casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Corazzata Valdemone
Marcia E Canta-Combatti E Taci
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Martial
29/06/2021 : Corazzata Valdemone - Marcia E Canta-Combatti E Taci
SPQR  SPQR
29/06/2021, Dimi Brands

Lange en bovendien erg gevoelige teentjes die zich graag in krappe sandaaltjes wurmen wat het risico om er op te trappen serieus doet stijgen, zeker wanneer het over politieke correctheid gaat raad ik aan om te stoppen deze bespreking verder te lezen. Ze kunnen zich beter bezig houden met fantaseren over die fameuze revolutie die er toch nooit komen zal, in plaats van geld uit te moeten geven aan de pedicure omwille van een paar donkerblauw uitslaande teennagels.

U bent dus bij voorbaat reeds gewaarschuwd als het heerschap Corazzata Valdemone door de grote poort komt binnen gedenderd.

Een man die volgens landgenote AimA (zie ook Aimaproject, Allerseelen en Les Jumeaux Discordants) nogal een ‘uitgesproken’ figuur is in de Italiaanse neofolk scene.

Gabrielle Fagnani, want daar gaat het over, richtte Corazzata Valdemone op nadat hij eerder bij Kannonau het mooie weer maakte. Met een mengeling van neofolk, martial en industrial veelvuldig gekruid met niet mis te verstane politieke/historische statements werd hij met uiterst sterke albums als onder andere Avanguardia Rumorista en Canzoniere Strafottente door diezelfde neofolkscene (niet vies van wat controverse op tijd en stond) met open armen onthaald. Ook bij Dark Entries bleef zijn project niet onopgemerkt, zo stemden we zijn vorig jaar verschenen (gratis) digitale tussendoortje Diari Di Guerra naar een hoge plaats in ons eindejaarslijstje.

Fans van het eveneens Italiaanse (nog steeds de kweekvijver voor neofolk van de bovenste plank) IANVA zullen zich bij Marcia E Canta – Combatti E Taci in de klamme handjes wrijven: alhier krijg je immers ook die kenmerkende mix van neofolk, martial en traditionele, cabaret-achtige volksmuziek die je in een vingerknip doen wegdromen naar beelden van een volks tafereel ergens in Italië, zo’n dikke 70 jaar terug in de tijd.

Deze associatie zit hem ook niet enkel in de muziek: wanneer je in het tekstboekje bladert en de mooie retro tekeningen ziet die rechtstreeks van propagandaposters lijken geslopen zal eenieder met interesse voor dit thema zijn ogen gretig de kost geven.

Het geeft alvast een goede indicatie van wat je op het album mag verwachten aangezien Fagnani zijn lof voor Il Duce duidelijk niet onder stoelen of banken steekt. Maak je borst dus al maar nat voor een flink uit de kluiten gewassen geschiedenisles. Akkoord, je zal hier maar 1 kant van het verhaal horen, maar dat maakt het er niet minder interessant op.

Tijdens het Fascistische Ventennio namen de Arditi, een speciaal korps van het Fascistische Leger de oorlogskreet Eja Eja Alalà over. Dezelfde kreet die door IANVA inderdaad onsterfelijk gemaakt werd op hun in neofolk kringen als tijdloze hit geldende ‘Di Nuovi In Armi!’ IANVA bezong (en doet dat nog steeds) ook vaak Gabriele D’Annunzio, de grondlegger van het Fascisme in Italië. Maar wat maakt dan dat we hen minder controversieel zien dan Corazzata Valdemone?

Veel zit hem natuurlijk in de vorm, daar waar Mercy van IANVA niet uit zijn rol uit het dagelijkse leven (schoolmeester) valt, weet hij je als de betere geschiedenisleraar te boeien met zijn uitgebreide verhalen, krijg je met Valdemone eerder een gepassioneerd aanhanger te horen. Voor sommigen waarschijnlijk een brug te ver (zijn muziek wordt op vele kanalen verboden of compleet genegeerd) maar zelf zien we er weinig graten in.

‘Alala’ is het lied van de Italiaanse Brigate Nere (Zwarte Brigade). Zeg maar de Italiaanse SS want ook hier betrof het beruchte doodseskaders. Ze werkten onder afhankelijkheid van de Duitsers. Op deze groepen was echter nauwelijks controle, ze opereerden vrijwel autonoom en oefenden een excessieve controle uit op de bevolking.

Nog een ‘Alala’ krijgen we te horen op het einde van ‘Caro Nipote’, een nummer dat begint als iets wat van Spiritual Front had kunnen zijn maar gaandeweg met aanvulling van koorzang, tromgeroffel en de verder uitgewerkte Morricone-vibe dichter tegen het al even gevarieerde IANVA-geluid schuurt.

Kenners als we zijn, herkennen we in ‘In Alto I Cuori’ de Duitse mars ‘Die Fahne Hoch’, beter gekend als de SS hymne ‘Horst Wessel Lied’. Vreemd kijken we daar niet van op, want ook Death In June bracht in een ver verleden hiervan een versie op plaat.

Daar waar Douglas P altijd vrij vaag bleef over het waarom van het opvrijen van nazi-symboliek, is het duidelijk dat Corazzatta Valdemone niet geneigd is om er doekjes rond te winden. Verder op het album krijgen we immers nog 2 Italiaanse versies van Derde Rijk hits ‘Heil Hitler Dir’ (aka ‘Deutschland Erwache’ -hier ‘Svegliati Europa’) en ‘S.A. Marschiert’ (een marslied van de Nationaal Socalistische Sturmabteilung dat gebaseerd was op de melodie van het Argonnerwaldlied, een marslied dat door de Duitsers gebruikten in de Eerste Wereldoorlog -hier ‘Per Le Strade D’Europa’). Maar ook over de Spaanse grens wordt gelonkt: ‘Fronte Al Sol’ is de Italiaanse versie van ‘Cara Al Sol’, het lijflied van de Falange Española de las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista. Dit was de belangrijkste fascistische groep tijdens de Tweede Spaanse Republiek. Ze was trouwens sterk gericht op het Italiaanse fascisme en knoopte vriendschappelijke betrekkingen aan met de PNF van Mussolini en in mindere mate met de Duitse NSDAP.

Naast de vele traditionele deuntjes springt het erg martial getinte eerbetoon aan Luigo Rizzo meteen in het oor. Rizzo was een Italiaans admiraal die deelnam aan de verovering van de stad Fiume, onder leiding van de eerder genoemde Gabriele d’Annunzio. Rizzo genoot vooral bekendheid omdat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog als torpedocommandant maar liefst twee Oostenrijks-Hongaarse slagschepen tot zinken had gebracht.

Aanstootgevend? Tja, eindelijk eens iemand die recht voor zijn mening uitkomt kan je ook stellen. Best wel een verademing in een genre waar immens veel rond de pot gedraaid wordt en het haast een nationale sport geworden is om de politieke voorkeur van een artiest in kwestie te achterhalen.

Voor ons blijven muziek en politiek nog steeds twee dingen die best los van elkaar blijven bestaan, dus een verschot zullen we ons hier niet aan heffen.

Wie er niet in slaagt doorheen dit controversiële kantje te kijken mist dan ook een beestig goed album. Daarom stellen wij ons dan ook niet de vraag of dat choquerende kantje wel nodig is, maar focussen ons liever op de nummers die, eerlijk is eerlijk, staan als een huis.

Liefhebber van koekjes van -in deze context uiteraard- eigen deeg en dan nog liefst met een bruin randje: bij Corazzatta Valdemone zit je aan het juiste adres!

Dimi Brands
29/06/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...