casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.842 items

   

C Cat Trance
C Cat Trance
New wave - Wereldmuziek
02/10/2019 : C Cat Trance - C Cat Trance
Klanggalerie  Klanggalerie
02/10/2019, Dimi Brands

Bij het Oostenrijkse Klanggalerie brengt men naast nieuw werk ook graag pareltjes uit het rijke wave-verleden terug onder de aandacht.

“Delivering exceptional music since 1993” is hun motto, en in die missie slagen ze reeds 26 jaar lang.

Een van die pareltjes is het titelloze debuut van C Cat Trance, een mini lp uit 1983.

De groep uit Nottingham pende met ‘Shake The Mind’ (terug te vinden op het album Zouave uit 1986) een echte ‘new wave club classic’ neer, en ook ‘(Screaming) To Be With You’ (van Khamu (She Sleep Walks) uit 1985) was een fijn culthitje.

C Cat Trance werd in 1983 opgericht door John Rees Lewis nadat hij het een jaar eerder voor bekeken had gehouden bij Medium Medium. Reese was er zanger en saxofoonspeler. In zijn kielzog volgde ook drummer Nigel Stone. Tegen het einde van 1983 zou Medium Medium de boeken neerleggen toen een voller, meer geproduceerd geluid hen geen nieuw platencontract kon opleveren.

Muzikaal gezien was er niet zo veel verschil tussen beide bands, al viel het wel meteen op dat Lewis volop elementen uit wereldmuziek (en dan vooral Midden-Oosterse en Turkse muziek) in zijn nieuwe project integreerde.

C Cat Trance zou tien jaar actief zijn, en na de split in 1993 zou Lewis terugkeren naar het terug bij elkaar gekomen Medium Medium (2004).

Eerste wapenfeit was dus deze mini-lp, waarvan je de A-kant op 45 en de B-kant op 33 1/3 toeren diende af te spelen en die werd opgenomen in Istanboel.

Het was meteen een visitekaartje dat bewees dat de funky ondertoon de typische donkerheid die new wave kenmerkt niet belette. Iets wat in die tijd wel meer voorkwam, denk maar aan bijvoorbeeld A Certain Ratio en The Durutti Column.

Luister maar eens naar de moddervette bas op openingsnummer ‘Hypnotised’ die een en al funk uitademt. De nerveuze sax en dito gitaartje krijg je er gratis bij op dit nummer dat erg veel raakvlakken heeft met het werk van Talking Heads.

‘My Tattoo’ is een heerlijk even gejaagde als opzwepende mantra. Ook de herhalende zang in ‘Railway Magazine’ doet denken aan een mantra. Het nummer combineert de toepasselijke cadans van een trein met een klassiek Turks snaarinstrument, waardoor je als vanzelf in het verhaal gezogen wordt.

Dit titelloze debuut werd deels opgenomen in een hotel in het Topkapi-kwartier in Istanboel. Alhier vind je het Topkapipaleis, lange tijd de residentie van de Osmaanse sultan en het bekendste voorbeeld van een serail (oosters paleis). Het paleis is gelegen op de oude akropolis van Byzantion op het Seraglio-punt tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara, met uitzicht over de Bosporus.

Een omgeving die inspirerend werkte, net zoals de hele stad dat doet, zo kan ik uit ondervinding verzekeren! Het spel met echo vanuit de luidsprekers van de minaretten die vanuit alle windrichtingen vijfmaal per dag doorheen de stad schalt maakte zelfs zodanige indruk op Lewis dat hij een opname ervan (‘Untitled’) op deze plaat zette.

'Dangling On A String' is dan weer een cover van de Detroit soul-band Chairman Of The Board, oorspronkelijk uit 1970.

Op deze heruitgave op cd krijg je naast de 6 lp-tracks er nog 3 extra nummers bij: ‘Dreams Of Leaving’ (een single uit 1984, met als B-kant ‘Dangling On A String’) plus ‘She Steals Cars’ en ‘Rattling Ghosts’ (die samen op de ‘She Steals Cars’ single uit 1985).

Deze heruitgave zou een eerste aanzet zijn om het volledige oeuvre van C Cat Trance terug uit te brengen op Klanggalerie. U hoort ons niet klagen!

Dimi Brands
02/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : Gore op Breaking Barriers !! - Vroeger was niets beter want de mens is niet in staat echt te veranderen.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
INTERVIEW : GROUND NERO - De financiële afhankelijkheid in een kapitalistische consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat het gevoel van vrijheid steeds minder wordt.

'Divergence'. Het is de nieuwe plaat van Ground Nero en hij is verrassend goed. De groep zoekt alle mogelijkheden van de gothic rock op en weet met sterke nummers te voorschijn te komen. Maar dat is nog niet alles. 'Divergence' is een heuse conceptplaat geworden over het ongebreidelde kapitalisme en wat het met de wereld doet, ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten