casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.475 items

   

Crispy Ambulance
Random Textures / Compulsion
Post Punk
01/11/2016 : Crispy Ambulance - Random Textures / Compulsion
Factory Benelux  Factory Benelux
01/11/2016, Danny Quetin

Manchester 1977, de opmars van de Britse Punk. Progressief en dolend in de ondergrond. Creatief uit verveling en vooral vanuit een depressiviteit van een wereld waar de industrie op zijn gat ligt. Howard Devoto richt The Buzzcocks op, en organiseert een concert van Sex Pistols. U weet wel, the gig that changed the world. En de gekende gevolgen voor een band als Joy Division. Postpunk werd geboren zonder te beseffen wat het ging teweeg brengen. Ook Crispy Ambulance maakte er deel van uit. Geïnspireerd door bands als Magazine en Hawkind. Ambitieus dat wel, al heeft het nooit de status gekregen van andere Meanchester-bands. Zich tevreden stellend met voorprogramma’s van Joy Division, Killing Joke en Section 25. De deur van Factory stond dus wel open voor hen. In 1982 werd dan ook de debuutplaat The Plateau Phase uitgebracht. Tegendraads, met gevoel voor experiment om de eigen identiteit niet te verloochenen.

Crispy Ambulance kende zijn eigen levensweg, zijn lijdensweg met vallen en weer opstaan. En nog eens vallen. En weer opstaan wanneer het hen uitkomt. Met nu en dan eens een nieuw album, zoals de Live-plaat Accessory After The Fact (2000), Scissorgun (2002) en The Powder Blind Dream (2004). En vorig jaar gelimiteerd voor Record Store Day Compulsion, dat als extraatje zit bij deze Random Textures.

Random Textures klinkt als de soundtrack voor een nog op te nemen film, instrumentaal als onderdeel van multimedia-evenementen die plaatsvonden in de Dulcimer (Chorlton-Manchester) tijdens de Subliminal Impulse Revue. Zonder woorden, om de aandacht aan het muzikale te schenken. Opgenomen in twee dagen, onder het alziend oog en oor van Graham Massey (808 State/Biting Tongues).

Door het soundtrack-karakter beluister je dit best in 1 geheel, al zijn enkele tracks best wel inwisselbaar. Nu en dan wat triphoppig met Integra (klinkt zelfs wat Jah Wobble-achtig) en Allegro. Dan weer onderkoeld met Prostis en een geheel filmisch klinkend Four Bank Man.

Maar het is vooral Karpadia dat als doorslaggevend argument werkt. Denk aan een wisselwerking tussen een ouwe Public Image Ltd en zelfs ons eigen TC Matic.

Een volledig instrumentaal album is altijd wel even wennen. Maar toch toont het de veelvuldigheid en experimenteel karakter van een band die zichzelf heruitvindt en wars van alle trends zijn koppigheid en weerbarstigheid toont.

De extra Compulsion-CD bevat tracks uit de beginjaren die opnieuw werden opgenomen, met een nieuw instrumentarium. Waarbij vooral Say Shake refereert naar het geluid van The Plateau Phase.

At The Sounding Of The Klaxon durft zelfs wat dansbaar te zijn. WMTP.2 en Rain Without Clouds geven een nieuwe dimensie aan de postpunk, waarvan de laatste zelfs wat durft leentjebuur spelen met iets raars van Kraftwerk. Percussief klinken Lucifer Rising en Open, Gates Of Fire, terwijl Choral zijn donkere demonen blootlegt, met jawel, wat tekst.

Crispy Ambulance heeft sinds 1977 al heel wat vijvertjes doorzwommen. Straf dat ze nu in deze barre tijden er nog steeds toe behoren, en met nog steeds dezelfde bezetting als weleer. Koppigheid kan soms wel lonend zijn.

Factory Benelux

Crispy Ambulance

Danny Quetin
01/11/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2020 : Dark Entries stelt voor; Cold Transmission

Er zijn labels, veel labels. Zeker in meer obscure genres waar de punk erfenis van een do it yourself mentaliteit nog overheerst. Het Duitse Cold Transmission label is zo’n label, opgericht door veertigers die vonden dat nieuwe, opkomende acts uit het post punk, dark wave, cold wave,... genres te weinig aan bod kwamen en boordnodig waren ...

lees meer...
NIEUWS 02/12/2020 : Maak postuum kennis met Dead Artist Syndrome…

Dead Artist Syndrome was het geesteskind van Brian Healy die in januari dit jaar het leven liet na een aanslepende ziekte. Bij het grasduinen op het web kwam ik bij zijn band terecht en het in 2018 heruitgegeven debuut “Prints Of Darkness", origineel uit 1990. Een album waarmee deze Amerikaan furore maakte in de goth rock scene ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Lacrimosa viert 30-jarig jubileum met box

Lacrimosa had ons in dit jubileumjaar - de groep bestaat in 2020 30 jaar - een nieuwe cd beloofd. Daarover is het oorverdovend stil. We hebben wel recht gehad op een wereldwijd online optreden. En Tilo Wolff wou in het eindejaarsperiode de fans nog even extra verwennen. Het zal wellicht enkel de echte fans aanspreken, want voor het kleinood ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : 'Black Star' tweede video uit nieuwe Dive

Op 11 december komt de nieuwe Dive uit! Het belooft alweer een heerlijk donker en tormenterend werkje te worden. Om er zeker van te zijn dat u ook zo denkt, geeft Dirk Ivens - naast Dive ook actief bij The Klinik, Absolute Body Control en Sonar - een tweede video uit. Twee weken na 'Death Machine' moet deze 'Black Star' er ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Your Life On Hold oorlogszuchtig

En nu we toch bij Jan Dewulf aangekomen zijn... Zijn gothic rock project Your Life On Hold heeft ook een nieuwe single uit, alweer geplukt uit het gloednieuwe en uitstekende 'Echoes From The Bardo'. 'Let's Start A War' breekt met alle clichés over rockmuzikanten die tegen oorlog protesteren of popsterren die zich ...

lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...