casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Chromb!
Le Livre Des Merveilles
Eclectisch - Experimental - Jazz - Krautrock - Neoklassiek - Noiserock - Prog
19/01/2021 : Chromb! - Le Livre Des Merveilles
Dur Et Doux  Dur Et Doux
19/01/2021, Henk Vereecken

Deze Franse band brengt een eclectische mix van prog met genres als jazz en kamermuziek over krautrock tot noise met invloeden van John Zorn tot King Crimson. Het heeft wel iets van een meer noisegetinte Magma, zeker ook in de meerstemmige, koorzangachtige vocals, niet in het Kobaïaans nochtans – de verzonnen Magma taal – maar gewoon in het Frans. Soms moeten we ook denken aan een aantal maffe Gaë Bolg zijprojecten. Het geheel klinkt bij momenten behoorlijk experimenteel. ‘Chromb! Is een kwartet met strijkers, blazers, 88 keys en drums, bedraad voor 220 volt, ze maken rock zonder gitaar, verwrongen jazz of kamermuziek voor emotionele volwassenen en lastige kinderen’, zo stelt hun bio.

Chromb!’s experimenteel veelzijdige sound wordt muzikaal gedragen door bassgitaar, blazers en vooral ook door heel veel synths en keyboards. De bezetting van de band bestaat uit Camille Durieux (piano, keyboards, synths, vocals, compositie), Lucas Hercberg (electric bass, synths, vocals, compositie), Antoine Mermet (altsaxophoon, vocals, delay, synths, vocoder) en Léo Dumont (drums, percussie).

Het meest doet dit me eigenlijk nog denken aan hun landgenoten en geestesgenoten van Le Grand Sbam waarvan Dark Entries het in 2019 verschenen album “Vaisseau Monde” besprak. We merkten toen op: ‘Le Grand Sbam zit muzikaal ergens tussen noiserock, avantgardistisch hedendaags klassiek en de Zeuhl van Magma.’ Hetzelfde kunnen we dus beweren over Chromb!

Chromb! Bracht reeds twee albums uit: "I" in 2012 en "II" in 2014. De band heeft meer dan 80 concerten op de teller in Frankrijk, België, Spanje, Italië en Duitsland. Ze traden op in jazzclubs en kraakpanden, op alternatieve muziekfestivals en in detentiecentra, op caféconcerten en in colleges.

Het album begint met de titelsong, het kortste (4 minuten) nummer. Het nummer begint rustig met meerstemmige zang, percussie- en syntheffecten doorkruist met korte noise uitbarstingen en wordt gaandeweg alsmaar drukker.

“Le Fleuve Brison” (9 minuten) is vervolgens mijn favoriete track met een sterke melodie en tussen de noise uitbarstingen en de saxofoonstrapatsen in horen we mooi melodieus en behoorlijk bombastisch kerkorgelachtig keyboardspel met weer de nodige noise effecten.

“Les Chevaliers Qui Apparaissent” (12 minuten) begint rustig maar evolueert gaandeweg tot een zeer drukke en meer chaotische track met invloeden van jazz en noiserock. Een beetje vergelijkbaar dus met de eerste track maar dan drie keer zo lang.

De slottrack “La Souvenance D'Achille” (8 minuten) klinkt weer een stuk rustiger en meer relaxed, het is een traag en treurig stuk met droeve meerstemmige vocals.

"Le Livre Des Merveilles" van Chromb! werd met zijn 4 tracks en 33 minuten een kort plaatje maar eentje waarin zeer veel gebeurt. Kunt u zich iets voorstellen bij een mix van King Crimson, Magma en John Zorn, dan is dit plaatje wellicht iets voor u.

Website

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
19/01/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...