casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Cubanate
Kolossus
Industrial - Rock - Techno
08/06/2019 : Cubanate - Kolossus
Armalyte  Armalyte
08/06/2019, Steven 'Stel' Redant

Toen het duidelijk werd dat Cubanate - na het geremasterde retrospectieve verzamelalbum ‘Brutalism’ uit 2017, dat ze uitbrachten ter ere van hun reunieconcert op het Cold Waves Festival, en de daaropvolgende tour met RevCo en Front Line Assembly - met nieuw materiaal gingen komen zat ik onmiddellijk op hete kolen.

Het laatste album ‘Interference’ is ondertussen al meer dan 2 decennia oud. Dat album was anders dan het eerdere Cubanate werk door drum&bass ritme-invloeden. De beloofde ‘Kolossus’ EP kon dus alle kanten uit. Maar van Marc Heal en Phil Barry kon je een leuke verrassing verwachten.

‘Kolossus’ telt 5 nieuwe songs en 2 remixes. En is dik de moeite waard.

Na eerste doorluistering had ik een onmiddellijke favoriet: Vortex! Een 135 BPM dansfestijn dat naast Cubanate kleppers als Oxyacetaline en Skeletal mag staan (beiden staan op het ‘Cyberia’ album). Als dit opstaat houden ze mij niet van de dansvloer!

Kolossus, op 72 BPM, is een headbang-fist-in-the-air stomper met een meeschreeuwrefrein. De dubbelfeel synt lijn die over het hele nummer loopt geef het een trancy gevoel. Ik ben spijtig genoeg niet wild van de remix van het titelnummer door Rhys Fulber. Die had er even goed niet op kunnen staan wat mij betreft. De remix van het nummer door DROWND daarentegen is een industrial metal sloophamer! Door het bijna volledig weglaten van trancy synth krijgt deze versie een heel zware aggressieve industrial dimensie.

Split Second drijft op 130 BPM gesyncopeerde beats en heeft een melodisch pre-refrein en refrein dat onmiddellijk blijft hangen.

Missing Persons gebruikt ook gesyncopeerde beats, maar dan op 160 BPM. Dansen op dit nummer doe je daardoor op 80 BPM. Vooral de gitaarrif is er boenk op. Niks moeilijks. Niks gekunsteld. To the point!

Pattern Recognition heeft eigenlijk een 150 BPM ritme, maar zit ook weer het op het halve dans-gevoel. Dit is het nummer op de EP met de meest interessante gitaarlijn. Phil doet hier dingen die hij eerder bij Cubanate nog niet gedaan heeft.

Het is dus een afwisselende EP geworden die een nieuw hoofstuk schrijft in het Cubanate verhaal. Een paar doorluisteringen en de EP is deel van je actieve Cubanate discografie. Cubanate is niet in het verleden blijven hangen maar heeft ook zijn roots niet verloren. Cubanate is nog steeds Cubanate. Zelfs met een EP die is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 2 continenten (Heal woont in San Francisco en Barry in Cambridgeshire). En zelfs met oudere, wijzere groepsleden. En daar ben ik (een fan van het eerste uur, ook ouder en wijzer) meer dan blij om!

Steven 'Stel' Redant
08/06/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...