casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.166 items

   

Capsule & Abattoir Fermé
Alice
Avant-Garde - Experimental - Folk - Indie - Jazz - Pop
10/01/2016 : Capsule & Abattoir Fermé - Alice
Rotakt Records  Rotakt Records
10/01/2016, Dimi Brands

In 2015 werd het wereldberoemde verhaal Alice In Wonderland van Lewis Carroll 150 jaar, het theatergezelschap Abattoir Fermé voorzag het verhaal van een hedendaagse herwerking op het toneel, het Antwerpse Capsule zorgde voor de soundtrack die hier op een dubbelaar voor ons ligt te blinken, wij ontvingen de cd-versie, met naast de 17 nummers tellende cd, ook nog een downloadcode voor het tweede deel dat 6 instrumentale nummers uit de voorstelling bevat. Deel 1 richt zich op het verhalende aspect, terwijl deel 2 het meer van de donkere sfeer moet hebben. Naast de theatervoorstelling zorgde Stef Lernous van Abattoir Fermé ook voor het artwork en de teksten op deze plaat.

Deze Alice is geen herwerkte versie van het verhaal, de makers zeggen er zelf over: “We hervertellen het verhaal niet van A tot Z, maar van A tot D over Q tot F.”, kan u nog volgen? Geen nood, want los van het Alice in Wonderland-gegeven is dit een zeer genietbaar plaatje geworden, dat perfect op zichzelf staat.

Donkere, jazzy, cabaretnummers verraden dat het jonge meisje Alice van weleer, een dame is geworden. Maar dan wel het soort dame, die wel eens de zogenaamde foute vrienden tegen het lijf loopt, zich bewust is van dat lijf, en de nodige tijd in donkere bars lijkt te spenderen; althans deze sfeer ademen de alhier gepresenteerde nummers wel eens uit.

Net als de personages die Alice In Wonderland tegen het lijf loopt, hebben we hier ook te maken met een bont allegaartje aan muziekjes, waardoor Capsule van alle muzikale markten thuis lijkt te zijn. Een walsje hier (“Never Made”), een instrumentaaltje daar (“Interludium”), een bluegrass nummer zowaar (“Will You, Won’t You”) met medewerking van (Bjorn) Eriksson (Nathalie) Delcroix, pure pop (“Bye Bye”), ‘For The Ladies’ is een spoken word track waarin Nick Cave even ringmeester lijkt in het circus dat deze plaat toch wel is, of het experimentele ‘Movie’, waarin drie aktes vertelt worden, en een overheersende invloed van chansons, donkere blues, jazzflarden en de kenmerkende samenzang van de drie Capsule dames.

Ondertussen worden er nog wat filmsamples uit de kast getrokken, en oogt het gastenlijstje dat Capsule mag vergezellen op deze heerlijke trip ‘down the rabbit hole’ eveneens indrukwekkend: gaande van Simon en Buni Lenski (Die Anarchistische Abendunterhaltung), Cyrille de Haes (Attica), Elko Blijweert (o.a. Kiss My Jazz, Dead Man Ray e.a.), het Kortrijkse The Wild Classical Music Ensemble tot Les Filles de Hirohito die het toch al imposante 7-koppige Capsule-orkest mogen vervoegen.

Namen als The Dresden Dolls, Moondog Jr., Flowers For Breakfast tot Tom Waits springen spontaan voor de geest, dat het haast niet te geloven is dat dit indrukwekkende plaatje van Belgische makelij is.

Waarmee we niet willen zeggen dat er geen talent is in België, eerder een pluim voor het zeer geslaagde experiment in plaats van op veilig te spelen.

Naast een blik op de mogelijke toekomst van Alice wordt er tegelijkertijd een blik terug geworpen, naar de jaren 90 toen de Antwerpse scene nog gelijk stond aan een van de meest avontuurlijke uit ons Belgenlandje, en groepen als het jonge dEUS en Flowers For Breakfast op een wonderlijke wijze popmelodieën wisten te kruiden met avantgarde invloeden.

Het is altijd riskant om begeleidende muziek van een theaterproductie (of een film, zo u wil) op cd uit te brengen, want vaak kan het een niet zonder het ander.

Maar dit is helemaal niet het geval bij deze Alice, want ook zonder de begeleidende beelden zijn wij helemaal mee in deze eigentijdse herwerking.

