casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

 

Archaic Silence
The Land Of No Regrets (Страна Где Прошлого Не Жаль)
Gothic-metal - Symphonic Metal
06/12/2021 : Archaic Silence - The Land Of No Regrets (Страна Где Прошлого Не Жаль)
COD Noizes  COD Noizes
06/12/2021, Dimi Brands

Met The Land Of No Regrets van Archaic Silence komt COD Noizes met een naar hun maatstaven uniek album, of toch alleszins niet typisch te noemen in de catalogus van het Russische label waar je voornamelijk dark ambient/dark folk/industrial en black metal zal vinden.

The Land Of No Regrets is doordrenkt met Oud-Noorse mythologie en roept muzikale gelijkenissen op aan het werk van Bathory eind jaren 80, toen deze na een pioniersrol in de black metal dat nog eens overdeed met het viking metal genre en de Zweedse symfonische metalband Therion.

Op zich is dit nu ook weer niet zo’n wereldschokkend nieuws, al schuilt er wel een pittig addertje onder het gras bij deze Archaic Silence. Het onthult namelijk nieuwe facetten van een beroemd persoon. Achter het project schuilt Evgeny Nikitin, een werelberoemde operazanger (bas-bariton). Hij is een solist van het Mariinsky Theather die in het verleden al voor enige controverse zorgde.

Nikitin zou de titelrol in Wagners opera The Flying Dutchman zingen bij de opening van het Bayreuth Festival in 2012, wat hem de eerste Rus in de geschiedenis zou hebben gemaakt die daar een titelrol zou spelen. Maar dagen voordat het festival begon trok hij zich terug en werd vervangen door Samuel Youn. Reden: door Duitse media werden op stilstaande beelden van een video uit 2006/2007 tatoeages op Nikitins borst getoond. Deze suggereerde nazi-sympathieën, wat de zanger vervolgens ontkende. De belangrijkste controversiële tatoeage in de beelden was een gedeeltelijk bedekt hakenkruis dat volledig bedekt werd met een groot 8-puntig ster ontwerp. Hoewel overal ter wereld hierbij de alarmklokken gaan luiden, ligt het in Duitsland allemaal nog net ietsje gevoeliger waardoor men in Bayreuth dus terugtrok.

Nikitin heeft ten minste twee tegenstrijdige verklaringen over de kwestie vrijgegeven. Zo beschreef hij in Bayreuth het tatoeëren als een “jeugdfout” die hij maakte toen hij 16 jaar oud was. Ten tweede legde hij via de persdienst van het Mariinsky Theater uit dat een swastika nooit zijn bedoeling was geweest en dat de achtpuntige ster in fasen was samengesteld.

Wat er ook van zij, het lijkt achteraf toch vooral op een storm in een glas water wanneer optredens van Nikitin in een andere Wagner opera later in 2012 (met de Beierse Staatsopera) gepland blijven.

Nikitin geeft The Land Of No Regret zijn unieke stem mee maar bespeelde daarenboven zelf nog tal van belangrijke instrumenten (zoals bas, keyboards en percussie). Het was op deze manier dat zijn muzikale carrière een aanvang nam. Het was zijn eerste liefde om nummers te schrijven, te zingen en drums en gitaar te spelen bij verschillende heavy metal bands. Zijn vocale gave maakte echter dat hij een andere richting uitging.

Maar oude liefde roest niet en dat de link naar het theatrale bepaalde metal vertakkingen niet vreemd is maakte dat Nikitin het genre nooit echt vaarwel heeft gezegd.

The Land Of No Regret werd reeds zo’n tien jaar geleden opgenomen maar werd ‘in wacht gezet’ en wist tot op heden slechts stof te verzamelen.

Wat er met een flinke zucht door COD dus toch afgeblazen wordt, want zij waren van het oordeel dat dit album toch te speciaal was om verder in de vergetelheid te vertoeven.

Hoewel ik weinig met het genre heb, kan ik ze geen ongelijk geven. De stem van Nikitin is op zich al een attractie en de link naar Bathory en Therion (en in mindere mate ook Moonspell) die duidelijk hoorbaar is kan ik wel smaken.

Muzikaal wordt er wel bij sommige nummers net iets te veel beroep gedaan op keyboards. Daar waar ze vooral bij black metal bands met succes dienst doen als op de achtergrond opererende sfeermakers klinken ze hier net iets te prominent aanwezig. Gelukkig betreft het hier een minderheid van de 9 (lange) nummers. De orgel die op het einde van ‘The Forest’ wordt geplakt klinkt mooi maar komt vooral over als een gemiste kans want het had allemaal wel wat vloeiender geworden.

Symfonische metal en gothic metal zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden, het zijn uiteindelijk ook maar etiketjes. Logischerwijs vind je dan ook fans bij zowel het ene als het andere. Wie echter blijft vasthouden aan z’n geliefkoosde vakje en wanneer dat vakje gothic metal heet zal blij zijn wanneer halverwege het album zangeres Anna Mironova haar opwachting maakt en het reeds aanwezige gothic getinte gehalte van deze viking metal middels haar hoge stem nog verder de hoogte injaagt. Zo krijgt een nummer als ‘The Funeral Bonfire’ (onderverdeeld in twee delen) een Nightwish injectie en is er met het tromgeroffel in het eerste deel en akoestische gitaren in het tweede alsnog een link naar het dark folk genre waarvan we COD voornamelijk kennen. Ben je niet vies van een uit de kluiten gewassen portie epische theatraliteit geef dan dit opmerkelijke (uitgestelde) Russische debuut zeker een kans.

Dimi Brands
06/12/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...