casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.913 items

   

CiguŽ
Ainsi Nous Sommes
Electro Rock - Metal - Synthpop / Electropop
09/09/2015 : CiguŽ - Ainsi Nous Sommes
Non-Sens
09/09/2015, Dimi Brands

La douce France, placht men wel eens te laten ontvallen, maar dat er ook wel de nodige herrie uit het land du pain, du vin et du Boursin komt wisten wij al langer dan vandaag.

Eind 2006 besloten de klassiek geschoolde (piano en orgel) toetseniste/zangeres Joanna Louis en gitarist Yann Reversat (onder de Dark Entries lezers wellicht bekend als lid van het heropgestane Norma Loy medio jaren 2000) de handen in elkaar te slaan, middels het concept Ciguë; dit om hun creativiteit te botvieren in een versmeltende stijl van rock/metal en electro.

Al snel vervoegd gitarist Denis Malbrancke de rangen, die ook al meer dan tien jaar actief was binnen verschillende groepen binnen het rock/metal genre.

Hun eerste twee albums onder de naam Ciguë (Swallow The Pain (2008) en Phobia (2010) kregen goede kritieken in de pers.

Na een verhuizing richting Montpellier, wordt er een nieuwe drummer aangeworven, autodidact Josian Ribes, een man met meer dan 20 jaar ervaring, ook weer in diverse gothic- en progmetal bands.

Na de opnames van hun derde album ‘Commotion’ (eind 2012) verrijkte de band zich met nog enkele bandleden, namelijk bassist Denis Simonet (leerling van CFPM en beïnvloed door extreme metal, hij is naast bassist ook nog zanger-gitarist bij een death metal band en voegt zijn persoonlijke energetische toets toe aan de band), gitarist Matthieu Pingard, een veelzijdig artiest (gitaar, drums, bass) die bij verschillende punk/hardcore bands uit Montpellier actief was en last but zeker not least koorzangeres Marjorie Ribes-Lelièvre die ook al haar sporen verdiende bij diverse rock- en metalbands.

Het is met andere woorden een komen en gaan van bandleden, een band die steeds ‘zoekende’ is, zo lijkt het wel.

Een groep die lijkt te bestaan uit sessiemuzikanten, dat levert vaak ‘saaie’ muziek op, maar gelukkig bezit de muziek over de nodige ‘schwung’ om het geheel niet als dusdanig te moeten bestempelen.

Al vanaf opener ‘Omaha 6.31’ is meteen duidelijk dat we ons aan een hybride van stevige rockgitaren en electronische beats mogen verwachten, begeleid door vocals van zowel een mannen- als een vrouwenstem.

Deze vrouwenstem klinkt in de samenzang (wat meestal het geval is op deze plaat) hier wel iets te veel op de achtergrond als je het mij vraagt, al kan dit ook liggen aan het feit dat we slechts een downloadlink voor dit album toegestuurd kregen, en klinkt het resultaat op cd wel beter? Ik mag het hopen, want van zo’n professionele artiesten verwacht je toch ook wel een professionele aanpak in het opnameproces.

Op ‘Nos Pas’ rollen de basdrums dat het een lieve lust is, deze energieke rocker krijgt er nog een spookachtig synthvlaagje bij, maar het eerste echte hoogtepunt krijgen we te horen bij het derde nummer: ‘Enserrer’, wat zoveel betekent als grip, het begint met piano en drums maar al snel mogen we kennis maken met het stemgeluid van de nieuw aangeworven chanteuse Marjorie Lelièvre, en vanaf de eerste noot heeft ze inderdaad stevig grip op ons! Met een smachtend stemgeluid weet ze dit nummer tot het absolute hoogtepunt van de plaat te maken, in die mate zelfs dat we de band willen aanraden in de toekomst Marjorie de vocals in het geheel voor haar rekening te laten nemen.

Het meerendeel van de songs zijn in het Frans, al zijn er ook de nodige Engelse songs op terug te vinden. Fransen die zich in het Engels willen uitdrukken, het is niet alleen in ‘Allo ‘Allo waar bleek dat dit vaak geen goede combinatie is, maar de eerlijkheid gebied ons te zeggen dat Ciguë het er op dat vlak wel behoorlijk vanaf brengt.

‘The Sun Always Shines On Tv’ van A-ha krijgt ook een Ciguë-behandeling, die niet moet onderdoen voor het origineel, maar dat zegt meer over het origineel dan over de cover.

Toch blijft dit een dubbeltje op zijn kant, voor de metalfans zal dit waarschijnlijk te soft zijn, terwijl het voor de electroliefhebbers wat aan de te harde kant is. De samenzang is daarentegen wel leuk, al gaat onze voorkeur, zoals eerder al vermeld, vooral uit naar de vrouwelijke vocalen qua impact.

Op ‘Th1rte3n’ worden alle gitaarregisters opengetrokken, en briest zangeres Marjorie “fuck me fuck me fuck me until I die”, klare taal als je het ons vraagt.

Wat we vooral onthouden van deze plaat is het stemgeluid van Marjorie Lelièvre, een heuse aanwinst die maakt dat ons eindoordeel positief is.

Voor de rest moesten we net iets te veel terugdenken aan halverwege de jaren ‘90 toen bands gelijk Republica (zij het in een iets softere versie) een mix brachten van stevige gitaren en dance beats.

Verder nog het technische aspect, het is niet omdat je ultra-getalenteerde muzikanten in je gelederen hebt dat het eindresultaat daardoor vanzelfsprekend schitterend zal zijn, de factor gevoel speelt uiteraard ook een immense rol in muziekbeleving, en dat is meestal een beetje het probleem met zulke formaties, maar die wrange nasmaak spoelen we wel even weg met een flinke slok Bordeaux.

Ciguë

Dimi Brands
09/09/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 07/12/2021 : Gedenk Mortemia!

Na elf jaar stilte is de Noorse multi-instrumentalist, producer en artiest Morten Veland (ex-Tristania, Sirenia) terug met zijn soloproject Mortemia. En met een gloednieuw concept. ‘The Pandemic Pandemonium Sessions’ is een serie goth metal liedjes die elke maand op het internet losgelaten worden. Fijn om weten, telkens met een ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met ďTalking About WallsĒ

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in KroatiŽ: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinnerís Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geÔnteresseerd in de status-quo. Ik ben geÔnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...