casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.842 items

   

Brian Harnetty
Shawnee Ohio
Folk - Neoklassiek - Veldopnames
08/10/2019 : Brian Harnetty - Shawnee Ohio
Karlrecords  Karlrecords
08/10/2019, Henk Vereecken

Een release van het marxistische label Karl Records waarvan we in het verleden reeds de avant garde verzamelaar “Karl Marx 200th” bespraken, ter ere van de tweehonderdste verjaardag van de grote filosoof-socioloog-econoom en grondlegger van het wetenschappelijk socialisme, alsook een paar albums met ritual folk en elektronica die passen in het rijtje Rapoon, Muslimgauze, Ah Cama-Sotz: “Scattered Memories” van Saba Alizâdeh uit Iran en “Terminal Desert” van Labrecque / Barakat, een Amerikaanse Brusselaar en een Palestijnse Duitser.

Brian Harnetty is een interdisciplinaire artiest werkzaam in het gebied tussen geluidskunst en sociaal geëngageerde kunst. Hij maakt veel gebruik van geluidsarchieven in zijn werk. Centraal in zijn werk staat het gegeven dat de simpele act van het luisteren naar mensen, plaatsen en hun verleden zeer leerzaam kan zijn. Hij verbindt field recordings uit geluidsarchieven met performance, ecologie en zijn interesse voor de plaatselijke geschiedenis van de Appalachen en de Midwest. Harnetty's recentste werk besteedt aandacht aan de historische, economische, culturele, en ecologische beslommeringen van Appalachian Ohio, de regio waar zijn familie hun roots heeft.

“Shawnee, Ohio” (11 tracks, 56 minuten speelduur) is het vijfde album van Brian Harnetty na “American Winter” (2007), “Silent City” (2009), “The Star-Faced One” (2013, uitgeroepen tot MOJO’s Underground Album of the Year) en “Rawhead & Bloodybones” (2015). Brian Harnetty schreef ook talrijke artikels en essays voor The Daily Yonder, 100 Days in Appalachia, New Music Box, Experimental Music Yearbook, Sound Effects, Rethinking Marxism en Cultural Studies en won talrijke awards. Brian Harnetty heeft de titel van Ph.D. in Interdisciplinary Arts aan Ohio University.

“Shawnee, Ohio” is een uniek tijdsdocument dat geluidsopnames van oude mensen uit de jaren 50 laat horen op een muzikale achtergrond die het best kan omschreven worden als kamermuziek of neoklassiek en ook Americana folk (met banjo) en een streepje jazz. De meeste tracks zijn interviews maar er zitten ook vijf geluidsopnames tussen van oude mensen die een lied zingen. Het is intrigerend te beseffen dat de mensen die we hier horen, geboren zijn rond 1870-1880 en stel dat ze nog zouden leven dus ongeveer 150 jaar oud zouden zijn.

Shawnee is een plaatsje in het rurale zuidoosten van Ohio in de Appalachen. Met zijn huidige 600 mensen heeft het de grootte van een dorp maar Shawnee ontstond eigenlijk als een van de vele ‘stadjes’ die als paddenstoelen uit de grond schoten in de tijd dat men in de negentiende eeuw in die streek de steenkooladers begon te ontginnen. Niet enkel steenkool werd in de streek ontgonnen maar ook olie, gas, ijzererts, klei en hout. De regio heeft een traditie van zowel milieudestructie als van de opkomst van vroege ‘labor unions’.

Het album valt uiteen in 3 delen van elk drie à vier tracks (‘hoofdstukken’): “Part 1: Town And People” met “Jim”, “Boy”, “Amanda” en “Lucy”, “Part 2: Mining And Disaster” met “Judd”, “Sigmund”, “Reuben” en “Ina” en “Part 3: Protest And Hope” met “Jack”, “John” en “Neva”. De tracks krijgen zoals je ziet simpelweg de naam van de geïnterviewde of zanger mee.

