casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Crème De Hassan
Tricontinental Circus
Ethnic - Experimental - Krautrock - Ritual - Soundscape
12/05/2020 : Crème De Hassan - Tricontinental Circus
Inversions  Inversions
12/05/2020, Henk Vereecken

Vorig jaar bespraken we het album “Terminal Desert” dat verscheen onder de naam Labrecque / Barakat, zijnde de in Brussel residerende Amerikaan Paul Labrecque en de in Berlijn wonende Palestijn Ghazi Barakat. Het album liet een mix horen van moderne westerse elektronica met traditionele oosterse etnische muziek en ritual.

“Tricontinental Circus” is een album van dezelfde twee mannen, maar nu hebben ze blijkbaar een naam gevonden voor hun joint venture en wel het nogal vreemd klinkende Crème De Hassan. Het is blijkbaar al het tweede album onder deze naam want in 2017 brachten ze al de LP “Technique & Rite” uit. Wie de beruchte Hassan eigenlijk is komen we niet te weten en ook het recept van zijn befaamde crème zal wel altijd een geheim blijven. De titel van het album is een knipoog naar zowel het Cubaanse internationale magazine “Tricontinental” (dat uitgegeven werd in vier talen tot de val van de Sovjetunie) als naar de Gong soundtrack “Continental Circus” (1970).

Paul Labrecque ken ik al lang. Hij zit namelijk in de psychedelische drone en spacejam collectieven Sunburned Hand Of The Man en Astral Blessing. Hij is ook het alter ego Head Of Wantastiquet waarvan we in 2011 het psychedelische dronefolk plaatje “Dead Seas” bespraken. Hij houdt er ook nog een aantal andere muzikale projecten op na, zo zit hij ook in het hoogstorigineel genaamde Savage Sons Of Wallonie. In 2008 bespraken we ook nog een cd van Sunburned Circle, een samenwerkingsverband van Sunburned Hand Of The Man in samenwerking met de Finse krautmetal formatie Circle: “The Blaze Game”, ook met Paul Labrecque.

Ghazi Barakat is de man achter Pharoah Chromium, een experimentele act genoemd naar een Chrome song en daarmee creëert hij 'meta-music for meta-people in a meta-world', zijnde een mix van post-krautrock, psychedelica, free jazz, oeroude rituelen, science fiction en elektronica. Verder zit hij ook nog in The Golden Showers, houdt hij er het soloproject Boys From Brazil op na en bracht hij een driedubbele LP uit met krautrock legende Günter Schickert.

Bestonden Labrecque en Barakat hun twee vorige albums eerder uit lange instrumentale jams dan focussen ze zich hier eerder op ritme en taal. De 11 resulterende tracks zijn kort en compact en variëren in lengte van 2 tot 5 minuten. We horen onder meer Haïtiaanse voodooritmes passeren (“Voodootronix”) en een Burkinese fluitspeler in combinatie met een sequencer en een gitaar/synth jam die doet denken aan het geluid van vroege jaren 70 Düsseldorfer school. De track heet dan ook niet voor niets “Blaukraut Or No Kraut”. Op dit album gaat het duo trouwens wel vaker te leen bij de experimenteel elektronische klanken van de krautrock.

Vergeleek ik het album “Terminal Desert” met acts als Rapoon, Muslimgauze en Ah Cama-Sotz, dan is dat voor dit album met zijn mix van experimentele electro met etnische al dan niet rituele klanken al even nadrukkelijk het geval.

Mijn favoriete tracks zijn de meest nadrukkelijk etnisch geïnspireerde composities zoals “Coeur De Boeuf”, “Muzzin Death Dance” (mijn absolute favoriet) en het daarop volgende “3 Peals Of Laughter”, telkens een soort islamitisch rituele gezangen op donkere elektronica en etnische instrumenten. Eerstgenoemde track is erg droney, de twee andere zijn meer percussief.

Het einde van het album brengt ons met de tracks “”Song Of Dawn” en “Ululation Nation” naar zwart Afrika met zingende en trommelende stamleden in combinatie met de weirde elektronica van ons duo.

De talen die op het album passeren zijn afkomstig van Cambodia, Afghanistan, Kenia, Libanon, Marokko en in de donker etnisch-rituele slottrack (“Live At West Germany/Nietzche d’Arabie”) zit zelfs een Arabische vertaling van Nietzche.

“Tricontinental Circus” van Crème De Hassan is verkrijgbaar als vinyl LP (met free download code) en digitaal. Het is een aanrader voor fans van acts als Rapoon, Muslimgauze, Ah Cama-Sotz en geestesverwanten.

Paul Labrecque

Ghazi Barakat

Henk Vereecken
12/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten