casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

 

Gert
Alles Is Nog Niet Verloren
Folk - Punk
05/07/2022 : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren
Eigen beheer  Eigen beheer
05/07/2022, Henk Vereecken

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’.

In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, dat zo een beetje het doorbraakalbum was voor Gert Kleinpunk, zoals deze Leuvense eco-socialistische/anarchistische protestzanger zichzelf noemt. In 2018 verscheen de EP “Niets Meer, Niets Minder” en in 2020 recenseerden we een 8 songs tellende EP, “Het Lijkt Wel Vrede”.

De maatschappelijke sociale en ecologische problematiek en de noodzaak van protest en verzet daartegen gaan Gert nauw het hart, ook weer op dit nieuwe 18 songs (42 minuten speelduur) tellende nieuwe album “Alles Is Nog Niet Verloren”. Steeds duikt tussen het cynisme toch weer een positieve boodschap op, dat maakt de titel van het album alvast duidelijk, alsook de songs “Dolle Pret” en “Blijven Lachen” (zolang je dat kan…).

Gert (Kleinpunk) (gitaar, zang, teksten) wordt op het album en op live optredens bijgestaan door een vaste kern aan muzikanten: Erik Heyns (elektrische basgitaar, elektrische gitaar), Yorick Musschoot (cajon) en Ezra Dessers (accordeon, banjo). Er spelen ook nog een paar gastmuzikanten mee op viool, piano en sax en we vermelden ook nog even dat Dark Entries collega Xavier Kruth te horen is op akoestische gitaar op de twee ‘trage’ nummers “Gestopt Met Alcohol” en “Dus Daarom”. En hij schreef ook mee de tekst van “Tous Ensemble Nondedju”.

Evenals op de vorige albums zitten de nummers vol scherpe analyses in speelse lyrics gegoten met vaak een fikse dosis cynisme. Openingssong “Stop Deze Wereld” zet zo al direct de toon: ‘We kweken als wilde konijnen in een wereld vol honger en haat’, ‘En je depressie wordt steeds groter en de noordpool die verkleint’. En ‘Stop deze wereld want ik wil er af’. Het gezegde gaat al langer de ronde in alternatieve kringen en werd nu op toon gezet.

De ecologische strijd en de sociale strijd zijn dus de centrale strijdpunten bij Gert. De sociale dimensie wordt verklankt in regelrechte strijdliederen als “Solidariteit” (dat een lans breekt voor de miljonairstax) en “Wees Welkom Klassenstrijd”: ‘Laat maar komen die revolutie / Wees welkom klassenstrijd / We lopen hand in hand in een volksopstand / van alle twijfels en dogma’s bevrijd / Ja, laat maar komen die opstand / Samen vechten tegen onrecht en haat / Met allemaal tegen het kapitaal / Doe het vandaag, want straks is het te laat’. Ook “Crisis Betalen” is er zo eentje, een song waarin nogmaals een lans wordt gebroken voor een belasting op grote vermogens.

‘Birth, School, Work, Death’ zongen The Godfathers ergens eind jaren 80. Hetzelfde thema bespeelt Gert in “In Slaap Gevallen” met een leuk ‘Oohhoohhoohhoohh’ koortje tussen de regels door: ‘Werken, slapen, eten, drinken / Anders beland je in de …. / Werken, slapen, eten, drinken / Anders val je uit de…. / Werken, slapen, eten, drinken / En na een tijdje ga je dood’.

Zijn de meeste nummers snel en opzwepend (vandaar de term kleinpunk) toch staat er af en toe ook een traag rustpunt op, een ballad zeg maar. “Gestopt Met Alcohol” is er zo een. Het is een autobiografisch nummer en de titel spreekt voor zichzelf.

Een van mijn favorieten is verder de titelsong “Alles Is Nog Niet Verloren”, een al bij al hoopvolle song al wordt de hoogdringendheid wel nijpend. ‘Alles is nog niet verloren, ook al zijn we al heel veel kwijt. Er moet nog zo veel gebeuren en er is zo weinig tijd. Alle leiders in de wereld zijn egoïstisch (omkoopbaar/bloeddorstig) en corrupt. En met plat populisme, ondermijnen ze ons geluk. Ze maken de aarde stuk.’ Ook de pfos vervuilers krijgen ervan langs (ze wisten toch al veel langer wat ze deden’ en de accurate analyse volgt ook: ‘En de kleine man, ja, die doet z’n best, maar we kunnen het niet alleen. De grootst vervuilers blijven buiten schot, in dit kapitalistische systeem. Dat draait om meer winst maken, maar de prijs die is vreselijk duur. Ze moeten stoppen met winsten maken, op de kap van de natuur.’

