casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

bvdub
Ten Times The World Lied
Ambient - Dark Ambient - Drone - Soundscape
05/05/2020 : bvdub - Ten Times The World Lied
Glacial Movements  Glacial Movements
05/05/2020, Dimi Brands

Hoewel we er pas rijkelijk laat mee mochten kennismaken waren we meteen weg van het Italiaanse (dark) ambient label Glacial Movements. De drie albums die we mochten ontvangen (Bruma van Line Spectrum, Stilness Soundtracks II van Machinefabriek en Algida Bellezza van Netherworld (het project van labelbaas Alessandro Tedeschi) vielen bij ons meteen in goede aarde. Of moeten we zeggen in maagdelijk witte sneeuw? Het label werd immers in het leven geroepen om gedachten en beelden van door de mens vergeten plekken en dan vooral ijslandschappen, ijsbergen en dergelijke in geluid om te zetten en te verspreiden.

Het label dat in 2006 voor het eerst van zich liet horen middels de compilatie Cryosphere wist door de jaren heen heel wat boeiende artiesten zoals Rapoon, Philippe Petit, Scanner (om er een paar te noemen) te strikken voor een album. Een andere graag geziene gast is de zeer productieve Brock Van Wey die onder zijn artiestennaam bvdub met Ten Times The World Lied zijn vijfde album voor Glacial Movements uitbrengt.

De inspiratie van deze Amerikaan lijkt onuitputtelijk want op nog 15 jaar tijd bracht hij als bvdub al een veertigtal albums uit. En alsof dat nog niet genoeg is brengt hij ook nog muziek uit onder zijn eigen naam en maakt als Earth House Hold (deep house) en East Of Oceans (drum & bass) nog andere muzikale zijstapjes.

De keerzijde van deze productiviteit is logischerwijs dat het niet altijd bingo kan zijn (een zeer zeldzame uitzondering niet na gelaten), een pijnpunt waarvan we aanvankelijk vreesden dat dit van toepassing was op album nummer zoveel van bvdub.

Laat u vooral niet misleiden door de naam van dit project: de diepe bassen die gemarineerd zijn in zompige cannabiswalmen zijn gelukkig in geen velden of wegen te bespeuren.

Nee, bvdub “dealt” in delicate (dark) ambient en drone die soms zodanig flinterdun is dat het is aangewezen niet over een nacht ijs (tja...) te gaan wanneer je je hieraan waagt.

Het compleet ontbreken van zang (voor het eerst bij dit project) mag dan wel niet zo uitzonderlijk zijn in het genre, het maakt het verteren van bijna 80 minuten aan soundscapes er niet makkelijker op.

Bvdub nam de tien nummers live op in één take, in een periode van tien maanden, telkens op de tiende dag van die maand. Ieder nummer als een aandenken aan een periode dat de wereld loog.

Wat deze gebeurtenissen precies mogen zijn, daar heb je als luisteraar (ook wij na een tiental luisterbeurten) het raden naar. De titels lijken opzettelijk vrij vraag gehouden, alsof men tussen de regels zegt dat de aanleiding van ondergeschikt belang is aan de betekenis die je er zelf aan wenst te geven.

Een andere constante is dat ieder nummer exact en zonder uitzondering 7 minuten en 52 minuten duurt. Of hier numerologisch meer achter zit, daarop moeten we u helaas het antwoord schuldig blijven.

Inderdaad, aanvankelijk beten we onze tanden flink stuk op deze zeer opeengestapelde ijslagen maar gaandeweg, toen het smeltproces aanving, kregen we de andere kant van het spectrum te zien en liet vooral de schoonheid die hiervan afstraalt zich opmerken. Sacrale ambient zeg maar die misschien moeilijk te doorgronden is maar die wel in staat is om het hart, de ziel en de geest van de luisteraar in te palmen.

bvdub

Dimi Brands
05/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...