casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Christine Plays Viola
Spooky Obsessions
Dark Wave - Gothic - Post Punk
25/12/2016 : Christine Plays Viola - Spooky Obsessions
Manic Depression  Manic Depression
25/12/2016, Danny Quetin

Er gaat heel wat schuil in de hoofden der mensheid. Het gros der deelnemers aan de maatschappij gaat gebukt onder een traumatiserend gedachtegoed. Gedachten die op het einde der tijden, op het sterfbed, zichzelf de vrije loop laten. Gevuld met het trauma van het leven, waar demonische angst als vast onderdeel fungeert. Het is de achterliggende gedachte bij het derde album van het Italiaanse Christine Plays Viola. Met Spooky Obsessions maken ze een vervolg op Innocent Awareness uit 2011 en Vacua van 2 jaar geleden.

Spooky Obsessions mag je zeker een veelzijdig album noemen, ergens teruggrijpend naar hun gekende sound van de gothic, maar net zo veel beïnvloedt door de darkwave en postpunk en met songs die qua tempo dan weer zwaarmoedig zijn, dan weer eerder rustiek tot zelfs dreigend en dreunend.

Dreunend is zeker opener Obsessione, volledig gehuld in hun moedertaal. Postpunk op het ritme van een bulldozer, respiri profondi als laatste diepe ademzucht.

Krachtdadig door de drummachine op kruissnelheid klinkt Midnight Trauma als de nachtmerrie gehuld in het gordijn der duisterheid waar het brein wordt gekidnapt en het wakker worden doet verlangen naar een nieuwe start in het Heil des Levens.

De eerste tempowissel neigt naar coldwave met een postpunkgitaargeluid in Behind A Wicked Mind. Dit album beluister je dan ook best stap voor stap en niet als een samenhangend geheel. Elke song heeft wel iets te vertellen, met toch steeds eenzelfde onderliggende gedachte. Die van het trauma en wat het teweeg kan brengen.

Voorzien van een heerlijke melodie en ritmiek zorgt Nefarious voor een eerste hoogtepunt. Heerlijke darkwave met een synthgeluid als leidraad waardoor het geheel een bijzonder dansbaar geheel krijgt.

Tekstueel is het één en al donkerheid, Poles Apart is een perfect huwelijk tussen postpunk en darkwave op Italiaanse wijze, met een slagkracht die ingetogen klinkt met toch een zekere dansbaarheid. Here Now, I Watch You Die. Om maar even te duiden dat het niet allemaal zo rooskleurig is.

Het blijkt wetenschappelijk bewezen te zijn dat ouderen in hun einde der dagen al dementerend hun teergeliefde durven te vermoorden. Laten we maar beter eeuwig jong blijven. Murderous Dementia heeft niets meer te verliezen en klinkt op dit album al even meedogenloos maar wel ijzersterk.

De hongerigen spijzen zou iets barmhartigs kunnen zijn, het einde door verhongering vergt echter geen begraafplaatsen. Zelfs de aasgieren komen er niet van proeven. Unneeded Burial klinkt met zijn strakke baslijn en piano-synth als de soundtrack voor de dood in pure armoede.

Waar Christine Plays Viola in vroegere tijden meer onder de vlag van gothicrock vertoefde laten ze bij deze Spooky Obsessions duidelijk horen hun toevlucht ook te willen zoeken onder de grote verzamelnaam Postpunk, met N.D.E. (Life Beyond Life) als groot bewijsstuk.

De rode draad doorheen het hele album is perfect samen te vatten in Slow Sinking In Gloom, een sterk staaltje van gothic meets darkwave. Evil, terror, obsession, demons all are into my head. Laat de thematiek duidelijk zijn.

Een beter afscheid voor dit album zou niet mogelijk zijn zonder The Last Sacrifice. Het mysterie van het heengaan. Meer dan 6 minuten afscheid zonder tranen.

Spooky Obsessions van Christine Plays Viola toont dit Italiaanse vijftal in een veelzijdig album. Ritmisch vakkundig ondersteund, dan weer met meer ingetogenheid. Morbide, beangstigend maar ook net zo veel realistisch.

Christine Plays Viola speelt op 3 februari 2017 samen met Das Ich in De Kreun te Kortrijk.

Bandcamp

Facebook

Danny Quetin
25/12/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten