casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.902 items

 

Dronny Darko
Black Hive
Dark Ambient - Drone
23/06/2018 : Dronny Darko - Black Hive
Cryo Chamber  Cryo Chamber
23/06/2018, Dimi Brands

Over de toestand van de bijen tegenwoordig valt het een en ander te zeggen. Dat deze diertjes uitermate nuttig zijn is een vaststaand feit. Indien u hierbij enkel aan de honing op uw boterham denkt, raad ik u aan toch wat diepgaande research te doen.

Een titel als deze Black Hive, voert onze gedachten dan ook automatisch naar deze insecten. Het is het derde en laatste deel van de ‘Black-trilogie’ van Dronny Darko, die voorafgegaan werd door de albums Outer Tehom (2014) en Spira Igneus (2016).

De dark ambient van deze Oekraïner met de naam Oleh Puzan op zijn paspoort laat zich kenmerken door een voorliefde voor twee elementen: loodzware drones en science fiction.

Ook op Black Hive slaagt hij erin een denkbeeldige wereld te scheppen waarin het voor de avontuurlijke luisteraar zeer aangenaam vertoeven is.

Zelf zegt hij dat het album een reis buiten de tijd voorstelt, naar een plaats waar de sluipschutters op hun hoede zijn. De tijd die achterbleef wordt verslonden door de zwarte korf om de toekomst van het begin der tijd te voeden. Een omschrijving die even duizelingwekkend klinkt als het muzikaal gepresenteerde, dat kunnen we nu al verklappen.

Maar laat ons toch even teruggaan naar de bijenkorf, want beeldassociatie is nu net ook een van de sterke punten van Dronny Darko.

Compromisloos en zonder omwegen duwt ‘Lurkers’ ons op onheilspellende wijze de bijenkorf in. De drones weten sterk het gevoel van steeds dieper naar de kern te gaan perfect weer te geven. Tijdens deze reis naar het nog voorlopig onbekende middelpunt worden we aanvankelijk nog hier en daar opgeschrikt door een nerveuze bedrijvigheid. Eenmaal op onze bestemming gekomen heerst echter een allesoverheersende melancholie. Een stem uit de verte laat zich opmerken, alsof er achter de laatste gesloten deur een spoedbijeenkomst georganiseerd werd door de bijenkoningin zelve. Wanneer ten slotte enkel de so(m)bere piano en strijkers overblijven en al vrij snel er het zwijgen toe doen, lijkt het dat zelfs zij zich met teneergeslagen hoofd berust in haar noodlot.

Maar rebellen zullen er altijd en overal zijn, dus ook in deze Black Hive. Op ‘Numinous’ vergezellen we hen tijdens hun vlucht. Een eentonige drone symboliseert deze terwijl we ook hier weer flarden van stemmen opvangen. Is het kalf ondertussen al verdronken, want wanhoop is het gevoel dar nog het meest van dit nummer afstraalt. Deze rebellen lijken in allerijl hun boeltje gepakt te hebben zonder een grondige strategie besproken te hebben waardoor de haast onvermijdelijke ondergang van deze kamikazes haast tastbaar wordt.

Maar ook het toeval is een factor die meer dan eens een belangrijke tot zelfs beslissende hand in alles kan hebben. Hoewel het aantal van onze rebellen reeds aardig geslonken lijkt, is er altijd nog wel eentje die van geen ophouden weet en zijn tocht onversaagd verderzet. Hoe moeilijk of uitzichtloos dit ook moge lijken, horen we tijdens ‘Devourer’. Of beter gezegd, het is een van de mogelijke scenario’s die de klanken in beeld kunnen zetten.

Broeierige geluiden zijn ook hier het hoofdingrediënt. Hoewel deze eerste drie tracks in wezen niet erg van elkaar verschillen weet Puzan door een sterk spel met nuances de geest aan te spreken en toont hij zich, net als op voorgaande releases, een meester in sfeerschepping.

Op muzikaal gebied kunnen we hier immers spreken van een topgezinnetje, die familie Puzan uit Oekraïne. U dient immers te weten dat Oleh een koppel vormt met Sasha Cats, die we kennen onder haar pseudoniem protoU, een artieste die we net zo op handen dragen als manlief.

Maar goed, we switchen weer terug naar onze sfeerschepping. Graag zouden we ons bijenverhaaltje verder zetten, maar het verdere verloop van Black Hive laat dit niet toe. Deze geluiden in 1 verhaaltje trachten te gieten doet het geheel immers eerder onrecht aan, en zou bovendien uw luisterervaring mogelijks te veel beïnvloeden.

Daarom willen we u eerder aanraden uw oor eens te luister te leggen bij de extreem sterke tweede helft van dit album. Beginnend met het langste nummer (met 7:25 minuten nog vrij kort in dit genre) ‘The Knot Of Time’, dat met toevoeging van knisperende geluidjes zich al snel wist te ontpoppen tot onze lievelingstrack. Zoals eerder aangegeven zijn de verschillen tussen de nummers eerder minimaal van aard, en is het aan de aandachtige luisteraar om zijn oor te oefenen bij de subtiele nuances die Puzan doorheen zijn zware drone ambient web weeft. Want hoe ondoordringbaar dit ook moge lijken, mits wat goede wil en oefening zal het ook u uiteindelijk wel lukken.

Ook heel sterk: de beklimming van de ‘Olympus’ berg, alwaar we, hoe dichter we bij de top komen, hemelse gezangen ontwaren die echter abrupt de mond gesnoerd worden. Het lijkt wel alsof Puzan metaforisch hiermee wil beduiden dat uiteindelijk alles een illusie is, enkel een creatie van de geest zo u wil. Bepaalde elementen (zoals het gezang) liggen misschien in de lijn der verwachtingen, maar toch is er altijd wel die ene factor die er voor zorgt dat een verrassingseffect immer om de hoek blijft loeren.

