casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

C Cat Trance
C Cat Trance
New wave - Wereldmuziek
02/10/2019 : C Cat Trance - C Cat Trance
Klanggalerie  Klanggalerie
02/10/2019, Dimi Brands

Bij het Oostenrijkse Klanggalerie brengt men naast nieuw werk ook graag pareltjes uit het rijke wave-verleden terug onder de aandacht.

“Delivering exceptional music since 1993” is hun motto, en in die missie slagen ze reeds 26 jaar lang.

Een van die pareltjes is het titelloze debuut van C Cat Trance, een mini lp uit 1983.

De groep uit Nottingham pende met ‘Shake The Mind’ (terug te vinden op het album Zouave uit 1986) een echte ‘new wave club classic’ neer, en ook ‘(Screaming) To Be With You’ (van Khamu (She Sleep Walks) uit 1985) was een fijn culthitje.

C Cat Trance werd in 1983 opgericht door John Rees Lewis nadat hij het een jaar eerder voor bekeken had gehouden bij Medium Medium. Reese was er zanger en saxofoonspeler. In zijn kielzog volgde ook drummer Nigel Stone. Tegen het einde van 1983 zou Medium Medium de boeken neerleggen toen een voller, meer geproduceerd geluid hen geen nieuw platencontract kon opleveren.

Muzikaal gezien was er niet zo veel verschil tussen beide bands, al viel het wel meteen op dat Lewis volop elementen uit wereldmuziek (en dan vooral Midden-Oosterse en Turkse muziek) in zijn nieuwe project integreerde.

C Cat Trance zou tien jaar actief zijn, en na de split in 1993 zou Lewis terugkeren naar het terug bij elkaar gekomen Medium Medium (2004).

Eerste wapenfeit was dus deze mini-lp, waarvan je de A-kant op 45 en de B-kant op 33 1/3 toeren diende af te spelen en die werd opgenomen in Istanboel.

Het was meteen een visitekaartje dat bewees dat de funky ondertoon de typische donkerheid die new wave kenmerkt niet belette. Iets wat in die tijd wel meer voorkwam, denk maar aan bijvoorbeeld A Certain Ratio en The Durutti Column.

Luister maar eens naar de moddervette bas op openingsnummer ‘Hypnotised’ die een en al funk uitademt. De nerveuze sax en dito gitaartje krijg je er gratis bij op dit nummer dat erg veel raakvlakken heeft met het werk van Talking Heads.

‘My Tattoo’ is een heerlijk even gejaagde als opzwepende mantra. Ook de herhalende zang in ‘Railway Magazine’ doet denken aan een mantra. Het nummer combineert de toepasselijke cadans van een trein met een klassiek Turks snaarinstrument, waardoor je als vanzelf in het verhaal gezogen wordt.

Dit titelloze debuut werd deels opgenomen in een hotel in het Topkapi-kwartier in Istanboel. Alhier vind je het Topkapipaleis, lange tijd de residentie van de Osmaanse sultan en het bekendste voorbeeld van een serail (oosters paleis). Het paleis is gelegen op de oude akropolis van Byzantion op het Seraglio-punt tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara, met uitzicht over de Bosporus.

Een omgeving die inspirerend werkte, net zoals de hele stad dat doet, zo kan ik uit ondervinding verzekeren! Het spel met echo vanuit de luidsprekers van de minaretten die vanuit alle windrichtingen vijfmaal per dag doorheen de stad schalt maakte zelfs zodanige indruk op Lewis dat hij een opname ervan (‘Untitled’) op deze plaat zette.

'Dangling On A String' is dan weer een cover van de Detroit soul-band Chairman Of The Board, oorspronkelijk uit 1970.

Op deze heruitgave op cd krijg je naast de 6 lp-tracks er nog 3 extra nummers bij: ‘Dreams Of Leaving’ (een single uit 1984, met als B-kant ‘Dangling On A String’) plus ‘She Steals Cars’ en ‘Rattling Ghosts’ (die samen op de ‘She Steals Cars’ single uit 1985).

Deze heruitgave zou een eerste aanzet zijn om het volledige oeuvre van C Cat Trance terug uit te brengen op Klanggalerie. U hoort ons niet klagen!

Dimi Brands
02/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...