casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.419 items

   

Catalina Vicens
Organic Creatures
Hedendaags klassiek - Neoklassiek
03/09/2020 : Catalina Vicens - Organic Creatures
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
03/09/2020, Dimi Brands

Niet alleen liefhebbers van logge post metal of al even loodzware drone klanken zijn kind aan huis bij het Gentse Consouling Sounds. Om uw muzikale blikveld nog een beetje te verruimen stellen ze met graagte Catalina Vicens aan uw voor. Een artieste die in staat is om zowaar het Klara publiek naar de intussen reeds rijk gevulde catalogus van onze vrienden uit Gent te lokken.

Zeg nu zelf, Catalina is een naam die klinkt als een klok. Die laat ze echter ongemoeid hoog in de kerktoren, in plaats daarvan daalt ze enkele treden af richting oksaal alwaar het orgel in al zijn pracht en praal op haar wacht.

Het lijkt ondertussen al een eeuwigheid geleden dat we nog eens een kerkdienst bijwoonden en tot grote teleurstelling van God de Vader zijn het niet de aldaar uitgesproken woorden die indruk maakten, wat niet gezegd kan worden van de orgelklanken die doorheen de immense ruimte geblazen werden.

Vicens, geboren in Chili en tegenwoordig woonachtig in het Zwitserse Bazel begon haar internationale carrière reeds op jonge leeftijd. Op haar twintigste speelde ze al in de belangrijkste concertzalen van meer dan tien landen in Noord- en Zuid-Amerika. Haar bruisende carrière als internationaal solist combineert ze met een eveneens rijkgevulde loopbaan als onderzoekster. Ze heeft zich gespecialiseerd in het spelen op antieke toetsinstrumenten en werd uitgenodigd om te spelen op de oudst bespeelbare klavecimbels. Ook vroeg men haar om het Van Eyck-orgel, een gereconstrueerd orgel naar het schilderij ‘Het Lam Gods’ van Jan Van Eyck (1432) te bestuderen en te bespelen. Wat meteen de link met Gent klaar en duidelijk maakt.

Voor dit en diverse andere orgels componeerde en nam ze oude en nieuwe muziek op. Maar liefst 40 nummers in totaal, goed voor een rijkgevulde dubbel cd werden door Consouling uitgebracht, en dit ter gelegenheid van het Van Eyckjaar 2020.

De mogelijkheden van dit eeuwenoude instrument worden in neoklassieke en experimentele middens nog steeds veelvuldig onderzocht, en wisten met een artieste als Anna Von Hauswolff zelfs een breder publiek aan te spreken.

Een prestatie die we ook Catalina van harte toewensen, al kiest zij in tegenstelling tot Von Hauswolff eerder voor een meer behouden benadering van het instrument.

Wie bij orgelmuziek vooral aan de zware bombast van Bach denkt, toch nog steeds zowat de belangrijkste componist binnen dit veld, wordt door Vicens met de neus op de veel breder gaande speelruimte van het instrument geduwd.

Ze gidst ons op Organic Creatures, dat de perfect samenvattende ondertitel Medieval Organs Composed Decomposed And Recomposed draagt, doorheen een boeiende tijdsreis van de 11de tot de 14de eeuw (de Middeleeuwen en Renaissanceperiode in volle glorie), en heeft middels onder andere haar eigen composities ook aandacht voor de 20ste eeuw. Een reis die ons langs kerken in Nederland en Duitsland alwaar deze stukken werden opgenomen brengt en die ons orgelsoorten leert kennen waarvan we het bestaan niet afwisten. Naast anonieme werken kan de geïnteresseerde zich verder verdiepen in de onvermijdelijke Hildegard von Bingen, Francesco Landini, Heinrich Isaac tot moderne componisten als Prach Boondiskulchok.

Ze doet dit van ingetogen tot uiterst levendig (‘Chominciamento Di Gioia’), frivool (‘Frowe Al Myn Hoffen’), avontuurlijk (‘Squonk Diptych -I.Weeping’) tot plechtig (‘Ex.pulsio’, een van haar eigen composities).

Het cliché wil dat orgelmuziek van nature nogal een belegen bijklank heeft. Deze frisse deerne weet door de dartele wind die ze hierover laat dwarrelen meer dan eens deze gemeenplaats te ontkrachten.

Deze dubbelaar is in zijn totaliteit, goed voor ruim twee uur aan elysische klanken, voor ons soms een beetje van het goede te veel. Maar deze vette kluif voor al wie zich al eens graag onderdompelt in een uitgebreid orgelbad knauwen wij graag met tussenpozen af. Vooralsnog gaan ze ons in de kerk niet snel terugzien, want wat betreft orgelklanken kunnen we met Organic Creatures nog een hele tijd verder.

Catalina Vicens

Dimi Brands
03/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...