casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Clan Of Xymox
Spider On The Wall
Dark Wave
27/07/2020 : Clan Of Xymox - Spider On The Wall
Trisol  Trisol
27/07/2020, Kurt Ingels

Een naam die voor de bezoekers van deze website klinkt als een bel, of toch zou moeten, want de groep rond de Nederlander Ronny Moorings evolueerde van cult in de jaren 80 tot een gevestigde waarde in de dark wave scene.

In 1985 verscheen het geniale titelloze debuut en nu, zomer 2020, inderdaad, 35 (!) jaar later ligt het nagelnieuwe “Spider On The Wall" album in de winkelrekken. Weinigen doen het hen na, u weet allicht dat de groep einde jaren 80 eieren voor het geld koos en als het meer dansbare Xymox door het leven ging wat meteen de zwanenzang van de band inzette.

In 1997 kwam de groep echter terug met het album “Hidden Faces” en sedertdien verschenen er regelmatig nieuwe albums. Albums waarop telkens wel wat moois viel te rapen, Ronny Moorings liet zich met nieuwe muzikanten omringen, vond een medestrijdster in bassiste Mojca en liet zich inspireren door de nieuwe dark wave sound. Het koppel Moorings/Mojca vestigde zich in goth mekka Leipzig, waar ze nu nog altijd het mooie weer maken.

Van deze “Spider On The Wall”, de opvolger van “Days Of Black” (2017), mochten wel al één en ander voorproeven, singels die veelbelovend waren en de groep opnieuw in een nieuw meer eigentijds en ietwat meer speeln nog immer zwart, jasje steken in combinatie met het typisch melodieuze, dromerige maar toch dansbare Clan Of Xymox geluid. Weinig geluid dat de eigentijdse dark wave zo typeert dan de sound die Clan Of Xymox op deze “Spider On The Wall” neerzet en voor de goede luisteraar zelfs een beetje knipoogt naar de begindagen van de band.

“All I Ever Know” bijvoorbeeld, melancholie hand in hand met dansbaarheid, terwijl “She”, dat ook al eerder werd losgelaten, een met elektronica gevulde dromerij schept, met een She Past Away knipoog. Nummers die een mens melancholisch maar ook vrolijk stemmen, een dualiteit die altijd aanwezig is geweest in het oeuvre van deze band.

Ook “Lovers” is u allicht reeds bekend, en waait een unheimlich verlangen door de boxen, bloedende electro pop ontmoet dark wave en kleurt purper. Nu, mocht je denken dat met deze singels reeds het beste van dit nieuwe album was uitgespeeld om u naar de cd speciaalzaak te lokken dan heeft u het verkeerd.

Uitwaaierende jaren 80 synths in “Into The Unknown”, een danspasje op leeftijd, dat het verleden van Ronny Moorings mooi en naadloos aan het heden rijmt. Vlekkeloos ook in “I Don’t Like Myself” dat een gitaarlijntje uitstrooit, door de vaak weemoedige zanglijn van Ronny Moorings en een beetje het zelfmedelijden binnen de grenzen van het goed fatsoen opzoekt. Introspectie waarvan je geniet zonder meer, zeldzaam, al is elke dag een strijd zoals de heer Moorings zelf aangeeft, het oogt weerom fraai als een treurwilg.

Halfweg verrast het titelnummer ons met een sfeer die spinnen op de muur tovert, waarbij die muur als een metafoor voor het leven staat en de spinnen onze angsten en twijfels zijn. En toch blijf je ook naar het titelnummer geboeid verder luisteren, tot de tonen van “When We Were Young” je weer tot de aarde roept, met een strakker ritme, en elektronische arrangementen die een beetje haakser op elkaar staan. Toen, ja toen waren we best een stuk rebelser, onbevreesder ook al proberen we nu een beetje krampachtige aan deze mooie tijden vast te houden.

“Black Mirror” is het meezingertje van dienst, terwijl “My New Lows” zich weer in de dark wave wentelt, aaibaar maar met weerhaakjes, of hoe je meermaals vast blijft houden aan oude liefdes. Met “On The Other Side” laat Ronny Moorings horen dat ie, net zoals iedereen, ouder wordt en blikt hij vooruit door achterom te kijken. Geen cover van Silke Bischoff mocht u dat toevallig denken maar een uitgeleide in weemoed met een sprankel hoop.

In mijn generositeit offreer ik de lezer graag de drie officiële videos die op heden aan dit album zijn gelinkt, al was het maar omdat ze een mooie doorslag geven van dit nieuwe album van Clan Of Xymox, een album dat wat mij betreft mag bijgeschreven in het bovengemiddeld sterke oeuvre van deze dino uit het dark wave genre. Sterk en coherent album azend op uw euro’s.

Clan Of Xymox

Kurt Ingels
27/07/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...