casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

 

S.E.T.I.
The Sphere Of Density
Dark Ambient - Drone - Dungeon Synth
10/04/2021 : S.E.T.I. - The Sphere Of Density
Zoharum
10/04/2021, Henk Vereecken

Andrew Lagowski heet de man achter dit project. S.E.T.I. staat voor Search for Evidence of Terrestrial Intelligence. En zoals je al kan raden is de man nogal begeesterd door science fiction. Hij stelt ons met “The Sphere Of Density” een dubbelalbum voor met een studio schijfje en een live schijfje.

Andrew Lagowski bracht in het verleden ook tal van materiaal uit onder zijn eigen naam (Andrew Lagowski of kortweg Lagowski), onder de naam van aliassen als Clans Of The Alphane Moon, Dr. Fleischbrittel, Legion, Project Ghost en met duoprojecten als Dioide (met de Italiaan Andrea Bellucci), Terror Against Terror (met Brian Lustmord!) en Nagamatzu (een synth duo uit de jaren 80). Zijn muzikale output situeert zich grofweg in het industrial, (dark) ambient, drone, experimental, minimal, electro bereik.

Andrew Lagowski maakt elektronische muziek sinds 1982 en daarvoor was hij drummer bij de new wave band Silent Command. Sinds 1987 heeft hij meer dan 40 albums uit en meer dan 10 12” singles. .

S.E.T.I. is tegenwoordig en ook globaal genomen toch wel Lagowski’s meest actieve project met sinds 1994 releases op labels als Loki-Found (Power & Steel), Touch, Incoming!, VIVO, Ash International en Syntactic (Klanggalerie). Met deze uitgave wendt hij zich voor het eerst tot het Poolse experimental-(dark) ambient – industrial label Zoharum.

Zijn nieuwe album "The Sphere of Density", is net zoals vorige albums weer een conceptalbum geworden, dit keer geïnspireerd door de visies van de Russische sciencefictionschrijver Alexander Petrovitch Kazantsev.

Het concept wordt als volgt omschreven: "Een gans kosmisch laboratorium van exacte meetinstrumenten is voorbij de maan gepasseerd en heeft onschatbare informatie naar de aarde doorgestuurd over de aard van de interplanetaire ruimte. Het heeft de opvatting van de mens over de kosmos vergroot en zijn inzichten verruimd. Wetenschappers zullen nu in een van de volgende ruimtetuigen meevliegen om vanuit een maanobservatorium, zonder de handicap van de atmosfeer, de constructies van de bewoners van andere planeten te observeren, andere sterren te ontdekken en om het geheim der geheimen op te lossen: de oorzaak van het ontstaan van sterren en van de transformatie van energie in materie ... ". Uiteraard heb je dit conceptuele verhaaltje niet echt nodig om gewoon van de instrumentale synthmuziek van S.E.T.I. te genieten.

Het eerste schijfje van deze dubbelaar klinkt als dark ambient, soms droney, soms iets meer melodieus en dan wat neigend naar het dungeon synth genre, al blijven de melodieën immer vrij minimaal. En ja, zoals je kan verwachten zit er ook een spacey, kosmische toets in, maar verwacht nu niet zozeer Berlin School Tangerine Dream toestanden, eerder iets dat met zijn dreigend kosmische dark ambient wel wat naar Lustmord neigt.

Vijf tracks staan er zo op dit eerste schijfje: “Nobiagari” (14 minuten), “Maze” (13 minuten), “Only Dust” (8 minuten), “Decisions” (16 minuten) en “11th Dimension” (24 minuten). Mijn favoriete tracks na vele luisterbeurten zijn toch wel “Decisions” (vooral) en “Maze”, die een soort minimale kosmische dungeon synth laten horen, gevolgd door “Only Dust”, de kortste maar meest duister dreigende track.

Het tweede schijfje bevat een 42 minuten durende opname van een door het publiek zeer gesmaakt optreden op het XVIII Wroclaw Industrial Festival in 2019. De live performance wordt gepresenteerd als één ultralange track en het is een zich traag ontplooiend droney ambient-industrial ding geworden, waarin heel wat piepende, skriepende, schrapende en spacey geluiden of geluidjes de kop opsteken, alsook vage, onverstaanbare stemsamples als gehoord door een intercom (deze hoorden we ook al in de laatste track op het eerste schijfje). Maar de sound is eigenlijk geheel anders als wat we te horen kregen op dat eerste schijfje.

Beide cd’s laten aldus verschillende aspecten en stijlen horen van het S.E.T.I. project. Hoewel ze rond dezelfde periode zijn gemaakt, zijn ze erg verschillend qua klankkarakter of opbouw van de tracks. De dubbelaar kwam uit in een digipak op 500 exemplaren en is een aanrader voor de liefhebber van kosmische dark ambient.

Website

Facebook

Bandcamp

Soundcloud

Henk Vereecken
10/04/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...