Het coronathema mocht natuurlijk ook niet ontbreken. We krijgen het voorgeschoteld in de songs “Normaal” en in “Zomer Van De Vrijheid”, een stevige folkrocker (of -punker) waarin banjo en elektrische gitaar met elkaar wedijveren. We krijgen weer een scherpe to the point analyse en de laatste strofen van deze supersong klinken als volgt: ‘En nu hebben we hier toch allemaal een kans op spuit gehad / Leve die vrijheid, en de wetenschap / Maar bescherming en gezondheid / Die zijn er niet voor ons alleen / Patenten vrij, hoop voor iedereen’.

Allerhande maatschappelijke thema’s passeren weer de revu. Het vluchtelingenprobleem bijvoorbeeld in “Waar Komen Ze Vandaan”. Duurzaamheid in “Nestbevuilers” (‘We lachten met de hippies maar ze hadden groot gelijk…’). Of politiegeweld in “Politie = Pollutie”. “Fascist Cops” zongen de Antwerpse punks van The Kids 44 jaar geleden al... “Recht Op Roes” legt dan weer de hypocrisie van het Belgische cannabisbeleid bloot.

En tussen al het Nederlands staat er ook een Franstalig nummer op. “Tous Ensemble Nondedju”. Bij de PVDA-PTB zal men het graag horen. En tenslotte: ‘le dernier mot n’est pas dit / Le peuple compte aussi / La Flandre, La Wallonie / Nous resterons unis’.

En het album eindigt met nog een trage ballad, een soort teder beschouwend nummer over protest- versus liefdesliedjes.

Over één song heb ik het nog niet gehad. Mijn favoriete song heb ik voor het laatst gehouden. Het gaat over een “Volbloed Kapitalist” en zonnepanelenkoning wiens naam we niet gaan noemen maar de naam van deze ‘arrogante klootzak’ en ‘kunstpaus van mijn kloten’ die de grote sier maakt met het royale subsidiegeld van zijn neoliberale politieke vriendjes, die zijn naam, die kennen we allemaal… (en de songtekst krijg je hieronder integraal).

De cd (+ sticker) is voorlopig verkrijgbaar bij Gert zelf voor 12,50 euro. Vanaf juli/augustus wordt hij ook verkrijgbaar in de betere muziekwinkels in Leuven, Mechelen en Antwerpen.

Gert stelt zijn nieuwe album voor op zaterdag 8 oktober in JH Sojo in Kessel-Lo (doors: 19 u)

Website

Bandcamp

Volbloed Kapitalist

Het is een flamboyante flamingant
Een volbloed kapitalist
Een van de rijkste Belgen
Zo een echte egoïst

En maar blijven profiteren
En de bevolking die is moe
Die dividendenkoning
Sloeg dit jaar ook weer toe

Want de belastingen ontduiken
Daarvan is hij toch niet vies
En de belastingsparadijzen
Verschenen uit het niets

Zo vindt hij achterpoortjes
Maar ze zijn perfect legaal…
Die zonnepanelen koning
Plukt ons al jaren kaal

Door zo een legertje advocaten
Die hem daarin begeleidt
En zo wordt ie steeds maar rijker
Ook in de crisistijd

Subsidies incasseren
Maar dan wel op grote schaal
Die arrogante klootzak
Kan en mag dat allemaal

Al die fiscale achterpoortjes
Het wordt hoog tijd dat men ze sluit
We hebben al die informatie
Maar we komen toch geen stap vooruit

En in de politieke kringen
Houden ze zich toch vooral weer dom
Is er te weinig steun voor echt verandering
En ik vraag me af waarom

En ook zijn deel betalen
Nee, dat doet hij helemaal niet
Het is een kunstpaus van mijn kloten
Het is een echte parasiet

En nu kocht hij de boerentoren
Met al z’n gestolen geld
En met de steun van de elite
Is er nu cultuur besteld

Henk Vereecken
05/07/2022

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten