casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.904 items

   

Culture Kultür
Humanity
Futurepop
29/01/2019 : Culture Kultür - Humanity
Caustic Records  Caustic Records
29/01/2019, Dimi Brands

Manix Salazar en Salva Maine ken ik van het Spaanse neofolk ensemble Har Belex. In het verleden pende ik al lovende woorden neer over hun EP Camino De Brea en enkele concerten van hen die ik bijwoonde.

Het was daarom ook dat Manix, tevens labelbaas bij Caustic Records, me aansprak of ik ook de nieuwe release van het bij zijn label getekende Culture Kultür wou bespreken. Het feit dat Har Belex makker Salva Maine bij Culture Kultür de zang voor zijn rekening neemt was me ook reeds bekend.

Omdat het allebei zo een sympathieke kerels zijn kon ik moeilijk weigeren. Wat voor de nodige hilariteit op de redactievergadering zorgde trouwens. Zo bracht men mij in herinnering dat Culture Kultür bekend staat als zijnde een futurepop act.

Laat dat nu net een genre zijn waar ik absoluut geen binding mee heb, en nooit gehad heb. Om daar dan een degelijke tekst over te schrijven, dat beloofde een hele uitdaging te worden. “Je mag de cd natuurlijk ook altijd aan iemand anders doorschuiven moest het echt niet lukken”, grapte onze electro en futurepop deerne Marjolein Laenen nog. Maar beloofd is beloofd, en uitdagingen houden de job spannend.

Het zou me niet verbazen dat Marjolein zelf op dit album zit te azen, want haar muzikale voorkeuren kennende zou het me niet verbazen dat ze dit album rijkelijk met sterren zou belonen. Al weet je dat in haar geval natuurlijk nooit, aangezien ze als een strenge celbewaakster over haar punten waakt, en er vaak een hele procedure aan te pas komt alvorens een extra puntje vrijgegeven wordt.

Daarom Marjolein, beluister dit album eens, want ik ben oprecht benieuwd naar jouw mening.

Mijn mening gaat dus misschien niet de meest correcte zijn, aangezien ik niet de nodige technische knowhow en achtergrond met betrekking tot het genre heb, eerlijk is ze des te meer.

Wat meteen opvalt bij Culture Kultür is de warme stem van Salva Maine, ook een van de redenen waarom we zo tuk zijn op zijn werk met Har Belex.

De muzikale omlijsting kan je omschrijven als de instant futurepop formule: een beat die stevig en dwingend is, maar net niet te stevig wordt om het geheel te overheersen. Daarbij nog wat synthpatroontjes die misschien niet altijd even origineel klinken, maar wel effectieve oorwurmen blijken. Omdat ik zelf weinig tot niets met het instrument heb, zullen synthfanaten de partijen van Joshua Clotet misschien beter naar waarde kunnen schatten (zelf waande ik me bijwijlen op de botsauto’s).

Het is voor mij wel degelijk de zang die dit alles boven de middelmaat trekt. Het blijft in het genre immers een zeer belangrijke factor. Daar waar in andere electronische genres dit vaak minder het geval is, is het gevoelige aspect dat door de zang vaak aangedikt moet worden een niet te onderschatten factor. Missie geslaagd dus voor Culture Kultür.

Over gevoelens gesproken spreekt de titel van het album voor zich. Wat dat betreft spreekt ook het hart in de vorm van een granaat op de hoes boekdelen. De veiligheidspin zit er nog wel in, maar hoe lang nog... Humanity handelt immers over de verschillende emoties die het menselijk hart kunnen verscheuren: vriendschap, geweld, intolerantie, hoop...

Culture Kultür verpakt kleine en grote tragedies in dansbare melodieën. En bij nummers als ‘Refugee’ en ‘Last Revolution’ klinkt dat als zijnde dikke potentiële hits. Het genre is op de landelijke dansvloeren reeds enkele jaren een stille dood gestorven, en het zou ons verbazen dat hier met Humanity verandering in zou komen.

Waarmee we niets over de kwaliteit van de nummers willen zeggen (zo vind ik Culture Kultür veel beter dan de grote drie uit het genre (Covenant, VNV Nation en Apoptygma Berzerk)), maar vrezen we dat deze plaat daarvoor net iets te laat komt.

Deze langverwachte vijfde plaat liet immers maar liefst negen jaar op zich wachten. In muziekland is dat een eeuwigheid, maar in datzelfde land is het ook een komen en gaan van rages, dus waarom zou Culture Kultür met Humanity niet terug het vuur aan de lont kunnen houden? Of in dit geval: de pin uit de granaat trekken?

Culture Kultür

Dimi Brands
29/01/2019

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...