.965 items

   

Current 93
Black Ships Ate The Sky
Experimental - Folk / Ethnic / Tribal - Psychedelic - Rock
01/06/2006 : Current 93 - Black Ships Ate The Sky

01/06/2006, Jan Denolet

Zo’n 4 jaren geleden zag visionair David Michael Tibet Zwarte Satansschepen aan de horizon verschijnen om aan te kondigen dat Zijne Zwavelige Zelfgenoegzame Hoogheid de wereld die we kennen nog heviger zal verknoeien onder de vorm van fastfood, My Little Pony, Bush, VAT-taksen op invoerproducten (zoals C93-CD’s) en genetisch verknoeide voedingswaar in kruidenierafslachtende supermarkten. Oh ja, natuurlijk was dit alles al een tijdje bezig; maar als een mens er ééns op begint te letten dan kan hij moeilijk ontkennen dat de wereld er nu wel erg aan toe is ten gevolge van corruptie, onverschilligheid, gewetenloze massaconsumptie en de hovaardigheid van de grootste politieke machtsblokken…
David Michael Tibet zag er meteen hét onderwerp in voor een nieuw Current 93-album en begon direct met het schrijven van de teksten ervoor. Ondertussen gaf hij Michael Cashmore de opdracht om een blauwdruk te maken voor wat een mijlpaal zou worden in de discografie van C93. Het begon er allemaal veelbelovend uit te zien en toen…ging World Serpent Distribution op de fles… Auw… Verstoken van de nodige financiën werd het werk op de lange baan geschoven om via heruitgaven op verscheidene labels terug aan geld te geraken. Tegelijk vroeg Tibet aan zijn publiek wie er bereid zou zijn om het geld voor een speciale editie van ‘Blacks Ships…’ al op voorhand te storten, waardoor er aan het album verder gewerkt kon worden. Heel wat mensen bleken bereid en zouden samen ongeveer anderhalf jaar wachten op het resultaat van hun milde geste. Dat resultaat mag er best zijn. Het is niet wat ik ervan verwacht had –een episch folk album in de stijl van ‘Thunder Perfect Mind’ of ‘All The Pretty Little Horsies’- maar na enige inwerking is ‘Black Ships Ate The Sky’ één van de toonaangevende albums van Current 93 geworden, evenwel niet het meest geschikte album om met Current 93 kennis te maken…Op het album staan zo maar liefs 9 versies van de hymne ‘Idumea’, geschreven door de methodist Charles Wesley (1707-1788). Charles Wesley was samen met zijn broer John verantwoordelijk voor de oprichting van de Methodische Kerk van Engeland, een aftakking van de Anglicaanse kerk die zich vooral zou richten op Bijbelstudie en het interpreteren van diens teksten. David Tibet kennende geen grote verrassing dat net dit hem inspireert. De –overigens zeer mooie en beschouwelijke- tekst wordt voorgedragen door maar liefst 9 verschillende zangers, die elk nog eens volledig vrij worden gelaten in hun muzikale invulling ervan. Dit resulteert in prachtige uitvoeringen van o.a. opener Marc Almond (veel soul), de schitterende en krachtige folky versie van Clodagh Simonds (van de 70’s folkgroep Mellow Candle), een spookachtig fluisterend zingende Cosey Fanni Tutti, een ontroerend mooie versie van Shirley Collins (met van ouderdom gebroken stem) op de accordeon bijgestaan door Iris Bishop (van folkgroep Elsie’s Band en ook bekend als textielartieste) en een allermooiste versie van Andria Degens-Tibbette, dewelke me reikhalzend laat uitkijken naar haar nieuwe “Pantaleimon”album. Baby Dee’s versie verdient ook een eervolle vermelding, maar wat Antony (van The Johnsons) ermee uitsteekt behoort tot het slechtste en minst geïnspireerde wat de man al ooit gedaan heeft. Gelukkig is de andere bijdrage van Antony, ‘Beautiful Dancing Dust’, een van de mooiste nummers uit ’s mans carrière –kon zo uit het terecht prijzenwinnende album ‘I Am A Bird Now’ geplukt zijn- , wat de ontgoocheling voor zijn ‘Idumea’ grotendeels wegspoelt.
Verder vinden we op ‘Black Ships…’ ook nog het zeer mooie ‘Sunset’ en het donker metalgewijs galmende titelnummer, die beiden op een voorgaande sinlge CD tot één geheel gesmeed waren om het publiek kennis te laten maken met het tweeledige nieuwe werk. Uit de tekst van dat titelnummer kon men al opmaken dat David Michael (even niet meer Tibet) met enige ontevredenheid zat betreffende zichzelf en dat hij enige demonen had uit te drijven.
Het hoe en waarom over zijn –overigens tijdelijke- naamverandering komt aan bod in een interview dat we hadden met de man.
De demonen die ons vanuit de buitenwereld belagen onder de vorm van alle mogelijke uitwassen van deze ‘imperium maatschappij’ worden dan weer op andere nummers uitgebreid ontmaskerd. Het blijft Tibet’s persoonlijke interpretatie, persoonlijk baart ‘My Little Pony’ als eigentijds Paard van Troje me iets minder zorgen… Het duidelijkste nummer over dit onderwerp is ‘This Autistic Imperium Is Nihil Reich’, in diens melodie we trouwens een echo erkennen van een van de live versies van ‘Hypnagogue IV’. In ‘Dissolution Of The Boat Million Years’ reciteert Tibet’s vervormde stem een voor de verandering pandemonisch aandoende tekst - met een hele resem in verval zijnde godheden in de hoofdro’- over een geslaagde strijkercollage die het nummer draagt. ‘Black Ships Were Sinking’ is dan weer een meer zelfbeschouwelijk nummer waarin Tibet zichzelf ontmaskert als een persoon die zoals ieder ander zichzelf verbergt achter verschillende maskers en ego’s en dus zelf ook niet vrij staat van enige commentaar. Hij betreurt het dat hij als ieder ander z’n eigen zelf zo gemakkelijk verloochend heeft en beseft dat hij niet altijd z’n pure zelf kan zijn, al was het maar om te overleven. De muzikale chaos die volgt slaat over in een gespannen evenwicht, waarover Cosey Fanni Tutti haar hoogst vervreemdende versie van ‘Idumea’ fluistert. Het klinkt alsof een sirene een laatste gebed prevelt in de plaats van haar kersverse verdronken slachtoffers. Dit huiveringwekkend mooie stukje werk wordt naadloos aangevuld door Antony’s bloedmooie ‘Beautiful Dancing Dust’, waarmee we het vetste van de CD op een rij gepresenteerd kregen. Of voeg er nog vlug Pantaleimon’s versie van ‘Idumea’ bij, ze komt er trouwens vlak na… Ons bescheiden oordeel voor het geheel: sterke nummers met een zeer interessante inhoud vervat in goed geschreven teksten en gedragen door ongelooflijk goede arrangementen worden hier helaas teveel afgewisseld met mindere momenten. Het is alsof Current 93 op één CD tegelijk veel beter kan en dan toch weer niet. Dit maakt voor mijn part dat ‘Black Ships…’ een minder geslaagd epos is dan een ‘Thunder Perfect Mind’, ‘All the Pretty Little Horsies’ of een ‘Sleep Has His House’. Persoonlijk is het album wél en het voelt juist aan voor David Michael Tibet om er al die moeite in te steken. Iemand die Current 93 nog moet leren kennen doet er best aan om eerst eens te rade te gaan bij de eerder vermelde albums of bij de dubbele compilatie ‘Judas As Black Moth’ die vorig jaar verscheen bij Sanctuary Records. Dan heeft u iets meer kans om net als velen voor u door de microbe gebeten te worden… Succes!

