casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.300 items

 

The Opium Cartel
Valor
Pop - Prog - Synthpop / Electropop
04/08/2020 : The Opium Cartel - Valor
Apollon Records  Apollon Records
04/08/2020, Dimi Brands

Als er iemand van de Dark Entries redactie een medaille voor moed en zelfopoffering verdient, laat dat dan onze fijne collega Danny Quetin zijn. Als promo verantwoordelijke neemt hij de niet te onderschatten taak op zich om elk naar ons opgestuurd materiaal op voorhand te beluisteren om alzo te kunnen beslissen wie al dan niet in aanmerking komt voor het schrijven van een review.

Je kan dan vol jaloezie denken aan al de pareltjes die zo ter zijner oren komen, maar we doorprikken graag deze illusie door te wijzen op het feit dat we ook degelijk heel wat dingen toegezonden krijgen die we naast irrelevant ook als zijnde brol bestempelen.

Een groot aandeel in deze categorie is het Franse promotie agentschap Creative Eclipse, dat enkel en alleen omwille van Henk Vereeckens blinde progrock appreciatie nog op zijn gratie kan teren. De vraag over de relevantie van dit (en andere) genre(s) is reeds meermaals aangekaart op stomende redactievergaderingen, waarbij voor- en tegenstand reeds ettelijke kilometers verdwaalden in een straatje zonder eind. Laat de lezer maar beslissen wat hij/zij al dan niet relevant vindt, lijkt ons wat dat betreft de meest voor de hand liggende conclusie.

Hoe dit album van The Opium Cartel dan toch in mijn bakje terecht kwam, ondanks het voorbereidende werk van de heer Quetin die toch stilaan zou moeten weten dat ik een hartstochtelijke haat koester tegen alles wat in de buurt van prog-/psych- en spacerock komt, het mag een raadsel wezen.

Alhoewel, in de bovenhoek van het promoblad had Danny de suggestieve vraag “Afval?” genoteerd. Een term die we gebruiken voor materiaal dat niet per se besproken moet worden, we hebben naar labels in het verleden reeds gecommuniceerd dat we alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om al hetgene we toegestuurd krijgen te bespreken, maar dat dingen die absoluut niet passen op onze site geweerd kunnen worden. Al bij al blijven we vrijwilligers, en zou het jammer zijn dat we onze kostbare tijd steken in zulke ondingen in plaats van relevante artikels.

Afval, Danny’s muzikale oor staat op peil moet ik toegeven. En hoewel ik de persoonlijke mening ben aangedaan dat prog-brol zoals dit niets te zoeken heeft op Dark Entries, was het beluisteren van dit onding zo een marteling dat ik het niet kan laten er alsnog een artikel aan te wijden. Gedeelde smart is halve smart, zoals u weet.

The Opium Cartel is een Scandinavisch collectief rond songwriter/multi-instrumentalist Jacob Holm-Lupo dat zich beweegt tussen gesofisticeerde pop, art rock en synth pop. Daarnaast is hij ook bekend van zijn prog rock band White Willow. Op Valor, het derde album voor The Opium Cartel duikt hij in de wereld der verwaandheid en optimisme die de kindertijd en jeugd kenmerkt: de tijd waarin je nog denkt dat alles zal lopen zoals je het je voorstelt. Maar om niet het risico te lopen als naïeve lapzwans afgeschilderd te worden, betrekt hij ook de bitterzoete momenten waarin het kwartje valt dat sommige dingen wel eens anders kunnen uitdraaien dan hoe ze in de verbeelding opkwamen.

Muzikaal gezien brengt dit een flashback naar de jaren 80 teweeg met namen als The Blue Nile, Shriekback, late Roxy Music tot de tachtiger jaren prog pop van Alan Parsons Project en Camel. Met tal van gastmuzikanten tracht hij dit te realiseren, al laat enkel zangeres Silje Huleboer enige impressie na. Haar belangrijkste inspiratiebron is naar eigen zeggen Mariah Carey, al vragen we ons af of je daar zo maar ongestraft mee naar buiten kan komen.

Neem van mij aan dat The Opium Cartel werkelijk het slechtste uit de jaren 80 destilleert en dit verder kneedt in een geforceerd hedendaags jasje. Om een concreet voorbeeld aan te halen: tijdens opener ‘In The Streets’ krijgen we een werkelijk hemeltergende saxofoonsolo te horen, waarbij de drang om het op een lopen te zetten haast onbedwingbaar wordt. Een slechte start die op geen enkel moment goed gemaakt wordt, integendeel zelfs want een cliché gitaarsolo die tijdens ‘A Question Of Re-Entry’ jaren 80 dinosaurus stadionacts voor de geest roept daar worden we alleszins niet vrolijker van.

Ina A, de dertienjarige dochter Holm-Lupo, leent haar stem aan het door synths aangedreven ‘Nightwings’. Het is nog het meest genietbare nummer van Valor, ten minste als je into artiesten als Ellie Goulding of Goldfrapp bent. Een schrale troost want zoals u weet is dit soort synthpop zodanig rijkelijk vertegenwoordigt dat we op een weinig originele afgezant als The Opium Cartel -zacht uitgedrukt- niet zitten te wachten. Als bonus (het had echt niet gemoeten!!!!!) krijg je er nog ‘What’s It Gonna Be’ bovenop, een cover van de hairmetal band Ratt. Ik had er voorheen nog nooit van gehoord, en als ik de band fotogewijs opzoek, wens ik hier verder ook geen verandering in te brengen.

Alexander Stenerud (Zuma) is bij deze cover verantwoordelijk voor de zang, waar werkelijk je broek van afzakt. Het maakt meteen duidelijk dat als we dan toch een lichtpuntje in dit album moeten aanwijzen, het de zang van Huleboer is, Mariah Carey ten spijt.

Afval? Inderdaad, beste Danny, en een medaille die niemand zal benijden.

The Opium Cartel

Dimi Brands
04/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...