Qua mentale beeldschepping scoort een titel als ‘Rivers Of Glass’ zeer hoge ogen. Het is echter bij het begin van de afsluitende track ‘Distorted Reflection’ dat het brekende glas ons wakker schudt uit de trance die het (weer zo typische) gelui van kerkklokken aan het einde van ‘Rivers Of Glass’ bij ons wist te bewerkstelligen.

Black Hive is hiermee weer een schot in de roos van Dronny Darko. Dat dark ambient ook op een compacte manier de nodige impact kan hebben, en niet noodzakelijk altijd in één ellenlang nummer gegoten dient te worden, onderstreept hier evenzo de wendbaarheid en kunde van deze Oekraïner.

Dronny Darko

Dimi Brands
23/06/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/06/2018 : The Cure brengt deluxe-editie van 'Mixed Up' uit

In 2010 kwam de deluxe 3-cd editie van 'Disintegration' uit, één van de absolute meesterwerken van The Cure. In de voorgaande jaren waren er al deluxe-edities uitgekomen van alle klassiekers uit de jaren 80. Sindsdien zitten we te wachten op het vervolg van de reeks, en dat moest volgens ons een deluxe-editie worden van ...

lees meer...
FOTO'S : In This Moment - @ Graspop door Luc Luyten, 22/06/2018

lees meer...
INTERVIEW : CHRISTIAN DEATH - Ik denk dat pacifisme de voorbode zal zijn van de finale slachting.

Christian Death is de centrale groep uit de Amerikaanse deathrock scene, een ware legende. Van hun debuut 'Only Theatre Of Pain' uit 1982 tot 'The Root Of All Evilution' uit 2015, altijd stond de groep garant voor controverse. We namen de kans om frontman Valor Kand te spreken tijdens zijn laatste passage in Luik, en moesten ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2018 : Dark Entries geeft twee vrijkaarten weg voor W-fest

Iedereen kijkt uit naar het W-festival dat van 15 tot 19 augustus doorgaat in Amougies? Goed. Moeten we u eraan herinneren dat er meer dan 60 artiesten komen waaronder Kim Wilde, Project Pitchfork, Chameleons Vox, DAF, Front Line Assembly, Die Krupps, Vive La Fete, Suicide Commando, She Past Away, Paul Young, A Flock Of Seagulls, Parade Ground, ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2018 : Dark Entries Night 23: Dead Man's Hill en Causenation

In samenwerking met de Kinky Star in Gent organiseren we met regelmaat de Dark Entries Nights, gratis optredens van groepen uit de lokale wave en electro scene. We zijn intussen aan de 23ste editie toe, en daarvoor gaan we de kant op van duistere dark ambient en EBM. Dead Man's Hill is cult tot in Polen en Rusland. Het project van ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2018 : Laibach Revisited Box + Liberation Day

De barbaren komen uit het oosten, en ze zijn er op uit om het westen leeg te plunderen. De Slovenen van Laibach wil dat doen aan de hand van een nieuwe box die best aantrekkelijk lijkt, en die je in voorverkoop kan bestellen voor de luttele prijs van 150 euro. Nu goed, je krijgt er wel wat voor. De eerste plaat die uitkwam in 1985, de plaat ...

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop door Luc Luyten, 21/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Ghost - @ Graspop door Luc Luyten, 21/06/2018

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 20/06/2018 : M'era Luna 2018 : de verdeling der bands

Het zal op 11 en 12 augustus weer een heuse volksverhuizing zijn als M’era Luna voor zijn 2018-editie zijn poorten der duisternis zal openen. Het is nog even wachten op een exact tijdsschema, maar de organisatie heeft netjes zijn bands weten te verdelen over de twee dagen. Vrijdag 10 augustus kan je er op het vliegveld van Hildesheim ...

lees meer...
INTERVIEW : THE CRAVATS - Als je zin hebt om te zingen, te dansen, een gitaar te verkrachten of in een emmer te schreeuwen, dan kan dat en iemand op deze wereld zal het geweldig vinden.

The Cravats begon in 1977 punk op de wereld af te vuren, maar hield het in de jaren 80 voor bekeken. In 2009 hielden ze een reünie voor het Rebellion Festival in Engeland - het grootste punkfestival ter wereld - en sindsdien zijn ze gewoon verder blijven optreden. Op 9 november staan ze op de planken van Het Depot in Leuven voor het Breaking ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st #2 - Een eigenzinnige huwelijksverjaardag

Trouwfe(e)st 2 is het vervolg op Trouwfe(e)st, het minifestival voor het huwelijk van Dimi en Sigrid, verleden jaar. Een jaar later vonden ze het de moeite om opnieuw een aantal groepen uit te nodigen in Jeugdhuis Wommel, en opnieuw bevonden deze groepen zich eerder in het bereik van dark ambient en neofolk…. UrZon is het Noise-project ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Judgement Fest - Feest in de catacomben van de muzikale onderwereld...

Ja, wij horen bij de mensen die vol vreugde uitkijken naar De dag des oordeels. En als De dag des oordeels een feestje houdt, Judgement Fest, dan willen we er graag bij zijn. De dag des oordeels, dat is natuurlijk het radioprogramma van Danny Quetin op Radio VRD, het donkerste programma op Limburgs leukste, elke maandagavond om 22u rechtstreeks ...