[JD]

http://www.brainwashed.com/c93/

http://www.durtro.com

Jan Denolet
01/06/2006

Volgende besprekingen
Forever Slave - Alice's Inferno
The Aerium - Song For The Dead King
Amduscia - From abuse to apostasy
Suicide Commando - Bind, torture, kill
Monolith - Talisman
Regicide - Break The Silence
Verzamelaar - X-Rated / The Dark Files
Liquid-G - Into A Black Hole
Code 64 - Departure
nEgapadres 3.3. - Exstrophy Of Amphigouris

Andere besprekingen van CURRENT 93
Current 93 - The Light Is Leaving Us All
Current 93 - Honeysuckle AEons
Current 93 - Haunted Graves, Moving Waves
Current 93 - Baalstorm, Sing Omega
Current 93 - Aleph At Halucinatory Mountain
Current 93 - Soft Black Stars
Current 93 - Faust
Current 93 - Of Ruine or Some Blazing Starre
Current 93 - Birdsong in the Empire
Current 93 - The Inmost Light

In hetzelfde genre: EXPERIMENTAL
The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
Various Artists - Archipel Electronique Vol.1
Alva Noto - UNIVRS
Monty Adkins - Fragile.Flicker.Fragment
Fennesz - SevenStars
Angel - 26000
Controlled Bleeding - Odes To Bubbler
Koji Asano - Solstice Eclipse
Francisco Lopez & Novi_Sad - Titans
Haujobb - Dead Market

