casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.076 items

   

Culver/Grim Machine
Culver/Grim Machine
Dark Ambient - Drone - Noise - Ritual
24/11/2020 : Culver/Grim Machine - Culver/Grim Machine
S.E.C.T.  S.E.C.T.
24/11/2020, Dimi Brands

Grim Machine leerde we al kennen via een andere tape op S.E.C.T., ΤΕΛΕΤΗ. Het werd meteen duidelijk dat de man achter dit project maar wat graag de geschiedenisboeken uitploos om zich te laten inspireren door de schatkamer van inspiratie die mythologie heet.

Op deze split begeven we ons met Grim Machine naar Mycene, een belangrijke stad in de oudheid. Denk maar aan de Myceense beschaving: imposante overblijfselen van paleizen en resten van andere bouwwerken uit deze beschaving werden teruggevonden in Mycene. De beroemdste vondst is ongetwijfeld het dodenmasker van Agamemnon, opperbevelhebber van het Griekse coalitieleger dat tegen Troje uitvoer. Ook ontcijferde men er later het zogenaamde Lineair B-schrift dat een vroeg stadium van de Griekse taal vertegenwoordigde en onderzoek wees ook uit dat de Griekse mythen en sagen grotendeels uit de Myceense cultuur stammen.

De Myceense beschaving duurde van 1600 v.Chr. Tot 1100 v.Chr.. In dit halve millennium is er een enorm erfgoed opgebouwd. De Myceners heersten rond 1400 v.Chr., mede dankzij contacten met Kreta, over een groot deel van de Middellandse Zee.

Tussen 1200 en 1100 v.Chr., kwam er vrij abrupt een einde aan de Myceense cultuur, waarschijnlijk door de inval van de Doriërs, maar deze gebeurtenis kan niet los gezien worden van vergelijkbare onrust in de rest van het Middellandse Zeegebied. In die tijd gingen namelijk veel rijken en beschavingen ten onder of raakten ernstig in verval. Veel steden gingen in vlammen op en ook de Trojaanse Oorlog speelt zich in deze tijd af.

Wat in het voordeel van de Doriërs speelde was het feit dat ze in tegenstelling tot de Myceners beschikten over ijzeren wapens. Griekenland was zo een van de eerste streken waar de overgang van de brons- naar de ijzertijd het eerst begon. Dit ging gepaard met de hierboven omschreven grote politieke verschuivingen.

Na het verdwijnen van de Myceense beschaving viel de materiële cultuur in Griekenland nagenoeg stil, en kwam het land (evenals vele streken rond de Middellandse Zee), tussen 1100 en 800 v.Chr., in de zogenoemde duistere eeuwen, een soort “middeleeuwen”, terecht.

Het lijkt er op dat Grim Machine ons net op dat punt in de geschiedenis wil brengen, met een nummer dat ‘Ce Revenant de Mycènes’, opgesplitst in 3 delen.

Alvorens zich daadwerkelijk te wreken lijkt het erop dat deze Myceners, in de verpersoonlijking van Grim Machine, zich hiervoor eerst richten tot de goden, en deze op rituele wijze eer betonen.

Dit alles klinkt vrij traditioneel als wat wij doorgaans onder ritual verstaan, en is dus minder verrassend dan wat we op ΤΕΛΕΤΗ te horen kregen. Maar dat dit geen handicap hoeft te zijn, bewijst Grim Machine op deze tape met onderscheiding. Op een spontane wijze weet hij beelden van brandende kampvuren en op wraak beluste offerende krijgers voor de geest te roepen. Een extra hoofdstuk in het geschiedenisboek is het niet geworden, maar de alhier gepresenteerde geluiden laten alvast uitschijnen dat hier een degelijke roman uit te putten valt.

Het Britse Culver (Lee Stokoe) pint zich niet zo vast op 1 specifiek gebied. ‘Red Queen’ zou kunnen verwijzen naar de mysterieuze “rode koningin” uit de Mayacultuur.

Haar graf werd in 1994 eerder toevallig ontdekt in de ruïnes van de oude Mayastad Palenque (in het zuiden van Mexico).

En nadat we in Mexico doorheen de graftomben gewandeld hebben maken we verder nog de overstap naar een andere beschaving alwaar de boeiende verhalen voor het oprapen liggen en wagen we ons aan een ‘Egyptian Vivisection’.

En nu we toch zelf ook met onze neus in de geschiedenisboeken zitten leggen we het verband met Herophilos, een oud-Griekse geneesheer (leefde van circa 335 v.Chr. tot 280 v.Chr.) die werkzaam was in het Ptolemaeïsche Egypte (de periode na het oude Egypte, nadat Alexander de Grote dit veroverd had). Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de anatomie en de stichter van de Alexandrijnse school voor geneeskunde. Hij was de eerste die systematisch dissecties uitvoerde op mensen en mogelijk ook vivisecties (op ter dood veroordeelde misdadigers).

Wanneer Culver het scalpel hanteert resulteert dit sowieso in iets bloederig doch vakkundig wegsnijden van overtollige balast. De twee nummers laten zich omschrijven als vrij zware drone ambient, die tijdens ‘Red Queen’ zelfs richting postrock lonkt. Tijdens ‘Egyptian Vivisection’ mag er gerust een streep noise bij, wat resulteert in zeer aangename streep drone van topkwaliteit.

Kwalitatieve muziek die uitnodigt om doorheen boeken vol mythen en sagen te bladeren. Maar ook als u van nature niet zo’n lezer bent kan u met deze fijne split tape gerust een avondje zoekmaken.

Grim Machine

Dimi Brands
24/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
NIEUWS 25/06/2022 : Gert wil recht op roes voor iedereen

Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk, brengt in augustus een nieuwe plaat uit: 'Alles is nog niet verloren'. En dat alles nog niet verloren is, zal u wel duidelijk worden. 18 geëngageerde nummers kun je erop verwachten, maar ook een inzicht in het leven en denken van Gert. Dat hij bijvoorbeeld al drie jaar gestopt is met alcohol, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten