casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.298 items

 

Salò Salon
Culte Du Moi
Dark Ambient - Industrial - Power Electronics
03/08/2020 : Salò Salon - Culte Du Moi
L. White Records  L. White Records
03/08/2020, Dimi Brands

In veel gevallen heeft het begrip narcisme een negatieve bijklank. Terecht ook wel, want dit autistische trekje maakt velen, oh ironie, er niet mooier op. Toch stoort het ons geen enkele keer bij power elektronics en noise artiesten die maar wat graag -al dan niet gemeend- zwelgen in deze karaktertrek.

Het is misschien net doordat in dit geval niet de romantische ondertoon van het begrip doch eerder vanuit een nihilistisch en vaak ook een sociaal Darwinistisch wereldbeeld -ook hier: al dan niet gemeend- aan de oppervlakte komt, wat de slagkracht binnen het genre alleen maar ten goede komt.

Culte Du Moi, qua titel alvast een sterk staaltje van zelfverheerlijking, verwijst naar de titel van een trilogie van de Franse schrijver/politicus Auguste-Maurice Barrès (1862-1923).

Zijn werk werd gelinkt aan het symbolisme, een beweging die gelijkwaardig was aan de Britse esthetiek en het Italiaanse decadentisme (Barrès was een naaste medewerker van Gabriele d’Annunzio (bij de neofolkers wellicht gekend dankzij IANVA)). Zoals de naam van de trilogie suggereert verheerlijkten Barrès’ werken een humanistische liefde voor het zelf en flirtte hij ook in zijn jeugd met occulte mystiek. Barrès was een jeugdvriend van de occultist en dichter Stanislas de Guaita en op politiek vlak nam hij in de Dreyfus-affaire stelling tegen Emile Zola.

Tot zover het stukje geschiedenis, want terug in het heden constateren we dus dat Culte Du Moi het nieuwe album van Salò Salon betreft en die verwijst naar de cultus van het individu en haar relaties met vele vaste ideeën, ideologieën, pathologische collectieve structuren en vulgaire (innerlijke) instincten. Culte Du Moi is een pleidooi voor het militante ego, waarbij dreigende industrial/death industrial-ambient en power electronics het toepasselijke klanklandschap vormen.

We leerden Salò Salon enkele jaren geleden kennen als zijnde een frisse naam op het kwaliteitslabel White Ashes van Wappenbund.

Niet alleen rond Wappenbund maar ook rond het label is het na hun naar eigen zeggen allerlaatste concert (Trouwfest vorig jaar) zeer stil geworden, waardoor Julius Apostat (een duidelijk pseudoniem van de man achter Salò Salon) zich genoodzaakt zag op zoek te gaan naar een ander label. Onderdak werd gevonden bij L. White Records, een relatief klein label dat ons de laatste tijd meer wist te verrassen met kwalitatief sterke releases. Zo bracht Salò Salon er vorig jaar nog Conditio Humana uit, waarbij de handen in elkaar werden geslagen met het Britse Satori.

Je kan treuren dat het standaard artwork (in een dvd hoesje) minder fraai oogt dan de kunstzinnige vormgeving die White Ashes-materiaal kenmerkte, een eerste luisterbeurt leert meteen dat dit muggenzifterij blijkt te zijn. Inhoudelijk horen we immers een flinke stap voorwaarts wanneer we Culte Du Moi vergelijken met The Scent Of Voluntarism. Nochtans ook een sterk album, maar Culte Du Moi ligt duidelijk minder zwaar op de maag.

Waarmee we niet willen bedoelen dat Apostat plots kiest voor een toegankelijke laat staan softere aanpak, integendeel! (iets wat ons favoriete nummer van het album ‘All Things Are Nothing To Me’ ongetwijfeld duidelijk maakt.) Het nummer waarnaar we verwijzen bevat nog een nieuwigheid: het betreft hier het allereerste Salò Salon nummer waarvoor vocalen werden opgenomen.

Nee, dit staaltje eigenliefde belicht dit narcisme vanuit onze favoriete kant: boordevol haat en niet gespeend van de nodige pretentie. Pretentie mag dan wel bij velen ook een negatieve bijklank hebben, binnen dit genre vinden we het eerder een logisch gevolg, anders dan een struikelblok. Verder strooien we ook graag nog wat pluimen voor het efficiënte gebruik van samples, die mede maken dat we met Culte Du Moi een meer dan genietbaar album binnen het power electronics genre aangeboden krijgen.

Samen met dit album kregen we ook een exemplaar van ‘Der Solitär’ mee opgestuurd. Een nieuw tijdschrift dat uitgegeven wordt door Apostat, en dat als veelzeggende ondertitel ‘Periodikum für Anarchisch-pessimistische Betrachtungen’ draagt. Je kan je verdiepen in artikelen in het Engels en Duits van diverse schrijvers (waaronder ook Apostat, hier Julius Alan Nero) die handelen over items als pessimisme, individualisme, de mens versus politiek recht en antinatalisme.

Perfect leesvoer dus voor tijdens de beluistering van Culte Du Moi, neem dat van ons aan!

Dit tijdschrift dat verschijnt op 66 exemplaren kan je bekomen via deze website. Voor het album kan je terecht bij de onderstaande Bandcamp link.

Salò Salon

Dimi Brands
03/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...