In hetzelfde genre: FOLK / ETHNIC / TRIBAL
Dim Arcana - Ars Populi
The Walkabouts - Travels In The Dustland
Hekate - Die Welt Der Dunklen Gärten
Gabby Young & Other Animals - We're all in this together
The Cambodian Space Project - 2011: A Space Odyssey
Geir Jenssen - Cho Oyu 8201 m. -field recordings of Tibet-
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
23 Trublion 23 - Chants Et Danses Au Temps De Graffen Walder
Gaë Bolg - Petit Traité De Gymnosophie
The Cutmen - Seconds Out

In hetzelfde genre: PSYCHEDELIC
Wheel Of Smoke - In Sense
Pombagira - Iconoclast Dream
The Narcotic Daffodils - The Narcotic Daffodils
Zechs Marquise - Getting Paid
Lovegrenade - Lovegrenade
The Legendary Pink Dots - Paris in the Fall
Ivy Garden Of The Desert - Docile
Siinai - Olympic Games
Diable Amoreux - Hearts In The Dark
Paint and Copter - More trial, less error

In hetzelfde genre: ROCK
The Knutz - Ghost Dance Party
Ruiz - RuizRadioRevolution
Muffler Men - Trigger And Fly
Hard-Fi - Killer Sounds
Big Talk - Big Talk
Airship - Stuck In This Ocean
ASP - Wechselbalg
Sixteen Horsepower - Yours Truly
Verzamelaar - Klangrausch dvd / cd compilatie
Merciful Nuns - Infinite Visions

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Downhill XIV - Best Of Edition - 30/11/2019 Nieuwe Nor Heerlen

Het is al sedert 2004 een feit dat een kleiner festival ook groots kan zijn. Het bewijs wordt eens te meer geleverd door de Downhill-organisatie dat er telkens in slaagt om bands te programmeren die je zelden of nooit tegenkomt op een podium waar dan ook in de Lage Landen. Voor de inmiddels veertiende editie van Downhill werd geopteerd ...

lees meer...
NIEUWS 11/12/2019 : R.I.P. Bodo Staiger (Rheingold) (27 oktober 1949 – 4 december 2019)

Bodo Staiger is dood. De zanger-gitarist van de Neue Deutsche Welle (NDW) band Rheingold is dinsdag (4 december 2019) overleden, de doodsoorzaak is nog niet bekend. Rheingold schrijft over een plotselinge en onverwachte dood. Met "Dreiklangsdimensionen" had het Duitse new wave trio, naast zanger en gitarist Bodo Staiger nog bestaande ...

lees meer...
INTERVIEW : De Delvers - Op vrijdag 13 december 2019 live in De Kleine Hedonist, Antwerpen

New wave uit Noeveren (Boom)! Hun korte self titled debuut “De Delvers” (onze review leest u hier), vol korte, gebalde, flitsende Nederlandstalige new wave en postpunk songs verscheen vorig jaar (2018). Op 13 december spelen De Delvers hun laatste concert van dit jaar (2019) in de Kleine Hedonist, Sint-Jacobsmarkt 34, 2000 in Antwerpen! ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Kent u Dead Souls Rising nog?

Als u al enige tijd mee gaat in de scene (lees een eeuwigheid) en dus niet zomaar een hipstertje of meelopertje bent dan zegt u deze naam vast nog iets. Dit duo rond Laurent en de feërieke verschijning Alastrelle is, zoals het goeie goths betaamt, weer onder de levenden. Hier bij ons was dit duo live een graag geziene gast, en hun albums ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Engelsstaub klopt weer op de deur.

Deze groep was ooit relatief populair, een off shoot van Madre Del Vizio, veel meer dark wave en zelfs folk invloeden, licht tribaal en zelfs een beetje heidens. De groep werd vooral populair met de albums “Malleus Mallficarum”(1993) en “Ignis Fatus;Irrlichter”(1994). Nadien waren er nog wel tekenen van leven, zo was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : WEIHAN - Onze muziek biedt puur escapisme.

Het is een feit dat we niet veel Belgische groepen hebben die actief zijn in het neofolk genre. Dit jaar werd ik dan ook zeer aangenaam verrast door de nieuwkomers van La Merde (die we onmiddellijk ook in onze interviewruimte duwden) en zie, het einde van het jaar heeft nog een verrassing in petto: onze nationale trots in het genre, Weihan, ...