casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.302 items

 

Greg Fox
Contact
Avant-Garde - Experimental
05/08/2020 : Greg Fox - Contact
RVNG Intl.  RVNG Intl.
05/08/2020, Dimi Brands

Voor een portie ketelmuziek van jewelste zit je bij Greg Fox aan het juiste adres. We willen hiermee wel niet de negatieve connotatie van het woord bedoelen, maar vinden het eerder een treffende benaming voor de werken van deze Amerikaanse drummer.

Drummers die met hun instrument als solo-artiesten op de voorgrond treden, het is vaak een vrijgeleide voor een portie tromgeroffel met gespannen spierballen, waarbij techniek voorrang heeft op alles.

We willen allereerst benadrukken dat dit niet zozeer het geval is bij Contact, dat tot stand kwam tijdens een periode van intensieve creatieve, emotionele en spirituele groei, aldus Fox.

Hij neemt het concept van sensatie en duwt het buiten zijn technische potentieel richting spirituele dimensies. Kenners ter zake zullen bij het zien van titels als ‘Vedana’, ‘Sukha & Somanassa’ en ‘Dukkha & Domanassa’ meteen weten dat deze dimensies zich in boeddhistische sferen bevinden.

Het begrip sensatie is van groot belang op Contact, meer bepaald hoe dit fenomeen zich manifesteert in de geleefde ervaring, hieraan gekoppeld verwijst ‘Contact’ naar de instrumentele impact en boeddhistische noties over zowel pijnlijke als aangename fysieke en mentale sensaties, waarvan men kan worden bevrijd door een intern proces.

Voor wie al angstvallig terugdeinst voor een verwachte portie eentonig geklop kunnen we geruststellend vermelden dat naast zijn trommels Fox nog andere instrumenten (we vermoeden digitale) in meerdere van zijn stukken mengt.

Variatie troef, want hoewel Contact onmiskenbaar klinkt als een album van een drummer, valt er voldoende ander moois te rapen. Uiteraard hebben wij in de eerste plaats oren naar het beroeren van de strakgespannen vellen en cimbalen. Dit klink bij momenten nogal chaotisch, maar andere keren ook sterk opbouwend (zoals tijdens ‘Contact (dukkha & domanassa)’). Maar er valt dus meer te rapen: ‘Parathesia’ dat mooi in het midden geparkeerd staat, laat de trommels een zeer ondergeschikte rol spelen in iets wat klinkt als een Aziatisch motiefje dat het spirituele aspect van Contact dik in de verf tracht te zetten. ‘Ill Being’ op zijn beurt komt dicht in de buurt van de IDM van Boards Of Canada en consoorten.

Toch ben ik van mening dat Fox zijn instrument gerust wat meer uitgesproken een rol mocht laten spelen. Het is een feit dat de toegevoegde klanken een meerwaarde vormen voor de factor muzikaliteit, maar het maakt evenzeer dat het drumwerk bij momenten via het hazenpad lijkt te verdwalen. Niet toevallig blijven de drie nummers die ‘Contact’ getiteld zijn en waarbij Fox voornamelijk zijn stokken laat spreken, het stevigst bij ons plakken.

Nog een eigenaardigheid: ik heb Contact ervaren als een omgekeerde groeiplaat. Vanaf de eerste luisterbeurt leek ik mee te zijn in zijn verhaal, maar de volgende keren die, zo moet ik er bij zeggen, snel op elkaar volgden (zo gaat dat nu eenmaal bij een recensent), werd het enthousiasme steeds een graadje getemperd. Contact is meer dan een plaat voor en door drummers, maar toch eentje die het best gedijt bij sporadische luisterbeurten, lijkt ons het juiste eindoordeel.

Greg Fox

Dimi Brands
05/08/2020

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...