Mijn favoriete track is “Jack” waarin een man het militant syndicale strijdlied “Which Side Are You On?” zingt, een vakbondshymne uit 1931 geschreven voor stakende mijnwerkers in de kolenmijnen. Later werd het bekend in versies van onder meer Pete Seeger, Billy Bragg, Dropkick Murphys en nog steeds wordt het gezongen op allerlei stakingen en linkse betogingen, ook bij ons (in het Nederlands heet het “Aan Welke Kant Staat Gij, Kameraad”). Hier krijgt dit geherinterpreteerde lied met veranderde strofen een ecologische draai mee – in de jaren 50, ja, toen al - en de tekst die zich kant tegen de milieuverwoestende fracking techniek (ja, toen al) willen we je niet onthouden (zie hieronder).

Mijn andere favoriet is “Amanda” waarin Amanda Hook een lokale ‘murder ballad’ zingt. Een derde song, de traditionele ballad “Pearl Bryan” wordt (na een stuk interview) gezongen door ene “Ina” die in het interview vooraf terloops haar geboortedatum meegeeft ergens in 1883…. Het betreft hier een geluidsopname uit 1954.

“Reuben” zingt een lied over de New Straitsville mine fire, een grote mijnbrand uit 1884 die onblusbaar bleek en tot op de dag van vandaag (!) voortwoedt. Ik kon het nauwelijks geloven maar Wikipedia bevestigt het. De brand ontstond na een arbeidsconflict waarbij boze mijnwerkers een in brand gestoken kolenkar de mijn in stuurden…

De vijfde en laatste song, tevens de slottrack (opgenomen in 1953) wordt gezongen door ene “Neva” vanop haar ziekbed, sterfbed volgens de familie, maar toen de etnografen langskwamen met hun geluidsapparatuur, fleurde ze op, ging rechtop zitten in bed en zong deze song, een soort christelijke blues- of gospelsong.

De overige tracks naast deze folksongs zijn interviews. Het zijn grotendeels monologen maar we horen ook vragen en opmerkingen van de interviewer. We krijgen de levensverhalen van de mensen te horen met veel aandacht voor sociale en arbeidsomstandigheden. Veel mensen hebben het over het werk in de mijnen. Zo vertelt “Lucy” over hoe ze muziek speelde in de kerk en met jongens flirtte om het dan plots te hebben over haar herinneringen aan de Millfield Mine disaster, een ontploffing met 82 dode arbeiders ten gevolg. Ook “Sigmund” heeft het op een aangrijpende manier over deze ramp waarbij veel van zijn vrienden, kennissen en voormalige schoolmakkers omkwamen. En dit dus steeds op een muzikale achtergrond van folk en kamermuziek.

Muzikaal het leukste is “Boy” waarop een jongen (voor een schoolopdracht?) een aantal interviewvragen afvuurt op een muzikale achtergrond van banjofolk. De antwoorden krijgen we hier wel niet te horen. De gebruikte instrumenten voor het album zijn fluit, sax, klarinet, vibrafoon, banjo, viool, cello en piano (bespeeld door Brian Harnetty zelf). Het album verscheen in een limited edition van 500 copies in dvd size digipak + 20 pages booklet.

Website

Facebook

Which Side Are You On

You rulers of the forest

This song to you I’ll tell

Do the impact study

Save us from fracking hell

Which side are you on, boys, which side are you on?

Which side are you on, girls, which side are you on?

Come all you good people

Good news to you I’ll tell

If we stick together

We’ll save our water wells

Which side are you on, boys, which side are you on?

Which side are you on, girls, which side are you on?

We’re fighting for the future

And for our sons and daughters

To make our world secure

Which side are you on, boys, which side are you on?

Which side are you on, girls, which side are you on?

"Boy" from "Shawnee, Ohio" from Brian Harnetty on Vimeo.

Henk Vereecken
08/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : Gore op Breaking Barriers !! - Vroeger was niets beter want de mens is niet in staat echt te veranderen.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
INTERVIEW : GROUND NERO - De financiële afhankelijkheid in een kapitalistische consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat het gevoel van vrijheid steeds minder wordt.

'Divergence'. Het is de nieuwe plaat van Ground Nero en hij is verrassend goed. De groep zoekt alle mogelijkheden van de gothic rock op en weet met sterke nummers te voorschijn te komen. Maar dat is nog niet alles. 'Divergence' is een heuse conceptplaat geworden over het ongebreidelde kapitalisme en wat het met de wereld doet, ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten