casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Blank Nurse/No Light
HIV 1994
Ambient - Black Metal - Electro - Experimental - Hardcore - Noise - Techno
11/11/2018 : Blank Nurse/No Light - HIV 1994
Forking Paths  Forking Paths
11/11/2018, Dimi Brands

Evan Davies (Blank Nurse/No Light) heeft wel wat “issues”. Hij richtte dit experimentele electronica project op om op een creatieve manier om te gaan met de vaak overweldigende psychische problemen te wijten aan een leven van puur obsessieve-compulsieve stoornis en depressie.

U kon het al merken aan de titel: we slaan Davies’ dagboek open in het jaartal 1994. Het jaar waarin hij, aangewakkerd door zijn OCD-stoornis, een onaflosbare schrik had om besmet te geraken met het HIV-virus. Een vrees die hem heel zijn tienerjaren in haar macht had.

Davies beschouwt de nummers van HIV 1994 als een exorcisme voor emoties en herinneringen. Dit concept realiseert hij op dit album door oude angsten te vervangen door fictie: een stem verhaalt over een jonge vrouw die, tijdens een vage, surreële zomer aaneengeregen door drugs, introspectie, muziek, rokerige kelders, plunderende jongetjes, televisie, alcohol en beroerde seks in een zonovergoten afgrond van angst en infectie zinkt. Geen einde, geen nieuwe begin, enkel maar het oproepen van oude geesten bevroren in de tijd met als doel ze te verdrijven.

Een verknipte piano en een murmelende stem die aan introspectie lijkt te doen zijn efficiënt als opener om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

Maar al snel blijkt dat de dwangbuis van Evan Davies gerust ietsje strakker aangespannen mocht worden. ‘Mocking The Ghost Of Crybaby Cobain’ mag dan wel een amusante songtitel zijn, deze muzikale molotovcocktail waarvoor hij elementen uit breakcore, house, noise en black metal in de blender giet, slikt even onverteerbaar weg als de combinatie op papier laat uitschijnen.

Minder gevaarlijk dan daadwerkelijk een glaasje salpeterzuur naar binnen te werken, al vrezen we dat een te frequente blootstelling aan dit soort geluiden op de lange duur eenzelfde resultaat op kan leveren.

Noem het gerust overkill dit nummer, want bij de overige nummers waar ook niet op een genregrens meer of minder gekeken wordt, doch op meer gematigde wijze, werkt het beter. Waarmee we niet willen zeggen dat we er in geslaagd zijn om in het complexe brein van de heer Davies te geraken, maar wel dat deze nummers een minder bittere nasmaak in de mond achterlaten.

‘Outside The Clinic Is A Hungry Black Void Of Nothingness’ focust bijvoorbeeld meer op dance, maar is een beetje te alledaags om lang te blijven herinneren.

We gaven de hoop bijna finaal op, totdat we ‘No Ecstasy’ hoorden. Bij aanvang van dit nummer komt bij ons de gedachte op dat wanneer Throbbing Gristle heden ten dage opgericht zou worden, dit een nummer zou kunnen zijn dat uit hun koker kwam. En dat is alsnog een huizenhoog compliment. Maar mooie liedjes duren ook hier niet lang, meer zelfs, in hetzelfde nummer nog kiest Davies ervoor terug dance invloeden doorheen het nummer te laten sijpelen. Een gemiste kans, al moeten we zeggen dat zijn stem en de dansritmes ons bij wijlen ook aan The Eternal Afflict doen denken. Helaas weet men het niveau van een ‘We Lebanon You’ of zelfs een ‘San Diego’ niet eens te halen. Een vergelijking die we kunnen doortrekken tijdens ‘Under The Vomit Moon’, maar ook hier weer vooral door de, als ware het met cyanide gevulde, uitgespuwde volzinnen zoals die destijds ook klonken uit de mond van Cyan.

Muziek als therapie, we horen het wel vaker bij muzikanten die experimenteel bezig zijn. Helaas is het resultaat vaak bijna alleen heilzaam voor de artiest zelve. Ondanks het goed uitgewerkte en interessante thema is het bij HIV 1994 jammer genoeg niet anders.

Dimi Brands
11/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...