casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.356 items

   

Clan Of Xymox
Spider On The Wall
Dark Wave
27/07/2020 : Clan Of Xymox - Spider On The Wall
Trisol  Trisol
27/07/2020, Kurt Ingels

Een naam die voor de bezoekers van deze website klinkt als een bel, of toch zou moeten, want de groep rond de Nederlander Ronny Moorings evolueerde van cult in de jaren 80 tot een gevestigde waarde in de dark wave scene.

In 1985 verscheen het geniale titelloze debuut en nu, zomer 2020, inderdaad, 35 (!) jaar later ligt het nagelnieuwe “Spider On The Wall" album in de winkelrekken. Weinigen doen het hen na, u weet allicht dat de groep einde jaren 80 eieren voor het geld koos en als het meer dansbare Xymox door het leven ging wat meteen de zwanenzang van de band inzette.

In 1997 kwam de groep echter terug met het album “Hidden Faces” en sedertdien verschenen er regelmatig nieuwe albums. Albums waarop telkens wel wat moois viel te rapen, Ronny Moorings liet zich met nieuwe muzikanten omringen, vond een medestrijdster in bassiste Mojca en liet zich inspireren door de nieuwe dark wave sound. Het koppel Moorings/Mojca vestigde zich in goth mekka Leipzig, waar ze nu nog altijd het mooie weer maken.

Van deze “Spider On The Wall”, de opvolger van “Days Of Black” (2017), mochten wel al één en ander voorproeven, singels die veelbelovend waren en de groep opnieuw in een nieuw meer eigentijds en ietwat meer speeln nog immer zwart, jasje steken in combinatie met het typisch melodieuze, dromerige maar toch dansbare Clan Of Xymox geluid. Weinig geluid dat de eigentijdse dark wave zo typeert dan de sound die Clan Of Xymox op deze “Spider On The Wall” neerzet en voor de goede luisteraar zelfs een beetje knipoogt naar de begindagen van de band.

“All I Ever Know” bijvoorbeeld, melancholie hand in hand met dansbaarheid, terwijl “She”, dat ook al eerder werd losgelaten, een met elektronica gevulde dromerij schept, met een She Past Away knipoog. Nummers die een mens melancholisch maar ook vrolijk stemmen, een dualiteit die altijd aanwezig is geweest in het oeuvre van deze band.

Ook “Lovers” is u allicht reeds bekend, en waait een unheimlich verlangen door de boxen, bloedende electro pop ontmoet dark wave en kleurt purper. Nu, mocht je denken dat met deze singels reeds het beste van dit nieuwe album was uitgespeeld om u naar de cd speciaalzaak te lokken dan heeft u het verkeerd.

Uitwaaierende jaren 80 synths in “Into The Unknown”, een danspasje op leeftijd, dat het verleden van Ronny Moorings mooi en naadloos aan het heden rijmt. Vlekkeloos ook in “I Don’t Like Myself” dat een gitaarlijntje uitstrooit, door de vaak weemoedige zanglijn van Ronny Moorings en een beetje het zelfmedelijden binnen de grenzen van het goed fatsoen opzoekt. Introspectie waarvan je geniet zonder meer, zeldzaam, al is elke dag een strijd zoals de heer Moorings zelf aangeeft, het oogt weerom fraai als een treurwilg.

Halfweg verrast het titelnummer ons met een sfeer die spinnen op de muur tovert, waarbij die muur als een metafoor voor het leven staat en de spinnen onze angsten en twijfels zijn. En toch blijf je ook naar het titelnummer geboeid verder luisteren, tot de tonen van “When We Were Young” je weer tot de aarde roept, met een strakker ritme, en elektronische arrangementen die een beetje haakser op elkaar staan. Toen, ja toen waren we best een stuk rebelser, onbevreesder ook al proberen we nu een beetje krampachtige aan deze mooie tijden vast te houden.

“Black Mirror” is het meezingertje van dienst, terwijl “My New Lows” zich weer in de dark wave wentelt, aaibaar maar met weerhaakjes, of hoe je meermaals vast blijft houden aan oude liefdes. Met “On The Other Side” laat Ronny Moorings horen dat ie, net zoals iedereen, ouder wordt en blikt hij vooruit door achterom te kijken. Geen cover van Silke Bischoff mocht u dat toevallig denken maar een uitgeleide in weemoed met een sprankel hoop.

In mijn generositeit offreer ik de lezer graag de drie officiële videos die op heden aan dit album zijn gelinkt, al was het maar omdat ze een mooie doorslag geven van dit nieuwe album van Clan Of Xymox, een album dat wat mij betreft mag bijgeschreven in het bovengemiddeld sterke oeuvre van deze dino uit het dark wave genre. Sterk en coherent album azend op uw euro’s.

Clan Of Xymox

Kurt Ingels
27/07/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...