casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.475 items

   

Bomis Prendin
Clear Memory
Avant-Garde - Experimental - Industrial - Minimal - Pop - Psychedelic
22/11/2020 : Bomis Prendin - Clear Memory
Mental Experience  Mental Experience
22/11/2020, Dimi Brands

De iets oudere jongere die dit leest herinnert zich ongetwijfeld nog het pre-internet tijdperk, toen je om nieuwe muzikale ontdekkingen te doen misschien wel te rade ging bij de bedanklijst die vaak afgedrukt stond op de hoes/het boekje van een album.

Avant gardisten denken dan automatisch aan de imposante lijst die Nurse With Wound op een A4 bij zijn debuutalbum Chance Meeting On A Dissecting Table Of A Sewing Machine And An Umbrella (1979) voegde.

Hierop een paar dozijn namen van artiesten die van invloed waren op de experimentele klanken van Nurse With Wound. Pittig detail: niet alleen stonden er tussen de bekende namen ook tal van uitermate obscure namen tussen. Steven Stapleton pochte zelfs dat sommige van de namen op lijst verzonnen zijn, wat echter ontkend werd door John Fothergill. Wat er ook van zij, neuroten die per se de hele lijst wilden afgaan zullen zich meerdere haren uit het hoofd getrokken hebben.

Voor verzamelaars van experimentele muziek werd het een toetssteen en die eervolle status kwam bij een reissue van het album in 2001 nogmaals naar boven tijdens bonusnummer ‘Strain, Crack, Break’ waarin David Tibet (Current 93) de lijst afleest (zij het op een zwaar verknipte manier).

Een van die obscure namen op de lijst was Bomis Prendin, een collectief van experimentele ‘noisicians’ uit Washington die bekend staan als pioniers binnen de DIY industrial, experimentele electronica scene en cassette cultuur.

Met gebruik van cassette recorders, gemuteerde speelgoedinstrumenten, elektrische gitaren, bas, circuits die opnieuw bedraad werden, analoge pedaaleffecten en goedkope keyboards namen ze in de late jaren 70 een paar verbazende flexi-discs op (Test en Phantom Limb). Twee plaatjes die ervoor zorgden dat hun naam het schopte tot op de hierboven omschreven fameuze lijst.

Clear Memory werd origineel uitgebracht in 1984 op cassette en pocht dat het met zijn DIY mutante psychedelische pop en huisbereide elektronische waanzin zijn tijd ver vooruit was.

Kan allemaal wel zijn (al kunnen we nog tal van soortgelijke experimentele projecten uit die periode opnoemen, Club Moral bijvoorbeeld om het niet te ver te moeten zoeken), wij ervaren Clear Memory anno 2020 vooral als een vrij enerverend allegaartje van halve ideeën. Een geluidscollage die gerust wat meer samenhang kon gebruiken en waarvan de verzameling deuntjes zich bevindt in de schimmige schemerzone tussen minimal en industrial, ook wel gekend als het niemandsland van mossel noch vis.

Van deze miniatuurtjes waarvan de elektronica klinkt als weggeplukt van een of andere begingeneriek van een programma op de openbare omroep ergens in de jaren 80 en de gitaarexperimenten al eens zappaesque durven klinken blijft dan ook bitter weinig hangen. Dit is wel het geval tijdens ‘Forced Delight/Debris Factory’ dat klinkt als een geforceerd samenkomen van een soortement countrydeuntje en een ouderwetse printmachine (horen is geloven) en het volop voor industrial kiezende ‘Jumpstart’ (dat op zijn beurt dan weer veel te kort is).

Daartussen het soort muziekjes zoals we soms horen op het Antwerpse Radio Centraal en waarbij we steevast de opmerking maken: “Ze hebben het er weer hard van vandaag”.

Clear Memory lijkt ons dan ook vooral boeiend omwille van zijn verzamelwaarde en invloed dan om zijn luistervriendelijkheid. In het boekje van deze reissue verder nog een uitgebreid interview en verder nog de verhalen achter elk nummer van Clear Memory.

Bomis Prendin

Dimi Brands
22/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2020 : Dark Entries stelt voor; Cold Transmission

Er zijn labels, veel labels. Zeker in meer obscure genres waar de punk erfenis van een do it yourself mentaliteit nog overheerst. Het Duitse Cold Transmission label is zo’n label, opgericht door veertigers die vonden dat nieuwe, opkomende acts uit het post punk, dark wave, cold wave,... genres te weinig aan bod kwamen en boordnodig waren ...

lees meer...
NIEUWS 02/12/2020 : Maak postuum kennis met Dead Artist Syndrome…

Dead Artist Syndrome was het geesteskind van Brian Healy die in januari dit jaar het leven liet na een aanslepende ziekte. Bij het grasduinen op het web kwam ik bij zijn band terecht en het in 2018 heruitgegeven debuut “Prints Of Darkness", origineel uit 1990. Een album waarmee deze Amerikaan furore maakte in de goth rock scene ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Lacrimosa viert 30-jarig jubileum met box

Lacrimosa had ons in dit jubileumjaar - de groep bestaat in 2020 30 jaar - een nieuwe cd beloofd. Daarover is het oorverdovend stil. We hebben wel recht gehad op een wereldwijd online optreden. En Tilo Wolff wou in het eindejaarsperiode de fans nog even extra verwennen. Het zal wellicht enkel de echte fans aanspreken, want voor het kleinood ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : 'Black Star' tweede video uit nieuwe Dive

Op 11 december komt de nieuwe Dive uit! Het belooft alweer een heerlijk donker en tormenterend werkje te worden. Om er zeker van te zijn dat u ook zo denkt, geeft Dirk Ivens - naast Dive ook actief bij The Klinik, Absolute Body Control en Sonar - een tweede video uit. Twee weken na 'Death Machine' moet deze 'Black Star' er ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Your Life On Hold oorlogszuchtig

En nu we toch bij Jan Dewulf aangekomen zijn... Zijn gothic rock project Your Life On Hold heeft ook een nieuwe single uit, alweer geplukt uit het gloednieuwe en uitstekende 'Echoes From The Bardo'. 'Let's Start A War' breekt met alle clichés over rockmuzikanten die tegen oorlog protesteren of popsterren die zich ...

lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...