casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Crispy Ambulance
Random Textures / Compulsion
Post Punk
01/11/2016 : Crispy Ambulance - Random Textures / Compulsion
Factory Benelux  Factory Benelux
01/11/2016, Danny Quetin

Manchester 1977, de opmars van de Britse Punk. Progressief en dolend in de ondergrond. Creatief uit verveling en vooral vanuit een depressiviteit van een wereld waar de industrie op zijn gat ligt. Howard Devoto richt The Buzzcocks op, en organiseert een concert van Sex Pistols. U weet wel, the gig that changed the world. En de gekende gevolgen voor een band als Joy Division. Postpunk werd geboren zonder te beseffen wat het ging teweeg brengen. Ook Crispy Ambulance maakte er deel van uit. Geïnspireerd door bands als Magazine en Hawkind. Ambitieus dat wel, al heeft het nooit de status gekregen van andere Meanchester-bands. Zich tevreden stellend met voorprogramma’s van Joy Division, Killing Joke en Section 25. De deur van Factory stond dus wel open voor hen. In 1982 werd dan ook de debuutplaat The Plateau Phase uitgebracht. Tegendraads, met gevoel voor experiment om de eigen identiteit niet te verloochenen.

Crispy Ambulance kende zijn eigen levensweg, zijn lijdensweg met vallen en weer opstaan. En nog eens vallen. En weer opstaan wanneer het hen uitkomt. Met nu en dan eens een nieuw album, zoals de Live-plaat Accessory After The Fact (2000), Scissorgun (2002) en The Powder Blind Dream (2004). En vorig jaar gelimiteerd voor Record Store Day Compulsion, dat als extraatje zit bij deze Random Textures.

Random Textures klinkt als de soundtrack voor een nog op te nemen film, instrumentaal als onderdeel van multimedia-evenementen die plaatsvonden in de Dulcimer (Chorlton-Manchester) tijdens de Subliminal Impulse Revue. Zonder woorden, om de aandacht aan het muzikale te schenken. Opgenomen in twee dagen, onder het alziend oog en oor van Graham Massey (808 State/Biting Tongues).

Door het soundtrack-karakter beluister je dit best in 1 geheel, al zijn enkele tracks best wel inwisselbaar. Nu en dan wat triphoppig met Integra (klinkt zelfs wat Jah Wobble-achtig) en Allegro. Dan weer onderkoeld met Prostis en een geheel filmisch klinkend Four Bank Man.

Maar het is vooral Karpadia dat als doorslaggevend argument werkt. Denk aan een wisselwerking tussen een ouwe Public Image Ltd en zelfs ons eigen TC Matic.

Een volledig instrumentaal album is altijd wel even wennen. Maar toch toont het de veelvuldigheid en experimenteel karakter van een band die zichzelf heruitvindt en wars van alle trends zijn koppigheid en weerbarstigheid toont.

De extra Compulsion-CD bevat tracks uit de beginjaren die opnieuw werden opgenomen, met een nieuw instrumentarium. Waarbij vooral Say Shake refereert naar het geluid van The Plateau Phase.

At The Sounding Of The Klaxon durft zelfs wat dansbaar te zijn. WMTP.2 en Rain Without Clouds geven een nieuwe dimensie aan de postpunk, waarvan de laatste zelfs wat durft leentjebuur spelen met iets raars van Kraftwerk. Percussief klinken Lucifer Rising en Open, Gates Of Fire, terwijl Choral zijn donkere demonen blootlegt, met jawel, wat tekst.

Crispy Ambulance heeft sinds 1977 al heel wat vijvertjes doorzwommen. Straf dat ze nu in deze barre tijden er nog steeds toe behoren, en met nog steeds dezelfde bezetting als weleer. Koppigheid kan soms wel lonend zijn.

Factory Benelux

Crispy Ambulance

Danny Quetin
01/11/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten