casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

   

Brainquake
In These Borrowed Times
Ambient - Downtempo - Electro - Glitch / IDM - Synthwave
11/08/2019 : Brainquake - In These Borrowed Times
Thee Disciples Ov Penumbra  Thee Disciples Ov Penumbra
11/08/2019, Dimi Brands

Binnenkort kan je in de Wommel naar de tweede editie van Sewerfest. Vorig jaar wist dit zo goed als gratis festival heel wat mensen te verrassen door de Antwerpse cultact Psych Krist Kastrator nog eens van onder het stof te halen.

En het sloeg aan, want na lang aandringen verscheen niet veel later het hebbeding Nothing Subtle (About Psychotic Demon Karaoke), een verzameling heropgenomen nummers die oorspronkelijk uit de periode 1991-1995 stamden.

De man achter PKK is Marc Ceulemans, die ook onder de noemer Brainquake muziek maakt. Muzikaal wordt er uit een ander vaatje getapt, al blijft deze wel onder de elektronische noemer vallen. Een nog opmerkelijker verschil is dat Brainquake beduidend productiever is, en dit reeds sinds eind jaren 80.

Het (digitale) album In These Borrowed Times werd zowel naar mij als naar collega Henk Vereecken gestuurd, maar aangezien laatstgenoemde halsstarrig weigert om downloads te bespreken viel de eer mij te beurt.

Nochtans is dit het soort album dat Henk maar wat graag zou horen, en eerlijk gezegd waarschijnlijk ook beter naar waarde zou kunnen schatten.

Niet dat Brianquake bij ondergetekende in dovemansoren valt, maar het ontbreekt me aan een referentiekader om dit muzikaal te plaatsen.

Allereerst meen ik te horen dat Brainquake zich graag als een student gedraagt in wat bekend staat als de Berlijnse School. Inderdaad: gelaagde synthtapijten waarbij niet alleen de sky maar ineens de hele kosmos de limit is.

Muziek ook waarbij de nodige geestverruimende middelen beslist bijdragen aan een nog meer kleurrijke luisterervaring. (We kijken nogmaals in de riching van Henk want zelf hebben we daar als geheelonthouder natuurlijk totaal geen idee van.)

Maar ook zonder deze hulpmiddelen vallen de 6 nummers op dit album te pruimen. Zelfs ook als je zoals mij dus niet echt vertrouwd bent met dit soort muziekjes.

Beschouw het gerust als de sterkte van Brainquake: hoe meer je er naar luistert, hoe meer stijlen doorheen hetgeen je eerst als Berlin School beschouwde zich aan je opdringen: flarden synthwave, ambient, electro, IDM,... vinden allen hun plaats in het grote geheel. Dit door een trage opbouw waardoor nummers hun geheimen niet meteen prijsgeven.

Belgisch, gevarieerd, cult, verrassend,... misschien zien we Brainquake op een toekomstige editie van Sewerfest?

In afwachting kan u dit album alvast gratis downloaden op de Brainquake Bandcamp pagina.

Brainquake

Dimi Brands
11/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...