casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.237 items

   

Corazzata Valdemone
Diari Di Guerra
Dark Folk / Apocalyptic Folk
18/05/2020 : Corazzata Valdemone - Diari Di Guerra
Eigen beheer  Eigen beheer
18/05/2020, Dimi Brands

Het is u vergeven als u door het Italiaanse neofolk bos de bomen niet meer ziet. Dit woud is immers zeer dicht bezaaid waardoor u soms over sommige namen heen kijkt. Gelukkig hebben wij een sterk uitgebouwd netwerk in dit genre en wijzen we u graag op acts die naast de hoge bomen eveneens veel wind vangen.

Corazzata Valdemone bijvoorbeeld, in 2003 opgericht door Gabriele Fagnani als een zijproject van de neofolk band Kannonau. De bedoeling van deze act was om muziek te maken die sterk provocerend en agressief is, door middel van inmenging van power electronics en een vleugje zwarte humor.

De muziek wordt simpelweg bestempeld als totalitaire industrial waarbij de gescandeerde woorden, de samples uit de geschiedenis en het geluid een boodschap worden. Muzikaal interpreteert Corazzata Valdemone het concept van chaos niet simpelweg als wanorde of verwarring, maar op een manier die de volledigheid en de synthese waardeert, waarbij alle waarneembare frequenties worden overspoeld met muren van noise, eronder kruipende berichten en woorden die de diepste lagen van de geest doordringen in een totalitaire hersenspoeling.

Het leverde al heel wat sterke albums op zoals Avanguardia Rumorista (2013), Canzoniere Strafottente (2018) en Sex Nazis & Noise Und Roll (een split met Bagman) (2012).

De invloed van power electronics mag dan wel aanwezig zijn, bovenal blijft Corazzata Valdemone een neofolk project. Wil je echter meer deze harde electronische kant van Fagnani ontdekken, dan kan je terecht bij een ander project van hem: Solco Chiuso.

Als cadeautje voor de fans (waartoe we ons dus graag rekenen) en als laagdrempelige eerste kennismaking met Corazzata Valdemone biedt Fagnani op zijn Bandcamp pagina gratis het nieuwe album Diari Di Guerra aan.

Nuja nieuw, het betreft hier eerder een verzameling onuitgegeven nummers naast nummers die reeds verschenen op album of single (‘Bel Laccio’/’Il Buon Barolo’)

Een genereus gebaar en gelukkig gaat de vlieger ‘gratis is minderwaardig’ hier niet op. De elf songs op dit album zijn maar weer eens een bewijs dat het kloppende hart van de neofolk zich nog steeds in Italië bevindt.

‘VII’ is een cover van het alom gekende ‘Ich Hatt' einen Kameraden’, een traditionele klaagzang in het Duitse leger. De zoveelste, want nog niet zo lang geleden bereikte ons ook een versie van Allerseelen. Corazzata Valdemone kiest voor een meer traditionele aanpak dan zijn Oostenrijkse wapenmakker, waarbij de vlekkeloze beheersing van het Duits bij deze Italiaan het eerste is wat in het oor springt.

Een andere cover horen we terug tijdens ‘IX’, meer bepaald ‘Palästinalied’, in de wave scene vooral bekend geworden door de versie van Qntal.

Het nummer in kwestie werd geschreven in de vroege 13de eeuw door Walther von der Vogelweide, de meest gevierde lyrische dichter uit de Middelhoogduitse literatuur. Het werd geschreven ten tijde van de vijfde kruistocht (1217-1221). Het onderwerp van het lied is het christelijke evangelie dat wordt verteld vanuit het perspectief van een pelgrim die voet zet in het Heilige Land. De conclusie van het lied verwijst naar de kruistochten zelf en stelt dat, gezien de aanspraak van christenen, joden en “heidenen” (hier bedoelt als moslims) op het Heilige Land, de christelijke aanpak de rechtvaardige is.

Maar ook de meer typerende Italiaanse aanpak van zwierige neofolk (denk aan de tango/wals invloeden die we kennen van bij IANVA of Roma Amor) vind je hier terug: ‘La Canzone Dell’ Asse’ is hiervan een mooi voorbeeld. Graag vestigen we ook uw aandacht op de zeer mooie traditional ‘Gorizia’, een anti-oorlogslied.

Liefhebbers van neofolk met een sterk militaristische invalshoek zullen in het werk van Corazzata Valdemone een fijne aanvulling aan hun collectie hebben.

Corazzata Valdemone

Dimi Brands
18/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuwe single voor Non-Alignment Pact

Dat we momenteel in bijzonder rare tijden leven is ondertussen al even een understatement. ‘Modern Times’ verbergen al veel langer hun ‘Secrets’. Alleen ‘The Future’ zal een antwoord bieden. De Nijmegenaren van Non-Alignment Pact vullen hun toekomst zelf in. En die begint uitgerekend vandaag, de dag ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Dark Stream Festival biedt een beetje soelaas voor het afgelaste Wave-Gotik-Treffen

Het Wave-Gotik-Treffen mag dan wel in het coronawater zijn gevallen, er is op zijn minst al één leuk alternatief dat in het mate van het mogelijke het WGT-concept virtueel probeert te vertalen. Er zijn heel wat performances uit een veelheid aan genres van bekende en minder bekende groepen, er zijn dj sets en zelfs lezingen. Als ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Ian Curtis, 15 juli 1956 – 18 mei 1980

Vandaag exact 40 jaar geleden, op 18 mei 1980, stapte Ian Curtis uit het leven. Hij hing zich op in de keuken van zijn huis in Macclesfield. Hij liet een woordje na voor zijn vrouw en kind: ‘At this very moment, I just wish I were dead. I can't cope anymore.’ Ian Kevin Curtis werd op 15 juli 1956 geboren in Stretford en ...

lees meer...
NIEUWS 17/05/2020 : For Greater Good...Unfolds

Voor velen was het een verrassing toen For Greater Good vorig jaar op de affiche van Trouwfest prijkte. Na de zeer lange stilte leek het Belgische dark ambient project een stille dood te zijn gestorven. Niets bleek minder waar, zo bewees men vorig jaar met verve in de Wommel. Tijdens het optreden werd ook wat nieuw materiaal gespeeld, en het ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...