casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

 

Kuolemajärvi
Kuolemajärvi
Black Metal
24/10/2020 : Kuolemajärvi - Kuolemajärvi
COD Noizes  COD Noizes
24/10/2020, Dimi Brands

Ik ben zeker geen expert ter zake, maar zo nu en dan kan ik een black metal album wel appreciëren. Het feit dat ik me nooit echt hebben kunnen ontdoen van de gedachte dat ik dat satanistisch heulen extreem puberaal vind, een krakkemikkige productie die dan wel als ‘echt’ (in dit jargon tr00, kvlt ende vorstgebeten) beschouwd wordt simpelweg vaak niet om aan te horen vind en het clichébeeld van boertige metalfans in het algemeen maken dat ik me nooit echt in het genre verdiept heb.

Neemt niet weg dat klassiekers als Burzum, Mayhem, Darkthrone, Behemoth of dichter bij huis Ancient Rites niet op een opgetrokken neus onthaald worden wanneer ze ten huize db op de draaitafel belanden.

Het ontcijferen van de naam op deze fraaie digipack gaan we u besparen: vanavond speelt Kuolemajärvi ten dans.

Hoewel de naam nogal clichématig ‘Meer Des Doods’ in het Fins betekent, vermoeden we omdat ze uitkomen op het COD sublabel Der Schwarze Tod dat het hier Russen betreft. We vonden bitter weinig informatie terug over deze groep, behalve dan het verhelderende feit dat Kuolemajärvi afkomstig is uit Karelië, een historische regio in Noord-Europa, die gedeeltelijk deel uitmaakt van Finland maar voor het grootste deel in Rusland gelegen is. Mysterie opgelost.

Zelfs van een groep lijkt geen sprake, want in de liner notes lezen we dat enkel ene “K” verantwoordelijk was voor muziek en teksten. Een van de teksten komt van Vladimir Semyonovich Vysotsky (1938-1980), een Russische singer-songwriters wiens carrière een immense en blijvende uitwerking had op de Sovjetcultuur.

De zes titelloze nummers op dit titelloze debuut zullen alvast op de goedkeuring van de liefhebbers van pure en rauwe (tr00!) black metal kunnen rekenen.

Al van de eerste noten denken we aan Burzum ten tijde van Filosofem, een invloed die zich ook tijdens het verdere verloop van het album laat gelden. Geef toe, er zijn slechtere referentiepunten.

Aangezien we er van uitgaan dat de heer K alles zelf doet, zijn we toch wel onder de indruk van ‘s mans diverse instrumentbeheersing. Al dienen we wel te zeggen dat het drumwerk tijdens het tweede nummer (‘II’) bij momenten wel wat amateuristisch klinkt. Maar het enthousiasme waarmee het nummer gespeeld wordt én de duidelijk doorklinkende basklanken maken veel goed.

Inderdaad, dit album mag dan qua productie eerder lo-fi (tr00!) dan rijk gearrangeerd klinken, toch klinkt het nergens als een vormeloze geluidsbrij. Kuolemajärvi lijkt wat dat betreft de perfecte balans gevonden te hebben om zowel de puristen als de eerder sporadische luisteraar als mezelf niet voor de borst te stoten. De atmosferische afsluiter ‘VI’ is iets te kort van aard om een blijvende indruk te kunnen drukken en klinkt dan ook eerder als een verplicht nummertje dat niet per se had gehoeven.

Wanneer ik nog eens zin heb om kwalitatieve black metal doorheen de boxen te jagen heb ik er met dit puike debuut een uiterst geschikte kandidaat bij.

Dimi Brands
24/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...