casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

C Cat Trance
C Cat Trance
New wave - Wereldmuziek
02/10/2019 : C Cat Trance - C Cat Trance
Klanggalerie  Klanggalerie
02/10/2019, Dimi Brands

Bij het Oostenrijkse Klanggalerie brengt men naast nieuw werk ook graag pareltjes uit het rijke wave-verleden terug onder de aandacht.

“Delivering exceptional music since 1993” is hun motto, en in die missie slagen ze reeds 26 jaar lang.

Een van die pareltjes is het titelloze debuut van C Cat Trance, een mini lp uit 1983.

De groep uit Nottingham pende met ‘Shake The Mind’ (terug te vinden op het album Zouave uit 1986) een echte ‘new wave club classic’ neer, en ook ‘(Screaming) To Be With You’ (van Khamu (She Sleep Walks) uit 1985) was een fijn culthitje.

C Cat Trance werd in 1983 opgericht door John Rees Lewis nadat hij het een jaar eerder voor bekeken had gehouden bij Medium Medium. Reese was er zanger en saxofoonspeler. In zijn kielzog volgde ook drummer Nigel Stone. Tegen het einde van 1983 zou Medium Medium de boeken neerleggen toen een voller, meer geproduceerd geluid hen geen nieuw platencontract kon opleveren.

Muzikaal gezien was er niet zo veel verschil tussen beide bands, al viel het wel meteen op dat Lewis volop elementen uit wereldmuziek (en dan vooral Midden-Oosterse en Turkse muziek) in zijn nieuwe project integreerde.

C Cat Trance zou tien jaar actief zijn, en na de split in 1993 zou Lewis terugkeren naar het terug bij elkaar gekomen Medium Medium (2004).

Eerste wapenfeit was dus deze mini-lp, waarvan je de A-kant op 45 en de B-kant op 33 1/3 toeren diende af te spelen en die werd opgenomen in Istanboel.

Het was meteen een visitekaartje dat bewees dat de funky ondertoon de typische donkerheid die new wave kenmerkt niet belette. Iets wat in die tijd wel meer voorkwam, denk maar aan bijvoorbeeld A Certain Ratio en The Durutti Column.

Luister maar eens naar de moddervette bas op openingsnummer ‘Hypnotised’ die een en al funk uitademt. De nerveuze sax en dito gitaartje krijg je er gratis bij op dit nummer dat erg veel raakvlakken heeft met het werk van Talking Heads.

‘My Tattoo’ is een heerlijk even gejaagde als opzwepende mantra. Ook de herhalende zang in ‘Railway Magazine’ doet denken aan een mantra. Het nummer combineert de toepasselijke cadans van een trein met een klassiek Turks snaarinstrument, waardoor je als vanzelf in het verhaal gezogen wordt.

Dit titelloze debuut werd deels opgenomen in een hotel in het Topkapi-kwartier in Istanboel. Alhier vind je het Topkapipaleis, lange tijd de residentie van de Osmaanse sultan en het bekendste voorbeeld van een serail (oosters paleis). Het paleis is gelegen op de oude akropolis van Byzantion op het Seraglio-punt tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara, met uitzicht over de Bosporus.

Een omgeving die inspirerend werkte, net zoals de hele stad dat doet, zo kan ik uit ondervinding verzekeren! Het spel met echo vanuit de luidsprekers van de minaretten die vanuit alle windrichtingen vijfmaal per dag doorheen de stad schalt maakte zelfs zodanige indruk op Lewis dat hij een opname ervan (‘Untitled’) op deze plaat zette.

'Dangling On A String' is dan weer een cover van de Detroit soul-band Chairman Of The Board, oorspronkelijk uit 1970.

Op deze heruitgave op cd krijg je naast de 6 lp-tracks er nog 3 extra nummers bij: ‘Dreams Of Leaving’ (een single uit 1984, met als B-kant ‘Dangling On A String’) plus ‘She Steals Cars’ en ‘Rattling Ghosts’ (die samen op de ‘She Steals Cars’ single uit 1985).

Deze heruitgave zou een eerste aanzet zijn om het volledige oeuvre van C Cat Trance terug uit te brengen op Klanggalerie. U hoort ons niet klagen!

Dimi Brands
02/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...