Capsule

Abattoir Fermé

Dimi Brands
10/01/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 16/11/2018 : Drie nieuwe namen Black Easter.

Evi Vine en Jo Quail stonden in 2016 al zusterlijk naast elkaar op de affiche van Black Easter, en mogen dit in 2019 nog eens overdoen. Evi Vine van wie we binnenkort haar derde langverwachte album mogen verwachten (waarop ze samenwerkte met Simon Gallup van The Cure) wist te imponeren tijdens de vorige editie en kon voorheen met de goedkeuring ...

lees meer...
INTERVIEW : SIEBEN - De Europese Unie is te verkiezen boven wat we dreigen te krijgen, nu we veinzen geen deel uit te maken van de wereld.

De Brexit laat de gemoederen weer oplaaien. Eén van de mensen die er niet over uitgeraasd raakt, is de Brit Matt Howden van Sieben. Dat heeft zelfs een prachtplaat opgeleverd met ‘Crumbs’, een verzameling nummers over de stand van zaken in de wereld. Een woedende plaat, aangelengd met een flinke portie humor. We deden een ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 14/11/2018 : Aanstaande zaterdag Dwaalspoor.

Liefhebbers van een portie dark ambient, neofolk, death industrial, martial en meer van dit bombastische lekkers hebben al lang 17 november met dikke viltstift in hun agenda aangekruist. Dan kan u immers in het Nederlandse Alpen aan den Rijn genieten van de -helaas- laatste editie van het fijne festival Dwaalspoor. Op de affiche het Noorse ...

lees meer...
NIEUWS 14/11/2018 : Underviewer en the obsCURE in Retie

In de Stille Kempen hoeft het niet altijd rustig te blijven. Het is een organisatie als Dark Balloon gegund om op gepaste tijden de orde aldaar te verstoren. Een organisatie die er in slaagt gedurfd te programmeren in thuisbasis Retie. Zaterdag 17 november mag het JK2470 in Retie dan ook weer het heimat zijn voor twee uitzonderlijke ...

lees meer...
NIEUWS 14/11/2018 : Killing Joke en Tyske Ludder op W-fest

U dacht dat W-fest reeds alles had om te imponeren. Wel, het kan nog altijd beter. De afgelopen dagen werden nog twee kleppers aan de affiche toegevoegd. Killing Joke is een absolute klepper in het post-punk genre. Ze begonnen eind jaren 70 met de rauwe punk van 'Requiem', deden het later wat zachter aan en scoorden een wereldhit met ...

lees meer...
NIEUWS 14/11/2018 : Zaterdag So What Fest met Funeral Dress, Bollock Brothers en Sex Pistols Experience

So What Fest. Na een eerste editie verleden jaar, geven ze er ook dit jaar een lap op. Op zaterdag 17 november gaat de tweede editie door, en er is weer een keure aan punkgroepen uitgenodigd. Met zelfs een specialeke: Funeral Dress heeft aangekondigd een sabatical te nemen in 2019 en speelt zodoende voor de laatste keer in een club tot 2020 ...

lees meer...
FOTO'S : Theatre of Hate - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 10/11/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Kids - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 10/11/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Tv Smith - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 10/11/2018 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : 40 JAAR THE NAMES - We hebben het geluk dat iedereen nog in leven is, in tegenstelling tot veel van onze vrienden bij Factory Records.

40 jaar new wave is ook 40 jaar The Names, de Belgische groep die het tot op Factory Records schopte en hits had met ‘Calcutta’ en ‘Nightshift’. De verjaardag wordt gevierd met een groots jubileumconcert met tal van verrassingen op 24 november in Drogenbos. Zanger Michel Sordinia tilde al een tip van de sluier op voor ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : LENE LOVICH BAND, MORGAN KING, KIRSTEN MORRISON - 40 jaar Lucky Number, B52, 1/10/2018

40 jaar new wave. Aan het indrukwekkende lijstje namen van groepen die in 1978 gevormd zijn – we vermelden slechts The Cure, Bauhaus, DAF, OMD, Siglo XX, De Brassers, The Names, Clock DVA, Dead Kennedy’s, Echo & The Bunnymen en Minny Pops – voegen we graag Lene Lovich toe. De dame – intussen 68 – viert dit ...