casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.237 items

   

Crème De Hassan
Tricontinental Circus
Ethnic - Experimental - Krautrock - Ritual - Soundscape
12/05/2020 : Crème De Hassan - Tricontinental Circus
Inversions  Inversions
12/05/2020, Henk Vereecken

Vorig jaar bespraken we het album “Terminal Desert” dat verscheen onder de naam Labrecque / Barakat, zijnde de in Brussel residerende Amerikaan Paul Labrecque en de in Berlijn wonende Palestijn Ghazi Barakat. Het album liet een mix horen van moderne westerse elektronica met traditionele oosterse etnische muziek en ritual.

“Tricontinental Circus” is een album van dezelfde twee mannen, maar nu hebben ze blijkbaar een naam gevonden voor hun joint venture en wel het nogal vreemd klinkende Crème De Hassan. Het is blijkbaar al het tweede album onder deze naam want in 2017 brachten ze al de LP “Technique & Rite” uit. Wie de beruchte Hassan eigenlijk is komen we niet te weten en ook het recept van zijn befaamde crème zal wel altijd een geheim blijven. De titel van het album is een knipoog naar zowel het Cubaanse internationale magazine “Tricontinental” (dat uitgegeven werd in vier talen tot de val van de Sovjetunie) als naar de Gong soundtrack “Continental Circus” (1970).

Paul Labrecque ken ik al lang. Hij zit namelijk in de psychedelische drone en spacejam collectieven Sunburned Hand Of The Man en Astral Blessing. Hij is ook het alter ego Head Of Wantastiquet waarvan we in 2011 het psychedelische dronefolk plaatje “Dead Seas” bespraken. Hij houdt er ook nog een aantal andere muzikale projecten op na, zo zit hij ook in het hoogstorigineel genaamde Savage Sons Of Wallonie. In 2008 bespraken we ook nog een cd van Sunburned Circle, een samenwerkingsverband van Sunburned Hand Of The Man in samenwerking met de Finse krautmetal formatie Circle: “The Blaze Game”, ook met Paul Labrecque.

Ghazi Barakat is de man achter Pharoah Chromium, een experimentele act genoemd naar een Chrome song en daarmee creëert hij 'meta-music for meta-people in a meta-world', zijnde een mix van post-krautrock, psychedelica, free jazz, oeroude rituelen, science fiction en elektronica. Verder zit hij ook nog in The Golden Showers, houdt hij er het soloproject Boys From Brazil op na en bracht hij een driedubbele LP uit met krautrock legende Günter Schickert.

Bestonden Labrecque en Barakat hun twee vorige albums eerder uit lange instrumentale jams dan focussen ze zich hier eerder op ritme en taal. De 11 resulterende tracks zijn kort en compact en variëren in lengte van 2 tot 5 minuten. We horen onder meer Haïtiaanse voodooritmes passeren (“Voodootronix”) en een Burkinese fluitspeler in combinatie met een sequencer en een gitaar/synth jam die doet denken aan het geluid van vroege jaren 70 Düsseldorfer school. De track heet dan ook niet voor niets “Blaukraut Or No Kraut”. Op dit album gaat het duo trouwens wel vaker te leen bij de experimenteel elektronische klanken van de krautrock.

Vergeleek ik het album “Terminal Desert” met acts als Rapoon, Muslimgauze en Ah Cama-Sotz, dan is dat voor dit album met zijn mix van experimentele electro met etnische al dan niet rituele klanken al even nadrukkelijk het geval.

Mijn favoriete tracks zijn de meest nadrukkelijk etnisch geïnspireerde composities zoals “Coeur De Boeuf”, “Muzzin Death Dance” (mijn absolute favoriet) en het daarop volgende “3 Peals Of Laughter”, telkens een soort islamitisch rituele gezangen op donkere elektronica en etnische instrumenten. Eerstgenoemde track is erg droney, de twee andere zijn meer percussief.

Het einde van het album brengt ons met de tracks “”Song Of Dawn” en “Ululation Nation” naar zwart Afrika met zingende en trommelende stamleden in combinatie met de weirde elektronica van ons duo.

De talen die op het album passeren zijn afkomstig van Cambodia, Afghanistan, Kenia, Libanon, Marokko en in de donker etnisch-rituele slottrack (“Live At West Germany/Nietzche d’Arabie”) zit zelfs een Arabische vertaling van Nietzche.

“Tricontinental Circus” van Crème De Hassan is verkrijgbaar als vinyl LP (met free download code) en digitaal. Het is een aanrader voor fans van acts als Rapoon, Muslimgauze, Ah Cama-Sotz en geestesverwanten.

Paul Labrecque

Ghazi Barakat

Henk Vereecken
12/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuwe single voor Non-Alignment Pact

Dat we momenteel in bijzonder rare tijden leven is ondertussen al even een understatement. ‘Modern Times’ verbergen al veel langer hun ‘Secrets’. Alleen ‘The Future’ zal een antwoord bieden. De Nijmegenaren van Non-Alignment Pact vullen hun toekomst zelf in. En die begint uitgerekend vandaag, de dag ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Dark Stream Festival biedt een beetje soelaas voor het afgelaste Wave-Gotik-Treffen

Het Wave-Gotik-Treffen mag dan wel in het coronawater zijn gevallen, er is op zijn minst al één leuk alternatief dat in het mate van het mogelijke het WGT-concept virtueel probeert te vertalen. Er zijn heel wat performances uit een veelheid aan genres van bekende en minder bekende groepen, er zijn dj sets en zelfs lezingen. Als ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Ian Curtis, 15 juli 1956 – 18 mei 1980

Vandaag exact 40 jaar geleden, op 18 mei 1980, stapte Ian Curtis uit het leven. Hij hing zich op in de keuken van zijn huis in Macclesfield. Hij liet een woordje na voor zijn vrouw en kind: ‘At this very moment, I just wish I were dead. I can't cope anymore.’ Ian Kevin Curtis werd op 15 juli 1956 geboren in Stretford en ...

lees meer...
NIEUWS 17/05/2020 : For Greater Good...Unfolds

Voor velen was het een verrassing toen For Greater Good vorig jaar op de affiche van Trouwfest prijkte. Na de zeer lange stilte leek het Belgische dark ambient project een stille dood te zijn gestorven. Niets bleek minder waar, zo bewees men vorig jaar met verve in de Wommel. Tijdens het optreden werd ook wat nieuw materiaal gespeeld, en het ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...