casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

bvdub
Ten Times The World Lied
Ambient - Dark Ambient - Drone - Soundscape
05/05/2020 : bvdub - Ten Times The World Lied
Glacial Movements  Glacial Movements
05/05/2020, Dimi Brands

Hoewel we er pas rijkelijk laat mee mochten kennismaken waren we meteen weg van het Italiaanse (dark) ambient label Glacial Movements. De drie albums die we mochten ontvangen (Bruma van Line Spectrum, Stilness Soundtracks II van Machinefabriek en Algida Bellezza van Netherworld (het project van labelbaas Alessandro Tedeschi) vielen bij ons meteen in goede aarde. Of moeten we zeggen in maagdelijk witte sneeuw? Het label werd immers in het leven geroepen om gedachten en beelden van door de mens vergeten plekken en dan vooral ijslandschappen, ijsbergen en dergelijke in geluid om te zetten en te verspreiden.

Het label dat in 2006 voor het eerst van zich liet horen middels de compilatie Cryosphere wist door de jaren heen heel wat boeiende artiesten zoals Rapoon, Philippe Petit, Scanner (om er een paar te noemen) te strikken voor een album. Een andere graag geziene gast is de zeer productieve Brock Van Wey die onder zijn artiestennaam bvdub met Ten Times The World Lied zijn vijfde album voor Glacial Movements uitbrengt.

De inspiratie van deze Amerikaan lijkt onuitputtelijk want op nog 15 jaar tijd bracht hij als bvdub al een veertigtal albums uit. En alsof dat nog niet genoeg is brengt hij ook nog muziek uit onder zijn eigen naam en maakt als Earth House Hold (deep house) en East Of Oceans (drum & bass) nog andere muzikale zijstapjes.

De keerzijde van deze productiviteit is logischerwijs dat het niet altijd bingo kan zijn (een zeer zeldzame uitzondering niet na gelaten), een pijnpunt waarvan we aanvankelijk vreesden dat dit van toepassing was op album nummer zoveel van bvdub.

Laat u vooral niet misleiden door de naam van dit project: de diepe bassen die gemarineerd zijn in zompige cannabiswalmen zijn gelukkig in geen velden of wegen te bespeuren.

Nee, bvdub “dealt” in delicate (dark) ambient en drone die soms zodanig flinterdun is dat het is aangewezen niet over een nacht ijs (tja...) te gaan wanneer je je hieraan waagt.

Het compleet ontbreken van zang (voor het eerst bij dit project) mag dan wel niet zo uitzonderlijk zijn in het genre, het maakt het verteren van bijna 80 minuten aan soundscapes er niet makkelijker op.

Bvdub nam de tien nummers live op in één take, in een periode van tien maanden, telkens op de tiende dag van die maand. Ieder nummer als een aandenken aan een periode dat de wereld loog.

Wat deze gebeurtenissen precies mogen zijn, daar heb je als luisteraar (ook wij na een tiental luisterbeurten) het raden naar. De titels lijken opzettelijk vrij vraag gehouden, alsof men tussen de regels zegt dat de aanleiding van ondergeschikt belang is aan de betekenis die je er zelf aan wenst te geven.

Een andere constante is dat ieder nummer exact en zonder uitzondering 7 minuten en 52 minuten duurt. Of hier numerologisch meer achter zit, daarop moeten we u helaas het antwoord schuldig blijven.

Inderdaad, aanvankelijk beten we onze tanden flink stuk op deze zeer opeengestapelde ijslagen maar gaandeweg, toen het smeltproces aanving, kregen we de andere kant van het spectrum te zien en liet vooral de schoonheid die hiervan afstraalt zich opmerken. Sacrale ambient zeg maar die misschien moeilijk te doorgronden is maar die wel in staat is om het hart, de ziel en de geest van de luisteraar in te palmen.

bvdub

Dimi Brands
05/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...