casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.557 items

   

Culver/Grim Machine
Culver/Grim Machine
Dark Ambient - Drone - Noise - Ritual
24/11/2020 : Culver/Grim Machine - Culver/Grim Machine
S.E.C.T.  S.E.C.T.
24/11/2020, Dimi Brands

Grim Machine leerde we al kennen via een andere tape op S.E.C.T., ΤΕΛΕΤΗ. Het werd meteen duidelijk dat de man achter dit project maar wat graag de geschiedenisboeken uitploos om zich te laten inspireren door de schatkamer van inspiratie die mythologie heet.

Op deze split begeven we ons met Grim Machine naar Mycene, een belangrijke stad in de oudheid. Denk maar aan de Myceense beschaving: imposante overblijfselen van paleizen en resten van andere bouwwerken uit deze beschaving werden teruggevonden in Mycene. De beroemdste vondst is ongetwijfeld het dodenmasker van Agamemnon, opperbevelhebber van het Griekse coalitieleger dat tegen Troje uitvoer. Ook ontcijferde men er later het zogenaamde Lineair B-schrift dat een vroeg stadium van de Griekse taal vertegenwoordigde en onderzoek wees ook uit dat de Griekse mythen en sagen grotendeels uit de Myceense cultuur stammen.

De Myceense beschaving duurde van 1600 v.Chr. Tot 1100 v.Chr.. In dit halve millennium is er een enorm erfgoed opgebouwd. De Myceners heersten rond 1400 v.Chr., mede dankzij contacten met Kreta, over een groot deel van de Middellandse Zee.

Tussen 1200 en 1100 v.Chr., kwam er vrij abrupt een einde aan de Myceense cultuur, waarschijnlijk door de inval van de Doriërs, maar deze gebeurtenis kan niet los gezien worden van vergelijkbare onrust in de rest van het Middellandse Zeegebied. In die tijd gingen namelijk veel rijken en beschavingen ten onder of raakten ernstig in verval. Veel steden gingen in vlammen op en ook de Trojaanse Oorlog speelt zich in deze tijd af.

Wat in het voordeel van de Doriërs speelde was het feit dat ze in tegenstelling tot de Myceners beschikten over ijzeren wapens. Griekenland was zo een van de eerste streken waar de overgang van de brons- naar de ijzertijd het eerst begon. Dit ging gepaard met de hierboven omschreven grote politieke verschuivingen.

Na het verdwijnen van de Myceense beschaving viel de materiële cultuur in Griekenland nagenoeg stil, en kwam het land (evenals vele streken rond de Middellandse Zee), tussen 1100 en 800 v.Chr., in de zogenoemde duistere eeuwen, een soort “middeleeuwen”, terecht.

Het lijkt er op dat Grim Machine ons net op dat punt in de geschiedenis wil brengen, met een nummer dat ‘Ce Revenant de Mycènes’, opgesplitst in 3 delen.

Alvorens zich daadwerkelijk te wreken lijkt het erop dat deze Myceners, in de verpersoonlijking van Grim Machine, zich hiervoor eerst richten tot de goden, en deze op rituele wijze eer betonen.

Dit alles klinkt vrij traditioneel als wat wij doorgaans onder ritual verstaan, en is dus minder verrassend dan wat we op ΤΕΛΕΤΗ te horen kregen. Maar dat dit geen handicap hoeft te zijn, bewijst Grim Machine op deze tape met onderscheiding. Op een spontane wijze weet hij beelden van brandende kampvuren en op wraak beluste offerende krijgers voor de geest te roepen. Een extra hoofdstuk in het geschiedenisboek is het niet geworden, maar de alhier gepresenteerde geluiden laten alvast uitschijnen dat hier een degelijke roman uit te putten valt.

Het Britse Culver (Lee Stokoe) pint zich niet zo vast op 1 specifiek gebied. ‘Red Queen’ zou kunnen verwijzen naar de mysterieuze “rode koningin” uit de Mayacultuur.

Haar graf werd in 1994 eerder toevallig ontdekt in de ruïnes van de oude Mayastad Palenque (in het zuiden van Mexico).

En nadat we in Mexico doorheen de graftomben gewandeld hebben maken we verder nog de overstap naar een andere beschaving alwaar de boeiende verhalen voor het oprapen liggen en wagen we ons aan een ‘Egyptian Vivisection’.

En nu we toch zelf ook met onze neus in de geschiedenisboeken zitten leggen we het verband met Herophilos, een oud-Griekse geneesheer (leefde van circa 335 v.Chr. tot 280 v.Chr.) die werkzaam was in het Ptolemaeïsche Egypte (de periode na het oude Egypte, nadat Alexander de Grote dit veroverd had). Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de anatomie en de stichter van de Alexandrijnse school voor geneeskunde. Hij was de eerste die systematisch dissecties uitvoerde op mensen en mogelijk ook vivisecties (op ter dood veroordeelde misdadigers).

Wanneer Culver het scalpel hanteert resulteert dit sowieso in iets bloederig doch vakkundig wegsnijden van overtollige balast. De twee nummers laten zich omschrijven als vrij zware drone ambient, die tijdens ‘Red Queen’ zelfs richting postrock lonkt. Tijdens ‘Egyptian Vivisection’ mag er gerust een streep noise bij, wat resulteert in zeer aangename streep drone van topkwaliteit.

Kwalitatieve muziek die uitnodigt om doorheen boeken vol mythen en sagen te bladeren. Maar ook als u van nature niet zo’n lezer bent kan u met deze fijne split tape gerust een avondje zoekmaken.

Grim Machine

Dimi Brands
24/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Nieuwe single van Ground Nero met nieuwe zanger

Ground Nero heeft zich met hun vorige plaat 'Divergence' tot de top van de Belgische gothic rock verheven. Twee jaar later staat er een nieuwe plaat in de steigers. De eerste single uit de nieuwe plaat, die vooralsnog in een dichte waas van geheimzinnigheid omhuld is, wordt maandagavond op het radioprogramma De dag des oordeels voorgesteld. Het ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Xtort ziet alles zwart

Hopelijk bent u al vertrouwd met Xtort, het Nederlandse industrialproject van Piet Snijders. Xtort is onder meer de drijvende kracht achter Wave Invasion, een organisatie die verschillende groepen uit de Nederlandse en Belgische wave scene promoot. Wel, die Xtort heeft nu een nieuwe single: 'Zwart'. Xtort had tot nu toe al liedjes ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : 32 Ohm maakt nummer over Dunkirk Beach

Blijven we nog even bij Wave Invasion. Een andere groep uit de Wave Invasion-stal is 32 Ohm. 32 Ohm, dat is die groep Nederlanders die hun muziek 'Meuse-Rhine Delta Wave' noemen. Al sinds 1992 maken ze aangename new wave, en ze deinzen er niet voor terug ernstige onderwerpen aan te snijden in hun nummers. In hun nieuwe single 'Dunkirk ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum aan, met de inspirerende titel ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...